Krzaczki Kani

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzaczki Kani

Post »

Kasiu ;:196
widzę , że rośnie nam wspaniały ogrodnik. ;:oj
Dzielnie dzierży w rączkach sekator. ;:oj
I nawet efekty tej pracy już widać. ;:138

Nie jestem pewna, czy te płyty ściemnieją. Trochę razi ich kolor.
Jak położyliśmy nowe deski na pomoście nad oczkiem to patrzeć na nie nie mogłam.
Dopiero teraz trochę wtopiły się kolorystykę ogrodu.

Niestety , w tym roku i moja jabłoń ma podobnie "wielką obfitość" owoców. ;:168
Czereśni to nie mieliśmy ani jednego owocu.
I po co te dwa drzewa zajmują mi tyle ogrodu ?
Czasami mam ochotę je wyciąć. Ale jak raz kupiłam czereśnie , to nikt w domu nie miał na nie ochoty.
Miłego tygodnia i pogody na weekend. :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, Abraham Darby zostanie. Jednak lubię wyzwania :lol: . Muszę kiedyś zobaczyć go w takiej odsłonie, jak prezentuje się u Ciebie. Zobacz jak się staram :lol: . Ten parasol to ledwo przymiarka! Do tego doszły kolejne dwa, kupione w promocji w Tesco, plus folia malarska. Po jednej burzy folia malarska była w wielu miejscach w ogrodzie :lol: . Zostały trzy parasole ułożone dachówkowo, żeby woda nie lała się do środka. Kolejne opady odbyły się bez mojej obecności na działce więc do końca nie wiem jak system się sprawdza. Ech, kolejny raz stwierdzam, że tyko na forum ogrodniczym można przyznać się do takich ekscesów bez narażenia się na propozycję porady u specjalisty od głowy :lol: .

Obrazek

Jeden kwiat już się rozwinął :D .

Obrazek

Obrazek

Pąków ma bardzo dużo, więc czyszczę szkiełko obiektywu i liczę na setkę zdjęć Abrahama :lol: . To nadal jedna z najzdrowszych róż w moim skromnym ogródku. Pożegnam się z Peace i Die Welt, kwiaty piękne ale co z tego, kiedy jest ich jak na lekarstwo a pokrój i zdrowie krzewów - szkoda słów. Lilie były mniej więcej mojego wzrostu a ja mierzę 1,64 cm :D . Teraz są już przesadzone na inne miejsce, gdzie mogą dominować tak, jak im się podoba. W nogach Westerlanda posadziłam liliowca, który z kolei zaczynał dominować na wrzosowisku. Ot, takie przemeblowanie.

Krysiu, właśnie tego się obawiam, że płyty się nie wtopią w krajobraz nawet z upływem czasu. No cóż, sezon i tak się kończy więc placyk przejdzie do zakresu prac przyszłorocznych. Z wiekiem mam coraz więcej cierpliwości. Poczekam :lol: . Czy masz jakiś pomysł dlaczego w tym roku jabłka tak słabo obrodziły? ;:218
Jabłka na mojej Koszteli

Obrazek

Cieszę się tym pięciornikiem jak nie wiem co. Gdyby się nie odrodził po radykalnym cięciu, rozstałabym się z nim bez żalu. Ot taki sobie drapak. Teraz pokazał ładne, duże kwiaty na zwartym, kształtnym krzewie. Podoba mi się z tymi wesołymi kwiatkami, zdrową zielenią, kompletnym brakiem wymagań. Teraz, u progu jesieni, przewyższa urodą niejedną różę.

Obrazek

Zachęcona tym widokiem, posadziłam również pięciornik różowy. Ale teraz już wiem, że trzeba go mocno przyciąć. Ten młody egzemplarz będzie cięty co roku i oczekuję, że w przyszłym roku będzie to chmura różowych kwiatków.

