Ale liście powinny być z kawałeczkami gałązek.kaLo pisze:Aronia jest delikatniejsza jeśli ma dodatek liści wiśni.
Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2888
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Myślałam o dodatku liści wiśni, ale niestety nie mam do nich dostępu.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Black Rose
Robiłam nalewkę z samej aronii- bez obawy jest bardzo dobra. Po co psuć smak aronii liśćmi z wiśni.
Robiłam nalewkę z samej aronii- bez obawy jest bardzo dobra. Po co psuć smak aronii liśćmi z wiśni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
grafi26 uwielbiam takie teksty.
Żebyś chociaż napisała, że kiedyś zrobiłaś z liśćmi wiśni i musiałaś wylać bo nie dała się pić. Otóż liście wiśni nie wnoszą żadnego konkretnego posmaku , natomiast świetnie harmonizują i zaokrąglają smak aronii.
Listówka wiśniowa to tradycyjna polska wódka . Co wiecej , niektórzy smakosze robią wiosną listówkę wiśniową tylko po to aby na niej zrobić aroniówkę.

Listówka wiśniowa to tradycyjna polska wódka . Co wiecej , niektórzy smakosze robią wiosną listówkę wiśniową tylko po to aby na niej zrobić aroniówkę.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Kalo zajrzyj do siążki M,Caprari str 244 wiśnie z suszonymi śliwkami - robiłeś kiedyś?
I melduję, że syrop na winogronach juz ma winny posmak
jeszcze musi postać bo owoce za mało *rodzynkowe, ale czuję, że to będzie dobre połączenie z jagodami
I melduję, że syrop na winogronach juz ma winny posmak

-
- 200p
- Posty: 390
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
KaLo
Nie neguję żadnego z przedstawionych sposobów wykonania nalewek. Napisałam że z samych owoców jest ok i można wyczuć aronię. Z dodatkiem liści to już powinna być inna nazwa nalewki.
Nie neguję żadnego z przedstawionych sposobów wykonania nalewek. Napisałam że z samych owoców jest ok i można wyczuć aronię. Z dodatkiem liści to już powinna być inna nazwa nalewki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Mam kilka przepisów na wiśniówki . Dodatki aromatyczne to gorzkie migdały, cynamon, goździki, kardamon, zielone jagody jałowca, wanilia , zgniecione pestki z wędzonych śliwek, same wędzone sliwki bez pestek, skórki pomarańczy, a nadal jest to wiśniówka. Nazwa zawsze pochodzi od głównego składnika, który przeważa i nadaje ton, że tak powiem. Reszta to dodatki.
.

- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Zgadzam się, to już nie jest aroniówka, a aromatyzowana aroniówka tak samo z winem aromatyzowane zwie się inaczej chociażby wermuthgrafi26 pisze:KaLo
Nie neguję żadnego z przedstawionych sposobów wykonania nalewek. Napisałam że z samych owoców jest ok i można wyczuć aronię. Z dodatkiem liści to już powinna być inna nazwa nalewki.

Bardzo dobra jest nalewka mieszana aronia z czarną porzeczka, polecam


Robił ktoś może wino z pomidorów, i może określić jaki ma smak, bo ja w tym sezonie robię je pierwszy raz, i nie wiem czego się smakowo spodziewać

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Czy Wy już robicie nalewkę z aronii?? U mnie jeszcze strasznie gugułowata. Poczekam na pierwsze przymrozki. Tak około 10 września na pewno jakiś spadek temperatury będzie, 6 września jest pełnia.
Liście z wiśni mrożę wcześniej bo później prawie wszystkie chore a bez liści mi nalewka nie smakuje.
Liście z wiśni mrożę wcześniej bo później prawie wszystkie chore a bez liści mi nalewka nie smakuje.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Moja już troszkę zaczęła się marszczyć, poza tym kolor ptasich goowienek wyraźnie świadczył o włączeniu aronii do jadłospisu. 
Z wermutem to inna sprawa. Do jego wyrobu bierze się wina mniej aromatyczne bo ma rządzić bukiet mieszanki ziołowej.
To jak jest z miodami syconymi? To nadal miody czy z powodu dodatków aromatyzujących już nie?

