Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

Elka nadrobiłam zaległości i Ananas Noire wpisałam na listę pomidorowego chciejstwa ;:333 Czekam na kolejne rekomendacje ;:168 Bardzo ładny cebulowy zestaw sobie zafundowałaś ... jeszcze lato nie minęło tak do końca, a człowiek już o wiośnie myśli. Dzielna z ciebie kobietka... płot świadczy o gospodarzu ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu, dawno nie byłam u ciebie.A tu taki piękny, bogaty ogród. ;:180
Hortensje śliczne. za mało ??Mi tez ich za mało.Ot,, te chciejstwa :)
Róze i inne rozmaitości śliczne .
A zbiory pomidorowe ;:215.Masz dużo rożnych odmian . To serce .WAW!! Jeszcze takiego pomidorka nie widziałam. Co to za odmiana ??
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Ela oglądałam te zestawy kolorystyczne, ale jednak zrobię zakupy w szkółce i wybiorę wszystko naraz co mi się podoba.
Pomidory cudne, ojj cudne ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Eluniu, to poproszę o adres na pw.
A jak wcisnę Ci tę krokosmię to ją przygarniesz? Czy tak jak z dereniem - nie bo nie i już?
W przyszłym roku o coś na pewno poproszę. Na ten czas mam po prostu dość sadzenia bo nie zawsze mogłam pracować w ogrodzie i wszystko się przeciągnęło, do ..... następnej wiosny. ;:306
Biorę pod uwagę jeszcze te roślinki co czekają w kolejce na swoje miejsca, a samych malusich tawuł mam 9 szt. A tu ni ma widoku na jakieś wolne dni.... A w niedziele z reguły pada, to wiadomo ;:172
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Eluś, fajnie tak się spotkać... ja już zapomniałam jak to było... kiedy to widzieliśmy się z dziewczynami ?... kurde.. kupa lat upłynęło...Obrazek
W sklepie na literę B. bywam, ale mają tam bajzel, że nie chce mi się grzebać w tych opakowaniach, bo potem mnie wszystko swędzi i gryzie...
Zresztą obojętnie gdzie i jakich cebul bym nie dotykała, mam to samo... kurde... czym oni to posypują że mnie to drażni... ;:202
Pomidorki pewnie palce lizać, co ?... :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Widzę ze paznokcie już pomalowane :D , czas na herbatkę lub kawkę, póki pogoda paskudna.
Ale deszczu trzeba już było, teraz lepiej będzie się przesadzało.
Pomidorki jak malowane ;:63 i jak przystało na dobrą gospodynię w różne wzorki i kształty. ;:215
Ja kilku swoim ścięłam zdrowe czubki i wstawiłam do wody.
Spróbuję ukorzenić i przetrzymać do wiosny w liściach a wczesną wiosną zrobić szybkie sadzonki na wczesny zbiór.
Mam też kilka na zbiór w zimie, może mi się uda jakiegoś karzełka do owocowania doprowadzić, swój pomidorek na wigilijnym stole, to byłoby coś. ;:304
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Grażynko ciekawy pomysł z tym przetrzymaniem sadzonek wierzchołkowych .Ja wilki sadzę bezpośrednio w ziemię i fajnie się ukorzeniają .Ciekawe gdyby takie zielne sadzonki przetrzymała na korytarzu kurcze z ciekawości spróbuję
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witajcie w leniwe niedzielne popołudnie. Odrobina nudy i lenistwa jeszcze nikomu nie zaszkodziła. :wink: :D

Jadźko ten zestaw mi przypadł do gustu a cena niecałe 7 zł aż się ucieszyłach. Innych cebulowych nie kupuja w tym roku. :!:
Nasionka już sie kończą suszyć ...tak sie ciesza, że moga Ci wysłać. ;:168 Twoje liliowce już posadzone do ziemi a cudno szałwia w doniczce. ;:196
Tak, pazurki pomalowane a jutro chca na zegrodce poplewić.

Ewko z pewnością ten pomidor zostanie na stałe u Ciebie. Następny bydzie Olena Ukrainian ale najpierw musza sie nim nacieszyć. :;230
To te fotka z 28 sierpnia.
Obrazek

Do szczęścia tylko brakowało mi tych cebulek i masz rację z myślą o wiośnie. Dzięki za dobre słowo. ;:167

Aniu witaj u mnie. ;:168 Hortensji a jakże za mało ale nie mam pomysłu kaj je posadzić ;:124 Róże i pomidory kocham i całą resztę bez wyjątku też. A ten pomidor to Orange Russian jest to jeden z nielicznych bicolorów w kształcie serc...szkoda tylko, że 1 sztuka zrobiła prawdziwe serduszko. Dzięki, że wpadłaś.