Obrazek

Ze zdrowiem moich róż jest...różnie :lol: . Muszę poczytać o Chippendale, bo spodziewałam się bardzo zdrowego krzewu, a jest tak sobie. Czy tylko u mnie? Ale generalnie nie jest aż tak źle, żeby strasznie narzekać. Róże to róże, kwiaty piękne ale w drugiej połowie lata liście nie zawsze zachwycają. Czytałam, że oprysk trzeba robić nawet co dwa tygodnie. Ja w tym roku, w to wyjątkowo deszczowe lato zrobiłam oprysk jeden raz :shock: , więc powinnam się cieszyć, że w ogóle są jakieś liście na różach :D .

Westerland z bliska...

Obrazek

...troszkę dalej

Obrazek

i jeszcze dalej. Widać drugi, młody krzew, który łapie wiatr w żagle i puszcza nowe pędy.

Obrazek

Powtórzyły dzwoneczki i ostróżki. To są dzwonki szkolne, bo wrześniowe :D .

Obrazek

Obrazek

Na wrzosowisku został już tylko jeden liliowiec. Drugi powędrował do Westerlanda. Zobaczymy czy się dogadają.

Obrazek

Obrazek

Zdaje mi się, że tam za bardzo panoszy się również bodziszek.

Graham Thomas zapowiedział się jednym kwiatkiem ale szykuje się nieco więcej :heja .

Obrazek

Obrazek.

Och, lato zawsze mija zbyt prędko! Trzeba szykować szpadel do jesiennych przeprowadzek. To też jest fajne. Muszę przesadzić hortensje, kilka róż, pigwowca, dwie krzewuszki. Czas ćwiczyć kolanko! :lol:
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu przestałam przykrywać tego liliowca, bo radzi sobie już bez zabezpieczenia. Wygląda na to, że zaaklimatyzował się u mnie. Poza tym ostatnie zimy były dość łagodne i z lenistwa odpuściłam sobie ochronę roślin przed zimę. Od kilku lat staram się kupować jak najbardziej wytrzymałe odmiany. Jestem zachwycona Twoimi wrzosami. Wiele bym dała by i u mnie się tak rozrastały. Mam małe wrzosowisko, ale prawie co roku dosadzam tam wrzosy, bo wypadają. Nawet te co rosną to wcale nie przyrastają :(
Małego pomocnika tylko pozazdrościć. U mnie nikt się nie garnie do ogrodnictwa. A im starsi są tym mniej mogę liczyć na ich pomoc. Zastanawiam się dlaczego tak drżysz o synka. Ma problemy zdrowotne czy tylko z powodu,że najmłodszy?
Pozwolę i ja sobie wtrącić 3 grosze na temat płyt. Według mnie z biegiem lat troszkę nabiorą patyny. Na pewno jednak nie wtopią się w krajobraz. Ale czy naprawdę muszą?! Uważam, że taki jaśniejszy plac będzie fajnie rozjaśniał miejsce wypoczynku i świetnie współgrał z brzozami rosnącymi obok. To tylko kwestia gustu i przyzwyczajenia ;:224
Jestem pełna podziwu ile robisz by móc podziwiać cudne kwiaty Abrahama Darby. Kolejna piękna róża to Graham Thomas - mam go na liście chciejstw i na pewno kiedyś go kupię. Tym bardziej, że ostatnio wzięło mnie na żółte róże, za którymi wcześniej nie przepadałam.
Pięciornik mam jeden - różowy. Przez pierwsze lata go "oszczędzałam" i słabo kwitł. Potraktowany wiosną sekatorem wziął się do roboty mimo słabego stanowiska. Potwierdzam - cięcie im służy.
U mnie na 7 jabłoni tylko dwie są obsypane jabłkami. Reszta symbolicznie miała lub ma po jednym albo trzy na krzyż.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Witaj Kasiu :)

Zajrzałam do Ciebie przypadkiem, ale nie żąłuję, bo napotkałam tu piękny ogród :D
Wspaniałego masz młodego ogrodnika! Ja mam takiego samego, chociaź młodszego :wink:

Śliczne róże i hortensje, no i wrzosy! Wrzosy to dla mnie egzotyczne rośliny, bo nie mam jeszcze żadnego w ogrodzie, więc nigdy nie miałam z nimi do czynienia. Mam co prawda naturalne wrzosowisko za siatką na łące, ale nie myślałam jeszcze, aby zaprosić je do swojego ogrodu. Może kiedyś? :)

Pozdrawiam Cię serdecznie!