Z wermutem to inna sprawa. Do jego wyrobu bierze się wina mniej aromatyczne bo ma rządzić bukiet mieszanki ziołowej.
To jak jest z miodami syconymi? To nadal miody czy z powodu dodatków aromatyzujących już nie?
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Nie rozumiem? nalewka to nalewka, a miód sycony to miód sycony, nie bez kozery się tak nazywa gdyż jest napojem alkoholowym z miodu warzonego z wodą,(sycenie ma na celu, zabicie wszystkich dzikich drożdży, drobnoustrojów, bakterii). Brzeczka sycona, łatwiej i szybciej fermentuje i nie koniecznie z zaprawami (z przyprawami). Aromatyzowanie nie jest konieczne chodź nadaje ostrzejszy smak, poprzez dodatek chmielu, liści orzecha, mięty pieprzowej, gorzkich migdałów, goździków, imbiru i pieprzu.kaLo pisze:Moja już troszkę zaczęła się marszczyć, poza tym kolor ptasich goowienek wyraźnie świadczył o włączeniu aronii do jadłospisu.
Z wermutem to inna sprawa. Do jego wyrobu bierze się wina mniej aromatyczne bo ma rządzić bukiet mieszanki ziołowej.
To jak jest z miodami syconymi? To nadal miody czy z powodu dodatków aromatyzujących już nie?
Co do wina Wermut, można go robić z każdego wina, chodź wsród owocowych win najbardziej nadają się te przefermentowane na drożdżach Potwiein z agrestu, śliwek i porzeczek

Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Czy ta kurkuma aby na pewno ma takie właściwości zdrowotne?
O czym Wy tu gadacie?
Kalo ja się Ciebie pytam czy robiłeś 'staroświecką naleweczkę stryja Ziutka'
wg Caprari

Kalo ja się Ciebie pytam czy robiłeś 'staroświecką naleweczkę stryja Ziutka'

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Nie robiłem. Mój stryj miał na imię Władek
. Mam Caprari taką 2 częściową i tam jest inna numeracja stron. Kurkuma rzeczywiście jest dobra co potwierdzają badania.
Masz rację Morango, sycenie miodu to gotowanie brzeczki . Z reguły syci się właśnie miody korzenne i o takich wcześniej pisałem.
Są jeszcze wina miodowe i miody owocowe w zależności jaki składnik przeważa.

Masz rację Morango, sycenie miodu to gotowanie brzeczki . Z reguły syci się właśnie miody korzenne i o takich wcześniej pisałem.
Są jeszcze wina miodowe i miody owocowe w zależności jaki składnik przeważa.
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2888
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Tak, ja już robię, bo w całej okolicy ptaki dorwały się do owoców.whitedame pisze:Czy Wy już robicie nalewkę z aronii?? U mnie jeszcze strasznie gugułowata. Poczekam na pierwsze przymrozki. Tak około 10 września na pewno jakiś spadek temperatury będzie, 6 września jest pełnia.
Przy okazji mam pytanie - robiliście może kiedyś nalewkę na winogronach?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
Zgadza się są jeszcze wina miodowe, tu zamiast 1 kg cukru, dajemy 1,5 kg miodu, do ich wyrobu używamy różnych soków, najlepsze są jednak soki z agrestu, porzeczek, wiśni, czarnych jagód i malin, ja w zeszłym roku robiłam wino miodowe właśnie na czarnej jagodzie i wiśni, coś wspaniałego, polecamkaLo pisze: Są jeszcze wina miodowe i miody owocowe w zależności jaki składnik przeważa.

Ula pewnie że można, podaje Ci przepis, kiedyś gdzieś na internecie wynalazłam



Składniki:
1 kg ogrodowych ciemnych/jasnych winogron (bez łodyg i kiści), 20 dag cukru, 1 litr wódki, kilka pestek z moreli lub brzoskwiń (niekoniecznie)
Jak zrobić :
1. winogrona oderwać od łodyg, umyć, wsypać do słoja: cukier, wódkę, pestki z moreli lub brzoskwiń (niekoniecznie),
2. odstawić na 2 miesiące (może stać dłużej),
3. zlać nalewkę - przefiltrować przez płótno i wlać do czystych butelek
Powiem szczerze nawet dobra ta naleweczka, ja robiłam z jasnych winogron, ale ciekawa jestem jak wyszła by na ciemnych