Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Ależ ja się tu naczytam miłych rzeczy na swój temat. :oops:
Żeby jeszcze najbliżsi to doceniali ;:224

No dobra, dość narzekania.
Kochani, póki co naprawdę nie wiem co posadzę na tym nowym terenie. Na razie dalej walczę z równaniem ziemi, ale ciągle tak z doskoku, na chwilę. Może i dobrze, bo to jednak ciężka praca i chyba nie dałabym rady tak cały dzień wygrabiać darń, przenosić ją "pod spód" a na wierchu żeby została ziemia. Po tych ulewnych deszczach nie jest to ułatwione.

W sumie to nie wiem co tam będzie posadzone, teren dość cienisty i jednak wilgotny. Hosty na pewno, bo i tak znów muszę porozsadzać te z ogrodu, a co więcej- zobaczymy... Na ogrodzie mam trochę roślin do przesadzenia, bo są za gęsto. Iglaki... najlepsza pora teraz, ale nie mam jeszcze przygotowanego terenu.

Aniu, no właśnie ta włóknina jest rozłożona tymczasowa, żeby nie zieleniło mi się w oczach. Jest mocno wilgotno i chwasty rosną w oczach. Docelowo nie będę raczej sadzić na agrotkaninie. Mam w ogrodzie i korę i kamyki... i tak wszystko przerasta, żeby nie przerastało musiałaby być na pewno gruba warstwa, a to już duże koszty. Wrzosy ścinam wiosną.

Florian, dzięki za nazwę, jakoś nie mogę spamiętać :oops:

Aniu, fakt, biała rozczochrana dalia jest piękna. Tylko jakoś w tym roku wyjątkowo się ociągała z kwitnieniem.

Jolu, z przyjemnością odgradzam sie od sąsiada. ;:306 Nieważne, że teren się zwęzi... Nawet nie ma co marzyć o tym, żeby cokolwiek pozwolił przyczepić do swojego płotu. Gdyby tak było pewnie zastosowałabym lamelowe płotki. Chwasty raczej nie wyginą, nie ma co liczyć...

Alu, z tymi siłami to różnie bywa. Czasem nic mi się nie chce i odpuszczam ogród zupełnie...

Kochani, ponieważ każdy pyta co tam będę sadzić odpowiadam: na razie nic! A potem pomyślę, mam sporo roslin do przesadzenia z ogrodu!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Mariolko... ile gatunków, ile kolorów :D Aż oczopląsu dostaję.. Nie jestem w stanie wybrać rośliny która najbardziej mi się podoba :D Tu na forum są prawdziwi ogrodnicy..i mam nadzieję, ze i ja sporo się od Was nauczę . Mamy podobna sytuacje, bo ja w tym roku też zagospodarowuje nowy skrawek ziemi.. Nie jest on wielki , ale coś się na nim zmieści. Podobnie do Ciebie nie umiem jeszcze powiedzieć dokładnie co ;)