A, ps... pomysł z parasolem nad różą - super ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kaśka, Ty te parasole to kupiłaś specjalnie dla ochrony róż? No to szacun kochana ;:333 A ja myślałam, że zbieranie końskiego złota to już poświęcenie dla naszych kolczastych panienek. ;:196
Ostatnio mam embargo na to zbieractwo. :lol: Zuza mówi, że to siara. Dlatego kombinuję jak mogę, ale z pustymi rękoma nie wracam z końskich przejażdżek. O nie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Teraz sobie róże kawkę piją pod parasolem, fajnie ;:306
Graham Thomas piękny kolorek.
Ogród wypiękniał, dojrzał.Ślicznie już się prezentuje.I te liliowce jeszcze pięknie ci kwitną :D
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, nie okrywasz na zimę nawet róż? Radzą sobie? Wrzosy nie wszędzie chcą rosnąć. U mojej mamy w ogrodzie jest lekka ziemia piaszczysta więc powinny rosnąć ładnie ale niestety pomimo wielu prób wypadają w jej ogrodzie wrzosy. Myślę, że dla nich niezwykle ważne jest jednak kwaśne podłoże. U mnie kwaśna glina. Dla każdego wrzosu robię dołek wypełniony kwaśnym torfem i piaskiem. Nigdy nie nawożę.
Synek najmłodszy w rodzinie, robi za "rodzynka" :wink: ale to nie dlatego tak się o niego martwię. Przyczyna jest cięższego kalibru i wiąże się z jego zdrowiem. Modlę się, żeby problemy, które mieliśmy z nim w ubiegłym roku nie wróciły teraz ani za kilka lat.
Dziękuję za opinię w temacie płyt ogrodowych ;:196 .
Dominiko, witam w moich skromnych progach :wit Jeżeli masz naturalne wrzosowisko za płotem, to na pewno w Twoim ogrodzie wrzosowisko będzie miało sie świetnie. Nic tylko kupować i sadzić a w wrześniu nie będziesz mogła oderwać od nich wzroku. Wrzosy są niezwykle wdzięczne i chętne do współpracy o ile mają odpowiednie podłoże. Ani choroby ich się nie imają ani szkodniki. Chwasty na wrzosowisku rosną o wiele słabiej niż np. przy różach, nie marzną, nie schną, przyciągają pszczoły. Czy już namówiłam Cię na wrzosowisko? ;:170
Małgosiu, naprawdę "szacun" za te parasole czy może to objaw "fiksum dyrdum"? :lol: Jeżeli Abraham nie wykorzysta swojej szansy i nie zachwyci mnie pomimo ponadprzeciętnych zabiegów na nim stosowanych, będzie musiał ustąpić innej róży ;:224 .
Aniu, tak Graham Thomas ma bardzo przyjemny ten żółty kolor. Jest taki ciepły, łagodny.

Tak się cieszyłam, że ślimaki omijają moje tereny. I po radości :evil: . Nie jest to jeszcze plaga i póki co nie widzę szkód na roślinach ale jednak te czarne i brązowe paskudy pojawiły się i u mnie. Podczas ostatniego pobytu bezlitośnie dziabnęłam motyczką kilkanaście sztuk. Nacierają od strony łąki. Wymyśliłam skuteczną pułapkę ale na pewno zaszkodzi to również żabom i myszom. Jeszcze nie ma plagi ale przypuszczam, że w przyszłym roku będzie to realny problem. Przeczytałam, że trzeba z ogrodu usunąć kamienie, drewniane elementy np. konary, nie można też mieć kompostownika. Nie mam typowego kompostownika ale ciągle zakopuję resztki między roślinami na rabatach, ściółkuję skoszoną trawą, mam obrzeża z kamieni. Czyli nie mogę zastosować się do tych rad. Myślę zatem co z tym fantem zrobić i przygotowuję strategię na przyszły sezon.
Na dworze jesiennie ale wierzę, że przyjdą jeszcze ciepłe dni :D .

Kilka dni temu w Sopocie zauważyłam taki oto domek. Śliczny, prawda?

