Moje małe co nieco cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje małe co nieco cz. III

Post »

Fajna ta szkółka, Olu.
Zakupy też fajne ;:215 A rabata wtedy się sama robi ;:306
Jakoś nie przepadam za tymi rowerami z kwiatami - ale ten zestaw mnie wręcz zauroczył ;:180 ;:303
Zresztą sam ten rower też jest jak dla mnie rewelacyjny! https://images83.fotosik.pl/764/afc9ca02a34ae8ec.jpg
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Witajcie niedzielnie :wit
U mnie nad ranem było lekko burzowo. Słyszałam tylko, że zaczyna grzmieć a potem usnęłam , więc chyba burza długa nie była, bo przecież bym się obudziła... :wink:
Za to roślinki podlane i nie trzeba latać z konewkami.... ;:108
Powiedzcie , czy wodą z basenu w której był chlor a teraz od dłuższego czasu nie dodawałam go bo i tak pogoda już nie sprzyjała kąpielom , mogę podlewać rośliny? Może ten chlor już się ulotnił, jak myślicie?
Szkoda wody....ale jakbym miała zaszkodzić roślinkom.... ;:185

Wczoraj jeszcze ciut przedłużyłam rabatę z hortkami. Musiałam przecież gdzieś zmieścić Bobo...
Na obrzeżach rosną kostrzewa sina i turzyca frosted curls....Jeszcze dojdzie Red Baron do kolekcji...
Proso Rózgowe postanowiłam że podzielę na wiosnę i z jednej strony zostawiłam na nie miejsce...
Aby nie było wiosną tam pusto , jesienią powsadzam tam cebulowe.... ;:333
Nie patrzcie na szopy sąsiada.....nie widzicie ich prawda?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Soniu to tak zrobię,kępę podzielę wiosną....Jeszcze mam jedną sprawę do ciebie. Trawy w donicach z pelargoniami, chcę wsadzić jesienią do ziemi . Powiedz kiedy najlepiej to zrobić , aby mogły się trochę zaaklimatyzować przed zimą. Teraz jeszcze mi szkoda je ruszać z tej kompozycji.... ;:219
A co do dokupienia arów to wyobraź sobie , że mamy pole po dziadkach do sprzedania. Niestety jest trochę daleko ode mnie.....i tylko kłopot z nim.

Obrazek

Aniu anabuko dzięki. Sama się napatrzeć na tą rabatę nie mogę....podoba mi się. ;:333
Bobo to tylko ta z samego brzegu. Od lewej rośnie Anabell i dwie Limelight. Jedna , ta mniejsza jest z moich patyczków, pierwsze kwiatki ma w tym roku.
No z tą szkółką to masz rację.....w te strony jeżdżę kilka razy w miesiącu i już wiem , że nie łatwo będzie przejechać bez zatrzymania w niej.... ;:306

Obrazek

Beatko szkółka fajna , ozdoby super....Mnie bardzo urzekły te w tych beczkach.....no i wrzosy.... ;:167
Wiesz że chyba rabatka rzeczywiście sama się robiła? Bo coś prędko mi to poszło....Muszę jeszcze donieść trochę kamieni na obrzeża. ;:108

Obrazek

Rankiem popstrykałam parę zdjęć , więc zapraszam do oglądania....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kochani zobaczcie czym skończył się dziś mój wypad z dziećmi po buty.... ;:306
Weszłam do Auch.. i wróciłam z rozplenicą Rubrum. I teraz pytanie kto ją z was ma i czy udało wam się ją przetrzymać przez zimę....nie mogłam się oprzeć, ona taka piękna.... ;:167
Kupiłam też cebulki hiacyntów , następne krokusy i tulipany Van Eijk...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jakbyś nie napisała o tych szopach ( w naszych stronach to się szałerek nazywa ) to bym nawet nie spojrzała, bo ja mam wzrok tylko na roślinki wyczulony. :lol:
A po buty teraz to się boję jechać....obiecałam sobie, że zero zakupów roślinnych jesienią. :lol: Ale jak wytrzymać w tym postanowieniu, jak ze wszystkich stron cebulowe się pojawiają. I nie tylko ;:131
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Rubrum nie zimuje , dwa lata przechowałam na parapecie w chłodnym korytarzu,ale choć żyła nie była już taka ładna,od tego czasu co roku kupuję nową
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu podziwiam całe bogactwo roślin i kwitnień.
Pięknie i kolorowo.Tak jak i ja lubię .
Jeżówki śliczne.
Hortki też.Ma wiosnę je dobrez nisko przytnij.Zwłaszcza Bobo.Jeszcze jeszcze wątła,Zobaczysz, jak będziesz ją nisko ciąć, jaki zwarty i piękny krzaczek stworzy,
zobacz zresztą u mnie.A ma 4 rok dopiero u mnie. :)
Co to za trawa ta ciemna z tymi klosami ? Śliczna jest. ;:173
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie wieczorkiem. :wit
Małgosiu Pepsi no widzisz strach po buty jechać , bo widzisz jak to się kończy... :;230
Mówisz że rudery sąsiadów nie widać? Akurat....nie mogę patrzeć na nie...Tyle razy już sobie mówiłam , że kupię maty na ogrodzenie a ciągle mi szkoda kasy....