Obrazek
\

Z wielką przyjemnością i ciekawością będę obserwować efekty Twojej pracy :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Czytałam też o innym sposobie likwidującym chwasty. Rozkładanie kartonów z tekturowych pudełek, rozciąganie czarnej folii...stosowanej w przykrywaniu pryzm kukurydzy...na pewno wiesz o jaką folię chodzi. Tylko na takie pozbycie się chwastów, trzeba czasu. Jeszcze coś Ci podpowiem, podczas sadzenia roślin...kup ziemię w workach odpowiednią do danej rośliny, wymieszaj z ziemią wysypana w ogrodzie. Takie rozwiązanie jest dobre, sadzonki ładnie się przyjmują i szybko rosną :D Jeszcze jedna podstawa, wcześniej wytycz ścieżkę ;:108 Potem można kompletować rośliny ;:215 Nad iglakami się zastanów...w przeciągu pięciu lat robią się bardzo szerokie...potem trzeba przycinać. Drzewka iglaste rosną też w zimie...powoli ale rosną. Trzeba mieć potem ,,czas''na zabawę w zmniejszanie szerokości. Wiem coś o tym, mam już w ogrodzie z tym problem.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kropelko... ;:196
Jak ja lubię oglądać jak ktoś coś tworzy... Ty masz pas ziemi do zagospodarowania i to cieniste trochę... kurcze... fajnie, bo jak już pisała Ewelina, jest całkiem spory wybór roślin... no to nie pozostaje nam nic innego, tylko czekać na efekty... ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mariolko leje i wieje, a dzisiaj w dodatku zimno! rano sprawdzałam termometr, ale to odczuwalna chyba dawała taki efekt. Tylko, że odczuwalnej nikt na termometrze nie odczyta :wink:
Kawał ziemi do zagospodarowania, ale niestety warunki dla wielu roślin trudne, bo to taka studnia.
Może tą nawiezioną ziemię rozplantować, zakryć kartonami i poczekać! przez zimę a może dłużej powinno się rozłożyć. To wszystko czy tam też jest perz?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Mariola, wspaniały teren! Oj będzie pięknie! ;:167 I rób to faktycznie z doskoku, bo nie ma co się siłować... powolutku! A może rabatę funkiową? One dobrze się w cieniu sprawują :)
U mnie zimnica dzisiaj...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie- robię sobie przerwę w przetworach, dziś buraczki i papryka na tapecie. Bardzo duże buraki w tym roku porosły, nic tylko przetwarzać, tyle, że to strasznie czasochłonne wszystko a ja cały czas w biegu... chwila w kuchni, chwila w sklepie to znów lecę przegarnąć coś ziemi, innym razem wyleje parę wiaderek wody... po południu lekcje z dziećmi ;:223 i zaraz wieczór. A jak niebawem będzie trzeba sortować ziemniaki to już w ogóle nie ma mowy o przetworach i grzebaniu w ziemi...

Basiu i u mnie zimno, ale ja ciągle w biegu, nie czuję zimna... nadciągają znów ciemne chmury pewnie lunie deszczem. Na pewno pojawi się tam niejedna funkia, i tak muszę przesadzić je z ogrodu.

Marysiu, u mnie też pogoda niezbyt fajna, ale śmigam i ile mogę to działam, choć wszędzie po troszku.
Warunki trudne w tym nowym miejscu, mokro, cienisto a zimą jeszcze przeciągi, bo to taki tunel między budynkami.
No ale myślę, że będzie ok. Perzu jest tam niemało, bo to ziemia z poboczy dróg, to wiadomo...

Gabrysiu, masz racje pozostaje czekać na efekty... a mnie zakasać rękawy i do pracy...

Aniu, miałam w części ogrodu i kartony i folię kiszonkarską, ale... kartony szybko namakały i zamieniały się w breję, a folia nie przepuszcza wody i potem ten kawałek jest strasznie wysuszony. Jednak najlepiej spisuje mi się agrotkanina.
Ten sposób z ziemią jest faktycznie godny polecenia. W tym roku sadziłam tak róże i te nowe krzaczki budują bardzo ładne krzewy.
Ścieżkę planuję puścić przez środek jak wijącą się rzeczkę... Hmm, wiem jak szybko rosną iglaki, mam ich troszkę w ogrodzie... ale nie widzę lepszego i szybszego sposobu odgrodzenia się od sąsiada.

