Moje oczko w głowie cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje oczko w głowie cz. 9

Post »

Tereniu nie wiem co takiego jest w jeżykach, że je tak lubimy, bo chyba nie tylko ślimaki :D
U mnie w tym sezonie jest sporo żab, miałam wylęg malutkich i trochę zostało. Kiedyś w dołku po moreli znalazłam łypiące oczka :roll: Jeżyka ba razie nie widziałam.
Może się odmieni i będzie deszczyk podlewał a kwiatki od razu odżyją. Najważniejsze żeby jak najpóźniej przyszły jesienne przymrozki :D
Z drzewami sąsiadów nic nie zrobimy, każdy ma takie olchy, orzechy, świerki i in. śliwki to pewnie niedługo ;:124
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Maska pisze: Z drzewami sąsiadów nic nie zrobimy, każdy ma takie olchy, orzechy, świerki i in. śliwki to pewnie niedługo ;:124
To chyba ja jestem takim sąsiadem ;:306 ale mi wolno bo moi wszyscy bezpośredni sąsiedzi wymarli i na razie nikt się nie czepia. Kiedyś pewnie będzie trzeba przyciąć bo platan już kilka metrów wylazł za płot, modrzew jak patrzyłem z góry to prawie cały jest nie na swoim podwórku. A dzięki sąsiadowi Tereni ja też mam olchę. Tereniu jak z opadami? U mnie tylko wczoraj nie było a tak to codziennie pada wreszcie!
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tereniu ;:196
A no widzisz jest takie prawo , a przynajmniej było ,że w granicy nie wolno dużych drzew sadzić ,ale jest też i tu znowu napiszę ,że było .
Kiedy kupowałaś działkę to te drzewa już tam rosły ,więc nic nie zrobisz jedynie możesz poprosić sąsiada o ich wycięcie lub przyciecie gałęzi .
Takie wielkie drzewa potrzebują dużo wody ,a ich korzenie pewnie przełażą na Twoją działke .
Jedni z moich zaprzyjaźnionych sąsiadów posadziło kilka brzóz nie w ostrej granicy ,ale prawie no niestety ich korzenie mam na działce i to na najlepszym kawałku ziemi .
Zdróweczka ;:196
Pozdrawiam Alicja
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżyk to wspaniały gość ;:167 Czasem widzę jak z prędkością światła przelatują tuptusie przez drogę. I zawsze jest mi bardzo przykro jak widzę rozjechane jeże na drodze, a to niestety widok niemal tak częsty jak i martwe koty na drodze...

Chryzamtemki i u mnie kwitną w najlepsze :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu co to za czerwone kulki wiszą ? ładne chryzantemy, no tak zaczyna się ich czas :wink: a szkoda ,że tak szybko :?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tereniu miałaś ładną niespodziankę z tak miłym gościem, oby chciał się u Ciebie zadomowić .Chryzantemki śliczne u mnie też za chwilkę zakwitną żółtki ;:196 Rudbekie to śliczne słoneczka szczególnie te błyskotliwe
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Nadszedł czas chryzantemowy ;:131, trochę wcześnie, bo one zapowiadają taką porę roku, za którą nie przepadam. ;:222