Obrazek

Dorotko spróbuję przechować Rubrum przez zimę....do kompletu mam jeszcze trawę Vertigo.
Kurcze takie piękne trawy a nie zimują u nas....No cóż, uda się to będę happy, nie uda się to trudno...

Obrazek

Aniu przytnę Bobo radykalnie na wiosnę....niech się rozkrzewia.
Trawka to Rozplenica Rubrum. Piękna prawda? Jak zobaczyłam ją w Auch...w takim szeregu , pełno kłosów...jeszcze wiatr wiał i tak szumiały....Musiałam ją mieć! ;:167
A że w naszych warunkach ona nie zimuje....no trudno. Dam z siebie wszystko , żeby ją przetrzymać jakoś przez zimę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Olu :wit Piękne róże. Wciąż imponuje i cieszą oczy. Hortensje też urokliwe. Wcale Ci się nie dziwię że nie oparlas się tej rozplenicy Rubrum. Chyba też jej nie oparlabym sie.Piękna. w jaki sposób ją będziesz zimowac ? Nakryjesz ? Czy wykopiesz i do piwnicy np .? A jakby Tak nasionka z niej zebrać i posiac wczesną wiosną?
Sama taką pisialabym :wink:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu wykopię ją i w donicy będę próbowała przetrzymać na strychu. A nasionka też zbiorę jeśli tylko się uda... Jak będzie na tyle chętnie się z tobą podzielę... ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Olu :wit . Chwilę mnie nie było a Ty tak szalejesz ;:oj . Faktycznie wzięło Cię na trawy , brawo Ty ;:138 . Hortensja Bobo to fajny karzełek ;:333 . Bardzo fajna rabatka powstała ;:333 . Centrum ogrodnicze w którym byłaś ma bardzo fajne dekoracje i w zasadzie trudno się oprzeć i nie wstąpić :lol: . Szopami sąsiadów się nie przejmuj bo nie tylko Ty masz takie widoczki ;:306 . Marne pocieszenie ale zawsze jakieś :;230 . Rozplenica Rubrum jest genialna i szkoda, że nie zimuje :( . Pozdrawiam i spokojnego popołudnia Ci życzę :wit .
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Olu to nie tak, że my nie wiemy co chcemy, tylko szkółki często mają zbyt ubogi asortyment :D Przecież nie będziemy kupować coś, czego już mamy pełno...
Trawy fajnie prezentują się na rabatkach, nie wiem dlaczego mam ich zaledwie kilka ;:218 Piórkówka ci już kwitnie? Napisz koniecznie wiosną czy udało ci się przezimować nową trawkę, bardzo mi się podoba ;:108 Tylko czy będzie wygodna dla dzieci do chodzenia? ;:306 W ogrodzie tyle kolorów jakby była pełnia lata ;:173
Kochana u ciebie szopy sąsiada chociaż za siatką stoją, a co ja mam powiedzieć jak stary drewniany dom sąsiada stoi u mnie w granicy i tworzy paskudne tło dla powojników ;:222
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie kochani :wit
Dziś u mnie iście jesienny , ponury dzień....Wczoraj wieczorem rozpadało się i to na dobre....Jakieś oberwanie chmury chyba było. Jechałam do domu z pracy to rzeka płynęła ulicami...I tak ma padać przez cały weekend i jeszcze trochę.... ;:222

Ewelinko no widzisz tylko mnie spuścić z oka.... ;:306 Oj wzięło mnie na trawy, wzięło....
Na tej rabacie powsadzam cebulowe, już kupiłam cebulki i dopasowałam do siebie kolorystycznie....
Wiosną zanim ruszą trawy i hortensje , coś już będzie kwitło....
Ja wiem , że takie barakowe widoki to większość z nas ma....ale jak mnie to wkurza.Nawet zdjęcia z dalszej perspektywy nie zrobisz, bo brzydkie....Więc rzadko robię. ;:306
Tu jeszcze jedna rabata z przodu domu. Hortensje szt. 4 - wszystkie moje.... :tan a pomiędzy nie wsadziłam trawy , które miałam w kompozycji donicowej. Chcę ,żeby zdążyły się ukorzenić dobrze przed zimą.

