Sukulenty i kaktusy - pytanie o rozpoznanie
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kaktusów nie podlewamy zimą wcale pod warunkiem , że stoją w chłodnym pomieszczeniu( 5-10st). Jeśli trzymasz je na parapecie w ogrzewanym pokoju o temp. ok 20-21st. to od czasu do czasu trzeba je podlać , choć raczej "symbolicznie" .Natomiast aż do wiosny nie powinnaś ich zasilać żadną odżywką. Kaktusy kwitną , gdy latem mają słoneczne , gorące stanowisko, a zimą przechodzą okres "hibernacji".Ale zdarza się ,że po wiosennym podlewaniu i nawożeniu , także roślinki żyjące cały rok w ciepłym mieszkaniu zakwitają ( dotyczy to zwłaszcza odmian MAMMILLARIA)dobosia pisze:Mam pytanie, czy kaktusów w ogóle nie podlewamy zimą?? Moje stoją na parapecie i podlewane są średnio raz na dwa tygodnie.... czy to podlewanie takie systematyczne przez cały rok może być powodem, że nigdy nie zakwitły??
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pytanie jest podstawowe: po co w ogóle mamy to szczepione. Bo jeśli nie jest to kolorówka to sens szczepienia gymno czy mamilarek wydaje się co najmniej wątpliwy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
blabla pisze:Pytanie jest podstawowe: po co w ogóle mamy to szczepione. Bo jeśli nie jest to kolorówka to sens szczepienia gymno czy mamilarek wydaje się co najmniej wątpliwy.
Pytanie niby proste a jednak ciężko odpowiedzieć ,po co

np. ja sczepię siewki ,jedna siewka jednego gatunku , też tylko dla tego żeby szybciej zobaczyć kwiaty ,reszta rośnie na własnych korzeniach
A możesz mi pokazać gdzie napisałam ,że jest to siewka M. carme... ślepy zauważy że to dorosła roślina ,tu nie chodzi o to czy jest łatwa w hodowli czy łatwa w jak to napisałeś w kwitnieniu ,zresztą nie ma sensu dłużej ciągnąć tego tematudarekcn4 pisze:No ta.... Siewki M. carmenae już kwitna, to nie ma sensu, żeby szczepić. Jak wożenie drzewa do lasu, one są bardzo łatwe w kwitnieniu...
Mam dorosłą roślinkę i kwitnie jak się ją podleje w styczniu i nawet odrosty o średnicy 2 cm kwitną no i tak trzeba
. Basiu taka prawda i nie wiem po co szczepić te Mammillaria? Jaki miałaś w tym cel? To tylko deformuje roślinkę jak widać na zdjęciu. Mam nadzieje, że nie obrażasz się za szczere słowa, ale nie ma sensu. Zwal ją z podkładki i na pewno ukorzeni się sama. Nie trzeba się starać nawet... Na pewno z odrostów roślinki będą bardzo kształtne. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt.

kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy