Sukulenty i kaktusy - pytanie o rozpoznanie

Awatar użytkownika
dobosia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2008, o 22:01

Post »

Mam pytanie, czy kaktusów w ogóle nie podlewamy zimą?? Moje stoją na parapecie i podlewane są średnio raz na dwa tygodnie.... czy to podlewanie takie systematyczne przez cały rok może być powodem, że nigdy nie zakwitły??
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

dobosia pisze:Mam pytanie, czy kaktusów w ogóle nie podlewamy zimą?? Moje stoją na parapecie i podlewane są średnio raz na dwa tygodnie.... czy to podlewanie takie systematyczne przez cały rok może być powodem, że nigdy nie zakwitły??
Tak ,kaktusów nie podlewamy od października do kwietnia
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Ja podlewam jedynie formy szczepione na Hylocereus raz na 2-3 tygodnie łyżeczkę wody.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dobosia pisze:Mam pytanie, czy kaktusów w ogóle nie podlewamy zimą?? Moje stoją na parapecie i podlewane są średnio raz na dwa tygodnie.... czy to podlewanie takie systematyczne przez cały rok może być powodem, że nigdy nie zakwitły??
Kaktusów nie podlewamy zimą wcale pod warunkiem , że stoją w chłodnym pomieszczeniu( 5-10st). Jeśli trzymasz je na parapecie w ogrzewanym pokoju o temp. ok 20-21st. to od czasu do czasu trzeba je podlać , choć raczej "symbolicznie" .Natomiast aż do wiosny nie powinnaś ich zasilać żadną odżywką. Kaktusy kwitną , gdy latem mają słoneczne , gorące stanowisko, a zimą przechodzą okres "hibernacji".Ale zdarza się ,że po wiosennym podlewaniu i nawożeniu , także roślinki żyjące cały rok w ciepłym mieszkaniu zakwitają ( dotyczy to zwłaszcza odmian MAMMILLARIA)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Ja natomiast ciepłolubów nie podlewam wcale zimą. Wyjątkiem sa siewki, które zraszam co jakiś czas.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

darekcn4 pisze:Ja podlewam jedynie formy szczepione na Hylocereus raz na 2-3 tygodnie łyżeczkę wody.

Darku a nie za często :?:

Moja Mammilaria carmenae jest szczepiona, jeszcze nie była podlana w tym sezonie (zimowym) na dzień dzisiejszy wygląda tak

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

E, nic im się nie dzieje złego. Wszystko dobrze. Ja mam gymnole na Hylocereus i wiesz, te to jakoś ciągną :)
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie ważne co mamy szczepione na hypciu ,gymno czy inne ... zrazy raczej nie padają ale podkładki to inna bajka . :wink:
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Moim na razie nie szkodzi :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pytanie jest podstawowe: po co w ogóle mamy to szczepione. Bo jeśli nie jest to kolorówka to sens szczepienia gymno czy mamilarek wydaje się co najmniej wątpliwy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Chodziło mi o kolorówki Tomek. Jakoś nie mam sentymentu do szczepionych roślin... Dawniej miałem i dlatego są w mojej kolekcji, ostatnio jednego podarowałem :) takiej jednej miłej osobie :lol: .
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

blabla pisze:Pytanie jest podstawowe: po co w ogóle mamy to szczepione. Bo jeśli nie jest to kolorówka to sens szczepienia gymno czy mamilarek wydaje się co najmniej wątpliwy.

Pytanie niby proste a jednak ciężko odpowiedzieć ,po co :?: być może dla tego że są osoby które szybciej chcą zobaczyć kwiatek ,wzrost roślin jest szybszy,krzewią się itp. wszystko to tylko kwestia upodobań czy jak kto woli gustu

np. ja sczepię siewki ,jedna siewka jednego gatunku , też tylko dla tego żeby szybciej zobaczyć kwiaty ,reszta rośnie na własnych korzeniach
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

No ta.... Siewki M. carmenae juz kwitna, to nie ma sensu, żeby szczepić. Jak wożenie drzewa do lasu, one są bardzo łatwe w kwitnieniu...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

darekcn4 pisze:No ta.... Siewki M. carmenae już kwitna, to nie ma sensu, żeby szczepić. Jak wożenie drzewa do lasu, one są bardzo łatwe w kwitnieniu...
A możesz mi pokazać gdzie napisałam ,że jest to siewka M. carme... ślepy zauważy że to dorosła roślina ,tu nie chodzi o to czy jest łatwa w hodowli czy łatwa w jak to napisałeś w kwitnieniu ,zresztą nie ma sensu dłużej ciągnąć tego tematu
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Mam dorosłą roślinkę i kwitnie jak się ją podleje w styczniu i nawet odrosty o średnicy 2 cm kwitną no i tak trzeba :). Basiu taka prawda i nie wiem po co szczepić te Mammillaria? Jaki miałaś w tym cel? To tylko deformuje roślinkę jak widać na zdjęciu. Mam nadzieje, że nie obrażasz się za szczere słowa, ale nie ma sensu. Zwal ją z podkładki i na pewno ukorzeni się sama. Nie trzeba się starać nawet... Na pewno z odrostów roślinki będą bardzo kształtne. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”