Krzyżowanie dyń, ogórków, cukiń i innych warzyw
Krzyżowanie dyń, ogórków, cukiń i innych warzyw
Witam, chciałbym zapytać . Skoro dynia, ogórek, arbuz, cukinia są z tego samego gatunku/rodziny ( chodzi tutaj głównie o kwiaty ) to czy można przenieść np. pyłek z dyni do zalążka arbuza? jestem tu nowy więc jeśli nie ten wątek proszę o przeniesienie. Z góry dzięki.
Re: Krzyżowanie dyń, ogórków, cukiń itp
Tak, można krzyżować. Z moich doświadczeń wynika, że można skrzyżować dynię z cukinią oraz dynię jadalną "Atlantis" z ozdobną "Turecki turban".
Domyślam się, że możesz krzyżować dowolne warzywa z listy które wymieniłeś, ale co z tego wyjdzie...?
Możesz popatrzeć tutaj:
http://www.helpfulgardener.com/forum/vi ... hp?t=48776
Domyślam się, że możesz krzyżować dowolne warzywa z listy które wymieniłeś, ale co z tego wyjdzie...?
Możesz popatrzeć tutaj:
http://www.helpfulgardener.com/forum/vi ... hp?t=48776
A np. gdybym chciał skrzyżować truskawkę z ogórkiem poprzez pyłek? Zawsze ciekawiły mnie takie eksperymenty 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To myślę, że pora zająć konkretne stanowisko, czy chcesz owoce, czy warzywa
A na poważnie trzeba sięgnąć do wiedzy szkoły podstawowej i od razu sprawa się wyjaśni,
co z czym można krzyżować.
Wątek przenoszę do innego działu.

A na poważnie trzeba sięgnąć do wiedzy szkoły podstawowej i od razu sprawa się wyjaśni,
co z czym można krzyżować.
Wątek przenoszę do innego działu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ogólna zasada - jeśli coś jest w tym samym rodzaju botanicznym to może (a nie musi) się skrzyżować.
W rodzaju Cucurbita - dynia - mamy główne gatunki: pepo (zwyczajna, cukinia etc.), maxima (odmiany typu Bambino, Big Max, ale także Hokkaido) i moschata (dzwonkowate odmiany typu Butternut, niektóre pnące cukinie też). W obrębie jednego gatunku krzyżują się pięknie, ale myk jest taki, że między tymi gatunkami krzyżówki zachodzą bardzo trudno (ze względu na jakieś szczegóły odnośnie pyłków).
Jeśli chodzi o ogórki, to w obrębie tego rodzaju mamy ogórka zwykłego, melona i parę gatunków zaliczanych do "ogórków ozdobnych". Melon z ogórkiem nie mogą się skrzyżować, a tzw. ogórek melonowy to odmiana bodajże melona.
Arbuz jest jeszcze z innego rodzaju i też się nie przekrzyżuje.
Chyba wyczerpałem temat w wystarczającym stopniu.
W rodzaju Cucurbita - dynia - mamy główne gatunki: pepo (zwyczajna, cukinia etc.), maxima (odmiany typu Bambino, Big Max, ale także Hokkaido) i moschata (dzwonkowate odmiany typu Butternut, niektóre pnące cukinie też). W obrębie jednego gatunku krzyżują się pięknie, ale myk jest taki, że między tymi gatunkami krzyżówki zachodzą bardzo trudno (ze względu na jakieś szczegóły odnośnie pyłków).
Jeśli chodzi o ogórki, to w obrębie tego rodzaju mamy ogórka zwykłego, melona i parę gatunków zaliczanych do "ogórków ozdobnych". Melon z ogórkiem nie mogą się skrzyżować, a tzw. ogórek melonowy to odmiana bodajże melona.
Arbuz jest jeszcze z innego rodzaju i też się nie przekrzyżuje.
Chyba wyczerpałem temat w wystarczającym stopniu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 sty 2015, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Krzyżowanie dyń, ogórków, cukiń i innych warzyw
U mnie urosło coś takiego:

Na zdjęciu ogórkomelon jest w towarzystwie owoców tykwy. Liście ma podobne do melonowych
To samosiejka w miejscu gdzie rok temu był tunel z różnymi odmianami melonów, ogórkami i balsamką. Na zewnątrz były też dynie i cukinie.
Owoc wielkości melona (średnica ponad 10 cm), o wyglądzie (fakturze) ogórka. Rok temu żadna z uprawianych odmian tak nie wyglądała. Ciekaw jestem co to za krzyżówka mi wyrosła.

Na zdjęciu ogórkomelon jest w towarzystwie owoców tykwy. Liście ma podobne do melonowych
To samosiejka w miejscu gdzie rok temu był tunel z różnymi odmianami melonów, ogórkami i balsamką. Na zewnątrz były też dynie i cukinie.
Owoc wielkości melona (średnica ponad 10 cm), o wyglądzie (fakturze) ogórka. Rok temu żadna z uprawianych odmian tak nie wyglądała. Ciekaw jestem co to za krzyżówka mi wyrosła.
Czy można, ktoś próbował, skrzyżować dynię olbrzymią z dynią ozdobną? Czy jest szansa na kilkudziesięciu kilogramowy Turecki turban czy Koronę cierniową? 

- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz skrzyżować olbrzyma z Tureckim turbanem ale nie z Koroną cierniową.
Nie wyjdzie z tego olbrzymi Turecki turban tylko mieszaniec posiadający cechy z obojga rodziców.
Nie wyjdzie z tego olbrzymi Turecki turban tylko mieszaniec posiadający cechy z obojga rodziców.
Pozdrawiam Wojtek