Wiejskie podwórko - aguskac cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dominikams pisze: Dopiero teraz zwrócilam na to uwagę. Co ty powiesz!!!! A o swojej drogiej koleżance, która zidentyfikowała ci jabłka, z pełnym poświęceniem zjadając 3 nie do końca dojrzałe malinówki to już się nie pamięta? :shock: :wink: :lol: Co za wybitna, krótka pamięć!!!! ;:10
Oj żarłaś moje jabłka i nie narzekałaś, że niedojrzałe, przy okazji potwierdziłaś, że malinówki a teraz się honorów domagasz :lol: :lol: :lol:

No dobra dobra... niech Ci będzie...
Dominika z całym zaangażowaniem wczytywała się w swoją "Pomologię" by potwierdzić nasze przypuszczenia. Gdyby mogła to by z nią poszła do sadu, ale nie wzięła jej ze sobą i analizy były już w domu. Dobrze, że jej kiszek nie poskręcało od tych kwasideł hihi ( niektórymi nawet pluła po sadzie takie smaczne były )

Następnym razem zapraszam miesiąc później, winogrona już zaczną dojrzewać.. znaczy wszyscy mówią, że zaczną hihi .... wreszcie :roll:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te drzewa miały tak piękne kolory, ze pstrykałam i pstrykałam bez opamiętania, załączam więc druga serię:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A takich gór gałęzi było baaardzo dużo...
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Życzę Wspaniałych Świąt wszystkich którzy odwiedzają mój ogródek. Wspaniałej pogody dla naszych roślinek, żadnych majowych przymrozków, ciepłej grubej pierzynki w razie dużego mrozu zimą, niech wam zdrowo rosną, pięknie kwitną i owocują :) i żebyśmy wszyscy z radością wkrótce mogli oglądać w naturze takie cuda :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz u nas się zrobiło lekko zimowo, cieniutka warstwa śniegu przykryła wszystko :)
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga - no, no co za oryginalne życzenia.
Super wprost dla ogrodników.
Ja Tobie również życzę wszystkiego najlepszego z okazji Świąt - iii... samych miłych niespodzianek wiosną w ogrodzie.
Obrazek
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za życzenia i będę wiosną wyglądać czy się spełnią.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zajrzałam przywitać się świątecznie. Cudowne życzenia dla ogrodomaniaków wstawiłaś.Serdeczne dzięki! I ja Ci życzę wszystkiego naj,naj oraz spełnienia marzeń (ogródkowych także).
U mnie śniegu nawet na lekarstwo nie ma, ale przynajmniej przestał padać deszcz i temperatura zeszło w okolice zera.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izuś i dziękuję za życzenia.
U nas ten śnieg to też tylko symbolicznie, ale nie narzekam, tyle wystarczy by było świątecznie. W dzień mamy za to piękną pogodę, w nocy mrozek nawet było -6.

Przy zimowej aurze trochę wspomnień lata :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Agus! :D
Spieszę do Ciebie z odpowiedzią dot okrywania hortensji. Tak, taka pojedyncza warstwa włókniny wystarczy w zupełności. Mnie co roku spotykała taka historia o której wspominałaś. Przemarzanie a następstwie brak kwitnienia. Dlatego gdy zaczynają się stabilizować mrozy - zakładam h. ogrodowym kożuchy. Sciągam je dopiero po Zośce. Gdy w kwietniu bardzo ciepło tylko je odsłaniam, wietrze a na noc znowu zakrywam. Jest z tym trochę zachodu, ale przekonałam się że warto. No i od marca do połowy sierpnia nawozy!
A poza tym Aguś - urocze miejsce - piękny ogród! Zauroczył mnie Twój sad, siedzisko pod cudowną kaliną, piwonie i winorośl! Jesteś niesamowicie pracowitą kobietką, uprawiasz to miejsce z niesamowitą pasją i sercem. Jestem pełna podziwu!
Serdecznie pozdrawiam!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam i dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że już teraz czas byłoby je okryć? Bo mrozy już są, kilka dni temu w nocy było nawet -10. Na szczęście tylko raz. W ubiegłym roku przez zimę nic im się nie działo, wiosną ruszyły ładnie, może powinnam je okrywać jedynie na majowe przymrozki? bo te u nas są czasem dość silne? I jeszcze pytanie odnośnie nawozów: Czy stosujesz jakieś specjalne? bo ja do tej pory dawałam saletrę amonową albo polifoskę, albo koński obornik. Nie zależy mi na zakwaszaniu w celu uzyskania konkretnej barwy, zadowolę się jak obficie zakwitną.
Cieszę się, że podobał Ci się mój ogród. Do tej pory było dość ciężko, bo nasadzenia i to ciągłe kopanie, no i kosiarka na zapych, ale mam nadzieję, że będzie lepiej :) Pozdrawiam ciepło Aga
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś ja stosuje azofoske wczesną wiosną a potem raz na 3 tyg stosuje specjalne nawozy - troszkę zakwaszające glebę do hortensji, rododendronów. To wystarczy w zupełności. Tak więc polifoska, końskie też może być, ale jednak hortensje kwaśny odczyn muszą trochę mieć - choćby w postaci nawozu lub torfu.
A co do okrywania - teraz to chyba już nie ma większego sensu skoro u Ciebie takie temp padły. Może są na tyle zahartowane jak u Karo, która wcale nie stosuje okryć tylko kopce :wink: Pilnuj okolic Zośki bo właśnie tak bywa że zimę przetrwają ładnie a jedna noc może je załatwić wczesną wiosną.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie dzięki za porady, a w maju na noc będą dostawały szaliczki :)
Skoro twierdzisz, że trochę zakwaszacza im się przyda, to będę podsypywać, bo daję borówkom i rododendronom to i im dam :) Jeszcze raz dziękuję.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie ... jeszcze nie ma u mnie wiosny :)
To wspomnienia
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”