Witaj Olu :)
Masz rację różnorodność odmian powala. Ja też nie umiem zdecydować co najbardziej mi się podoba :) Twój kawałek ziemi chyba łatwiejszy w zagospodarowaniu...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Mariolu,myślę, że w kamyki i w korę sieją się nasiona chwastów, ale łatwiej je wyrwać i jest ich dużo mniej - ja jestem "za" agrotkaniną ;:173 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nowe wyzwanie przed Tobą i to niełatwe. Ale przecież dasz radę i coś wymyślisz ;:108 Musisz być świetnie zorganizowana, że przy takiej ilości różnorodnych prac, jakoś to ogarniasz. Ja już bym się chyba pogubiła. Piękne masz hortensje, teraz są prawdziwą ozdobą ogrodu. Przez dużą część sezonu prawie niewidoczne, teraz rzucają się w oczy z każdego miejsca. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Mariolko mój ma dla mnie jedna wadę ..jest stanowczo za mały :D Ponieważ jednak dopiero zaczynam , to jest chyba w sam raz :D Przeglądając sobie Twoje roślinki zdecydowanie będę szukać w nich inspiracji... A mam w czym wybierać i przebierać :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Widać ,ze masz mało roboty ,wiec dodałaś sobie więcej ;:oj Kurcze zagospodarować taki kawałek terenu i rozplantować tyle ziemi to nie lada wezwanie Mariolko w dodatku w kuchni też zabiegana i kiedy znajdujesz czas na to wszystko. ;:oj Jednak młodość ma swoje prawa i wtedy nie myśli się o zdrowiu na starsze lata .Zdróweczka i sił Ci życzę ,żebyś mogła realizować swoje plany a Vanilka i tak mi się podoba bez względu na wszystko. Biała dalia cudna
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj zabiegana kobieto ;:196 . Jednym słowem doba to za mało prawda ?? Masz mnóstwo pracy a jeszcze w dodatku za pasem te ziemniaki ;:oj . Powodzenia :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Pada, pada... jesień wyczuwalna. Myślałam, że uda mi się popracować coś w ogrodzie, ale nic z tego.
Dzisiaj chyba nie popracujemy w ogrodach...
Miłego dnia! ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Piękny domek i bardzo ciekawie zagospodarowana działka ;:138
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu :wit ;:3
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, póki co agrotkanina i tak tam leży. W niczym mi nie przeszkadza, a zawsze coś hamuje rozwój chwastów, których w tej świeżej ziemi jest mnóstwo. Generalnie mam na ogrodzie sporo roślin posadzonych w tkaninie, ale z rozwojem chwastów jest różnie. Korę zwiewa wiatr, roznosi po całym ogrodzie. A kamyki... trzeba kupić takie żeby się nie lasowały, nie zieleniały... ja właśnie mam w ogrodzie takie z których nie jestem zadowolona. Na początku ładnie, fajnie a potem z każdym sezonem coraz gorzej. Dobrze jest tylko tam gdzie w jednym miejscu mam pokaźną stertę tych kamyków, bo brakło już agro w tym miejscu. Poza tym nie jest już tak kolorowo jakby sie wydawało.
Tak w ogóle to jak na razie najlepiej jako ściółka spisuje się skoszona trawa...

Iwonko, mam osobowość choleryka, nie umiem spokojnie siedzieć nic nie robiąc. Może nawet teraz byłoby to zdiagnozowane jako ADHD.
Ponadto, mam tyle spraw do ogarnięcia, że najmniej jestem zorganizowana kiedy mam niewiele zajęć. Zatem siłą rzeczy jakoś tak po prostu wychodzi . A hortensje są warte uwagi bez dwóch zdań.

Olu- taki niewielki kawałek ziemi dużo łatwiej ogarnąć, zatem wada może być też zaletą...

Jadziu, oj to nie tak. Na brak prac nie narzekam, ale lubię zmieniać wszystko wokół siebie na lepsze, to jakoś tak samo wychodzi.
Dziękuję ;:167

Ewelina, no tak, sortowanie ziemniaków to bardzo czasochłonne i wyczerpujące zajęcie. Wtedy już nie ma mowy o pracach ogrodowych czy przetworach, toteż nadganiam teraz.

Arkadiuszu, witaj u mnie i dziękuję za miłe słowa.

Graham Thomas
Obrazek

Chippendale
Obrazek

Ch. Beauty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pashmina- ta po moich ostatnich batach trochę się poprawiła, ale do ideału jej daleko...
Obrazek

Lusia
Obrazek

Wiewiórka
Obrazek

Pusia
Obrazek

Diablo
Obrazek

Najmłodsze Kociaczki ;:167 DZiś mają tydzień
Obrazek

Obrazek