Obrazek

Abraham Darby pod parasolem :wink: rozwinął taki piękny kwiat. Do tego wspaniale pachnie.

Obrazek

Nietypowo zakwitł wrzos :lol:

Obrazek

Schloss Eutin. Wyjątkowo mało fotogeniczna. Jest taka ładna w rzeczywistości ale na zdjęciu jej nie poznaję, wygląda jak cień samej siebie.

Obrazek

Obrazek

Na dworze buro i ponuro ale ciepło. Pogoda kusi, żeby przesadzać już róże ale one jeszcze w pąkach. To przesadzać? ;:218
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Kasiu - mnie się bardzo podobają płytki w zestawieniu z kamykami. Ja posadziłabym w pobliżu kilka biało kwitnących roślin.
Pięciornik masz śliczny! Wiesz ja akurat wczoraj patrzyłam na kwitnące pięciorniki stojąc w korku na Łostowickiej i tak sobie myślałam, że powinnam sobie kupić kilka krzewów :D
Sopocki domek - prześliczny! Ja bardzo lubię wędrować w Sopockie bocznymi uliczkami - istne cudeńka można tam zobaczyć...
Młody ogrodnik bardzo przejęty swoją rolą. Fajne zdjęcie :D
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu witaj w Gdańsku i w moim wątku ;:196 :D
Co do płyt, to właśnie musiałabym wprowadzić nieco białego koloru, żeby w ogóle do czegoś pasowały :roll: Ja również pomyślałam o białych kwiatach. Pięciornik nie jest gwiazdą forumową ale za to pięknie i zdrowo prezentuje się na działce :D . Tak sobie myślę, że dobrze prezentowałby się wśród wrzosów ;:224 . Sopot pięknie na zdjęciach zaprezentowała kiedyś Lusia.

Kwiatek różowego pięciornika. Teraz po przesadzeniu obcięłam mu wszystkie gałązki z kwiatami. Kolejne pewnie już nie w tym roku.

Obrazek

Napisałam, że na wrzosowisku nie rośnie zbyt dużo chwastów, no to sobie zasadziłam takie chwasty - babka lancetowata u mnie awansowała na roślinę rabatową :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schloss Eutin. Cieszę się nią jeszcze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój pomocnik ;:167 zorientował się, że jest obserwowany 8-)

Obrazek

A jest taki zadowolony, bo udało się zrobić "nogi" dereniowi :lol: Uff, nie straciłam derenia ;:170 .

Obrazek

A teraz można odpocząć i nieco się wzmocnić

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Coś dietetyczne te twoje wzmocnienie ;)
Ale lato, rozumiem..
Domek z duszą. klimatyczny, ładny i ogród jak widać też.:)
Już miałam pisać, co to jest przed wrzosami.A to doczytałam Babka.Też może być ;:173
Róże piękne ;:108
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, rozumiem, że do scenerii pasowałyby Ci bardziej mięsiwa z grilla :lol: . Zgadzam się, karkówka, kiełbaski, to też mi pasuje ;:224 . Ale wtedy synek zaimprowizował jedzonko pomidorowo - serowe :D . A wierz mi, że mogło być gorzej, bo on lubi gotować i wymyślać kompozycje smakowe, zwłaszcza na działce i kiedyś usmażył czy ugotował mi arbuza w miodzie i musiałam wykazać się wielkim hartem ducha, żeby to łykać, a jeszcze chwalić ;:219 :lol: .
Ale ten "dżem" owocowo - miętowy był smaczny i był szamany na bułeczce. A tu udokumentowałam jego produkcję :D .

Obrazek

Obrazek

Znalazłam zdjęcie pochorowanego Chippendale. Miałam nadzieję, że ta róża będzie zdrowsza.

Obrazek

Dołożyłam więcej płyt. Ale biało! ;:218 . Niedawno w programie "Maja w ogrodzie" w odcinku pt. "Ogród bardzo romantyczny" zobaczyłam właśnie te moje płyty :shock: . Poświęcono im trochę uwagi, bo doskonale współgrały ze stylem tamtego ogrodu, romantyczno - pałacowym. Polecam ten odcinek, bo ogród bardzo piękny.