Z wycinką drzew jest problem znowu, bo wymagane są zezwolenia i zdaje się, Tereniu, że będziesz zmuszona pogodzić się z tymi nieproszonymi żarłokami i pijusami na swojej ziemi. ;:174
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Natalio !!!!
Gość fajny - czasami wychodził jak paliliśmy wieczorem ognisko ale teraz to się zakradł do wiaty gdzie mieszkamy jak jesteśmy na działce i spędził cała noc i cały dzień dopiero na drugi dzień wieczorkiem sobie poszedł :D Nie wiem czy n nie zimuje pod altanką .
Witaj Alu ;:196
Jeż to przyjaciel ogrodnika dlatego nie wiedziałam co z nim zrobić bo przecież wiatę na noc zamykamy i tam nie może zimować . Bardzo się cieszę że chce mi pomagać ze ślimakami robić porządek . On może zimować pod altanką albo pod beczką na wodę - ona jest trochę podniesiona trochę więc ma tam miejsce .
Alu mi tez sporo kwiatów wymarzło wiosną a teraz latem wyschły ale i tak trochę zostało
Bardzo dziękuję i wzajemnie ;:168
Marysiu jeże sa fajne i zjadają ślimaki i inne szkodniki czyli nam sprzyjają :D ja tylko jedną ropuchę widziałam w tym roku ale może dlatego ze było strasznie sucho .
Marysiu u mnie dalej sucho ( padało dwa razy) - już podlewam bo słoneczko grzeje i wiatr wysusza :( a tu zapowiadają upały do 30 stopni , a już tak się cieszyłam że będzie chłodniej i wilgotniej .
Dziękuję bardzo ;:196
Witaj Michał :wit jak się cieszę że się ujawniłeś :D
A skąd Ty masz olchę ?? wykopałeś ta wielką ???
Michał u mnie dalej susza , już wczoraj i dzisiaj podlewałam ;:222 padało tylko dwa razy i teraz grzeje , kwiatuszki więdną .
Podeślij trochę chmurek do mnie ;:180
Alu nic nie zrobię chciałam sobie tylko ponarzekać bo te drzewa mają dzisiaj takie duże korzenie i nie dość że deszcz nie pada to jeszcze one wysuszają , dzisiaj chciałam wysadzić hortensje bo miałam ukorzeniona w doniczce - kopałam dół całe do południa , cięłam siekierą korzeń i w końcu dałam sobie spokój bo nie wiem czy nie będzie obijać od korzenia jak przetnę - hortensja dalej stoi w doniczce .
Ja tez sadzę po granicy krzewy i kwiatki bo chcę się odsłonić od sąsiadów i też mam wyrzuty sumienia że tak nie powinnam .
Mariola witam !!
Jeżyki są wspaniałe ;:167 i mimo wszystko bardzo szybko biegają ;:108
Szkoda że giną pod kołami samochodów .
Obiecuję zajrzeć do Ciebie i zobaczyć Twoje chryzantemy i nie tylko :)
Karolinko te kulki to jagoda goi .
Chryzantemy to zwiastuny jesieni ale sa tak piękne że im to wybaczymy :D
Jadziu ;:167 coś ostatnio często mam niespodzianki :D dziękuję Ci bardzo ;:196
Myślę że jeżyk zamieszka na mojej działce .
Żółtki masz a filecik , róż też masz ?? Mnie bardzo się podobają te błyskotliwe ;:167 masz ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko chryzantemy są tak cudne że mimo że obwieszczają jesień to i tak warto ich mieć w ogrodzie ;:108
Drzewa są fajne , dają cień ale są też ogromne pijusy i nic na to nie poradzę :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ha ha ha ! ... uderz w stół a Michał się odezwie!
Tereniu u mnie mokro jest co ranek nie tyle z deszczu co z rosy! Podlewam już tylko pomidory i ogórki, a przez parę dni podlewałam to co przesadziłam, bo to duże kępy! Teraz już niech sobie przyroda radzi.
Kolorowo i radośnie u Ciebie, kępy ogromne jakie były takie są! z tego co pamiętam to masz żyzną glebę w tym ogrodzie. Tereniu Michał obiecał u mnie że niedługo mnie odwiedzicie ;:180
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Cudowna titonia ;:138
Mam ja też z nasionek od ciebie i zaczęła mi kwitnąć :tan
Dobrze wiem co to za zakała drzewa sąsiada ;:108 Nic z nimi nie zrobisz, ale ich korzenie z własnej działki możesz usuwać.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Tereniu fajna przygoda z jeżykiem ;:108 U mnie niestety odkąd skąd pieski żaden nie zawitał. Piękne floksy i chryzantemy. Też je lubię, bo dzięki nim mamy kolorki do samej zimy :D
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam kochani wieczorkiem ;:4
U mnie nadal gorąco , w dzień do 30 stopni dochodzi a przy tym susza straszna dalej tańczę z wężem .
Ma się zmienić zapowiadają ochłodzenie i deszcz , może popada .
Marysiu dobrze że masz mokro - ja dopiero w tamtym i w tym roku się dowiedziałam co to znaczy susza ;:222
ja praktycznie podlewam wszystko na dwa węże dokąd mi sił starcza i czasu .
Ziemia jest tutaj dobra tylko ta susza - dosłownie cztery razy popadało od wiosny i to nie za dużo :roll:
Marysiu pisz co mam Ci przywieść bo trzeba Michała przycisnąć bo znowu zniknie :) ja też sprawdzę swoje zapiski .
Dziękuję i też pozdrawiam ;:196 ;:196
Ewuniu cieszę się że z nasionek wyrosły kwiatuszki ;:333
Titonia jest fajna tylko miejsca potrzebuje .
Małgosiu jeżyk jest i to cała rodzinka :tan odwiedza mnie we wiacie ale już teraz nie nocuje , pospaceruje i idzie sobie dalej :D
Ja piesków nie mam ale kotów przychodzi kilku do wyboru do koloru .
Chryzantem trochę mam a floksy dopiero kilka wsadziłam jesienią i wiosną to są małe a jeszcze ta susza ich dobija , dobrze że w ogóle żyją .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tereniu, jednak widać, że ogród sobie poradził i roślinki przetrwały suszę. ;:63 ;:63 Nawet jeśli nie wszystkie, to i tak kolorków nie brakuje. ;:215
Wiosną wszystkie pokażą, że są i że będzie pięknie. ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ja najbardziej Tereniu cieszę się z Cleome, szkoda ,ze tylko ta różowa mogła mi zakwitnąć, biała dopiero w powijakach i z pewnością też zakwitnie.Gdyby nie też oslizle to dawno by wszystkie kwitły, a tak wciąż musiałam im zmieniać miejsce. Dobrze ,że sa w doniczkach to mogłam tak zrobić.Deszczyku Tereniu Ci zyczę, a po roślinkach nie widać braku wody ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w sobotnie przedpołudnie .
W nocy miałam burzę i ładnie popadało ;:138 ;:138 ;:138 teraz jadę na działkę zobaczyć jak roślinki się z tego cieszą :D
Lucynko ;:196 trochę roślinek przetrwało i teraz po tym ostatnim deszczu się zebrało . Zdjęcia robię tam gdzie coś kwitnie ale to marne kwitnienia .
Oby następny rok był lepszy od tego :)
Jadziu życzenia się spełniły deszczyk popadał - dziękuję bardzo ;:196 ;:196
Moja Cleome też w tym roku marna te na zdjęciu najładniejsze , trochę zjadły ślimaki a trochę wyschło mimo podlewania , część jeszcze malutka może po tym deszczyku się pozbiera i zakwitnie .
Moje hortensje w końcu napiją się porządnie ;:138 ;:138
Lucynko , Jadziu i wszyscy odwiedzający mnie - życzę Wam miłego weekendu ;:4

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”