Obrazek

Małgosiu bo już za dużo mamy a jeszcze chcemy..... ;:219 To jest to...
Piórkówka już zaczyna . Dziś widziałam , że wczorajszy porządny deszcz chyba jeszcze bardziej je pobudził do pokazania kłosów...Widać już ich bardzo dużo... ;:7
Dzieci burzą się , a jakże....że niedługo to nic nie będzie można robić , bo wszędzie kwiatki.
Mówię , że zrobię jeszcze rabatę wzdłuż chodnika (a tam stoi kosz do koszykówki)...
*No pewnie a jak będziemy grać...
*I tak nie gracie....
*Bo nie możemy....
*No właśnie, to będzie rabata....
;:306 Taki sobie dialog z moją młodzieżą...
Oj nie ma już tyle kolorów, bardzo już oszczędnie roślinki kwitną. Właśnie dlatego wzięło mnie na trawy, żeby teraz one wraz z hortensjami trochę pokrólowały w ogrodzie...

Obrazek

Zostawiam parę fotek i uciekam obiad kończyć , bo niedługo do pracy muszę się zbierać...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Widzę , że zaczynasz ogrodową przygodę z trawami Olu! One w znacznym stopniu zmieniają oblicze ogrodu ;:108 A teraz wybierać jest w czym ! Wtedy kiedy ja zaczynałam z nimi tylko z lasu pozostało je ściągać...A dzisiaj...hulaj dusza! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Olu, widziałam tę rozplenicę, którą ostatnio kupiłaś.
Stała doniczka w doniczkę, raptem kilkadziesiąt sztuk w jednym miejscu...
Widok - przecudnie oszałamiający ;:167
Tylko nie doczytałam co tym z jej zimowaniem....
Na Twojej rabacie też ślicznie się prezentuje.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i dalej pada. ;:222 Dziś już z większymi przerwami ,ale nie jest wcale ciepło . Wręcz przeciwnie i czuć jesień. Nawet teraz siedzę w domu , okna pozamykane a zimno....Zaczyna się... ;:145
Mam tylko nadzieję, że jeszcze ;:3 trochę nas ogrzeje. Żeby tak wrzesień i październik był jeszcze ciepły i słoneczny...na spokojnie bym sobie ogród do zimy przygotowała.
W przyszłym tygodniu muszę w końcu wylać wodę z basenu, bo raczej kąpać to się już nie będziemy.... ;:306
Raz dwa się nalało a teraz żeby go opróżnić ,to ciężko się zebrać...
Wczoraj w pracy już na koniec dniówki dokonałam odkrycia...Nie miałam czasu żeby bardziej pogrzebać w kartonie z cebulowymi. Widziałam owszem pełno cebulek tulipanów i żonkili, bo już jakiś czas temu pisałam że są w sprzedaży. Ale wczoraj znalazłam opakowania z gotowymi kompozycjami. Dwa rodzaje tulipanów, dobrane hiacynty do siebie..., tulipany kameleony, zmieniające ubarwienie...I dziś byłam w trasie , podjechałam do innej Biedr.... a tam takich nie ma! ;:185 Dopiero idę we wtorek do pracy. Ciekawe czy coś dla mnie jeszcze zostanie....
A swoją drogą to już tyle cebulowych kupiłam...zobaczcie sami. Tak jak ułożone na zdjęciach , tak będą wsadzone.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maryniu trawy bardzo mi się podobają ale trzeba mieć dosyć miejsca żeby je fajnie wyeksponować...
No i słońca im też potrzeba. Tą rabatę co zrobiłam mam w słonecznym miejscu ale jednak śliwa daje cień i widzę że trochę je przysłania...Latem jak dzień jest dłuższy to i ;:3 wyżej a teraz już więcej cienia tam pada...A co do wyboru , to prawda jest w czym wybierać... Tyle różnych pięknych gatunków. ;:333

Obrazek

Dorotko oj tak , cały szereg tych pięknych traw. ;:167 Oczopląsu dostałam wtedy. ;:306
Ja dopiero o jej zimowaniu przeczytałam w domu jak otworzyłam laptopa. Al chyba i tak bym ją przygarnęła , bo tak na mnie powiewała tymi swoimi kłosami ....i mówiła musisz mnie mieć...

Obrazek

Moje roślinki dziś zmoczone ale wyskoczyłam na momencik i choć parę fotek zrobiłam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro mam wolne i obiecuję , że nadrobię zaległości i zawitam w waszych ogrodach.
Do jutra ... :wit Teraz uciekam spać , bo rano trzeba się szybko zorganizować aby dzieci powysyłać do szkoły...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”