Obrazek

Ułudka wiosenna chce się wydostać poza rabatę. Zdaje się, że chciałaby zadarnić ścieżkę. Muszę pomyśleć, gdzie wykorzystać tę jej chęć.

Obrazek

Szczupła i wysoka Sommersonne. W ubiegłym roku nie mogła się zdecydować jaki przybrać kształt i zanosiła się na różę okrywową a w tym roku wypuściła jeden pionowy pęd. Szalona ta róża :lol: . Wygląda śmiesznie ale widzę w niej potencjał :wink:. Kwiat ma piękny, nawet po deszczu bez ceregieli z parasolem :lol: , pachnący.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kaśka, jak będzie za biało....od czego farba? :wink: A nie możesz coś tam posadzić pomiędzy, np karmik? Fajna taka trawko - poducha. Mnie i tak się podobają te płyty, bo same w sobie całości nie czynią. Sama musisz wiedzieć :D
Ależ ja Cię o żadne takie fiksum dyrdum nie podejrzewam, nawet nie mam pojęcia co to znaczy. Ja też mam ogród i wiele już jego oczy widziały co tam wyprawiam. ;:224
Ogrodnik niesamowity przystojniak ;:333 Uwaga na potencjalne ogrodniczki. A będą się pchały, oj będą. :uszy
Ta babka to chwast, czy jakaś roślinka ozdobna? Pogubiłam się ;:131
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, ta babka to chwast pospolity ale mnie się podoba. Tak się zastanawiam czy nie powinnam raczej obciąć jej tych wąsów z nasionami, żeby się nie okazało, że na wiosnę mam więcej babek niż wrzosów :lol: . Mam ją na oku 8-) .
Synuś robotny i gotować potrafi, nie oddam go! ;:306

Pogoda dziś barowa a ja mam urlop ;:219 . Przeglądam sobie zdjęcia.

Zamek malborski oplata taki stary bluszcz.

Obrazek

Obrazek

Róża pomarszczona na plaży w Rewie. Polskie plaże są piękne.

Obrazek

W Rewie znalazłam też takie ładne ogródki przed kawiarnią i restauracją.

Obrazek

Obrazek

A teraz biegnę z koleżanką i jej pieskiem na wieczorny spacer. Jeżeli nie rozpuszczę się na deszczu, to wrócę :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że mam szkodniki. Zwierzęce i ludzkie. Bywa, że gorsze są te ludzkie :wink: . Małżonek tak skutecznie kosił młodą krzewuszkę, że w końcu padła.
Stałymi szkodnikami są nornice, które podejrzewam o zjedzenie niektórych lilii. Niedawno okazało się, że przywędrowały do mnie nagie ślimaki. Jeszcze nie robią większych szkód ale tych szkodników najbardziej się obawiam.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, gdyby u mnie było tak jak piszesz, byłoby pięknie. Niestety naturalni wrogowie nagich ślimaków (a ponoć nie ma ich wielu, bo nie są smaczne dla ptaków i żab) nie "wyrabiają się" z ich eliminacją i jest to problem nie tylko u mnie. Moja działka za wsią, wśród pól i łąk, przy ścianie lasu. My tam bywamy rzadko więc przyrodzie nie przeszkadzamy. Wrogowie ślimaków mają swobodę, żeby się wykazać ale mimo to nagie ślimaki w tym roku się pojawiły i widzę, że jest ich coraz więcej.
Piszesz, że ślimaki pojawiają się po skoszeniu trawy. Na krótkiej trawie po prostu dobrze je widać :twisted: . Marto, czy masz swój wątek? Chętnie bym Cię odwiedziła :D .
Dla Ciebie moje późne lato w różach i fioletach. Nietypowe mamy w tym roku lato. Dość chłodne, bardzo mokre. Rośliny solidnie podlane. Woda w studni na poziomie gruntu :shock: . Jak długo tam gospodarzymy, nigdy tak nie było. Wiele róż, które do tej pory powtarzały chętnie, w tym roku dłuuugo się zbierają. Sporo kwiatów ma Louise Odier.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatki Heidetraum.

Obrazek

Moje jeżówki. Te najzwyklejsze.

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”