Moniś a ja się bardzo ucieszyłam bo właśnie na tych mi zależało, no i za niecałe 7 zł warto było kupić.Nic innego już nie szukam. Pomidorki dziękują. ;:196

Beatko :;230 no dobra, biera ta krokosmia ale pod warunkiem, że do wiosny sobie coś wybieresz ode mnie. ;:168 Rozumia Cie doskonale, poza tym dzień będzie coroz to krótszy ...ale co sie odwlecze to nie uciecze.

Gabrysiu w tym roku damy sobie spokój bo pogoda sie zgiździła na spotkania ale w przyszłym roku od maja zaczynomy ...na mus. :!:
Te zestawy były zaroski na wejściu bestuz nie musiałach szukać....same sie wybrały. ;:306 Ach...pomidorki nie do opedzanio. ;:224

Grażko :lol: pomalowane tylko nie wiem jak długo zetrwią. Oj tak, bardzo przyda się taki dzień na nic nie robienie.
No popatrz to bardzo fajny pomysł z tymi czubkami i też chętnie spróbuja a jeszcze bardziej mi się podoba pomysł na pomidorki na stole wigilijnym. ;:215
Kurcze i jak tu się ponudzić. ;:306

Zapraszam na spacerek, fotki z 28 sierpnia. ;:167

Obrazek

Obrazek

Wszystkie buzie do słoneczka.
Obrazek

Miechunka samosiejka nie wiadomo skąd.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jacqueline du Pre ślicznotka potrzebuje innego miejsca.
Obrazek

Kronenbourg...światło już takie przedjesienne.

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jacquelina lubi mieć dziubek w słoneczku i nic jej nie przeszkadza no i krótkie cięcie wiosna to jej pasuje ;:108 .U mnie sie fajnie rozszalała dzielna dziewczynka.Tez dzisiaj trochę poprzesadzałam, a raczej wykopałam siewki ,które miedzy krawędziami rosły. Pomału trza się bawić :D
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit

Jadzinko a moja rośnie w pełnym słońcu i tam się okropnie męczy. Czyli się potwierdza, ze woli nóżki mieć w cieniu. Trzeba sie brać za przesadzanie pomału.

Dziś degustacja pomidorów. :D :wit
Idzie sie poczęstować.

Obrazek

Orange Russian słodki, soczysty w kształcie serc ale u mnie tylko jeden miał kształt typowego serca. Może w przyszłym sezonie będzie ich więcej bo nasionka zebrane z sercokształtnego.

Obrazek

Obrazek

Zielono żółta zeberka kojarzy mi się z limonką i o wiele sie nie pomyliłam. Smak orzeźwiający nieco kwaskowy, soczysty i bardzo smaczny. To taki ekskluzywny pomidor i raczej nie prosto z krzaka tylko lepiej podać na ładnym talerzyku. :D

Obrazek

Obrazek

A tu Red Penna i Zołotoi Samorodok (Dziękuję za informację Edytko kesza, coś mnie zaślepiło...chyba ich blask. :lol: Napisałam Azoychka a to przecież Zołotoi Samorodok)
Red Penna raczej słodka o typowo pomidorowym smaku. U mnie sprawdziła się na wyjątkowo gorącym stanowisku (zeszły rok), gorzej na lekko zacienionym (tegoroczny chów). Cienka skórka pyszna zwłaszcza na kanapki.
Zołotoi Samorodok przede wszystkim bardzo plenna a w smaku słodka, delikatna natomiast kolorem przypomina morele. Dla mnie wyjątkowa. Można rwać prosto z krzaka a w sałatce dodaje koloru słonecznego. Pyszna. ;:224
Obrazek

Obrazek

I na koniec jeszcze raz Black Krim. To jest nr 1 podczas degustacji u mnie na zegrodce....decyzja nie moja ;:306

Obrazek

Obrazek

;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pędzę z nową wiadomością ;:17 ...ja tu pomidorami się zajmuję a Amarcrinum howardii ma pęd kwiatowy....2 lata czekałam i o mało co przegapiłam. ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Wielkie wow! Prawie obśliniłam monitor. Piękne te pomisie ;:167 Bardzo smakowicie wyglądają :shock: ;:oj
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka dzięki za kolejną degustacje i opisy smakowe ... zanotowałam Black Krim i Azoyczka ;:173 ... Czy miałaś czarne pomidorki bo nie pamiętam :oops: Co prawda nie zna tego kwiatka, ale pąk ma wyrazisty więc na pewno byś nie przegapiła :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja mam pytanie, które pomidorki najsmaczniejsze
Poproszę o nazwę to poszukam nasionek bo wyglądają rewelacyjnie
Czytam o spotkaniach i chyba masz rację, że w tym roku przez tę pogodę ze spotkań nici.
Ja co roku spotykałam się z tyloma ludźmi, a w tym roku zakończyłam spotkania w czerwcu
Potem już mi się nie chciało
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ufff... dobrze, że załapałam się na tę degustacje!!!! ;:306
Powiem Ci, że patrząc na te pomidorki można dostać ślinotoku.... bardzo apetyczne ;:215 ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”