Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7

Post »

Zapomniałem że mam końcówkę z 3 dyszami, teraz można lecieć metry ;:215
Obrazek
Awatar użytkownika
mdabr
200p
200p
Od: 12 paź 2014, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

2095 Willemijns DAP55 OTT889cm (wczoraj chyba źle zmierzyłem dynię do mi wyszło, że przez noc przybrała 15kg hehe):

Obrazek
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mdabr to teraz atak na 500kg :wit
U mnie wczoraj wbiło 364kg. ;:138 Dziwne że dalej żebra są dosyć mocno schowane. Ktoś z was wie dlaczego?
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

Ładna dynia, nie masz przy ogonku takich ciemnych plamek? To 500 faktycznie do osiągnięcia :) w kolejnym sezonie atak na rekord Polski? Będziesz w tym roku w Krapkowiceach?Ciekawe czy u Willemijnsa liderką nie będzie 2095 bo z 4 zostały mu 2 jak ktoś nie w temacie :|
Awatar użytkownika
mdabr
200p
200p
Kontakt:

Post »

Gdyby dobiła do 500kg byłoby fajnie. O atakowaniu rekordu Polski na razie nie myślę. Muszę jeszcze sporo popracować nad podłożem, 2-3 sezony i wówczas można będzie powalczyć o jakiś lepszy wynik.

Jeżeli nic nie pokrzyżuje mi planów to do Krapkowic się wybieram. W poprzednim roku byłem ale bez dyni. W tym roku chciałbym przywieść dwie dynie - jedną do konkursu i squasha żeby oficjalnie zważyć (do konkursu jeszcze ponad miesiąc czasu i jeszcze nawet nie pytałem nikogo czy będzie można zważyć zielona poza konkursem więc czas pokaże).
Pozdrawiam, Mateusz
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

No ja też w zeszłym roku byłem bez, czemu chcesz ważyć zieloną poza konkursem ?
Awatar użytkownika
mdabr
200p
200p
Kontakt:

Post »

O ile nie zmienił się regulamin to w konkursie w Krapkowicach nie mogą brać udziału dynie szare i można zgłosić tylko jedną dynie.
Pozdrawiam, Mateusz
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Regulamin na pewno się nie zmieni. Na konkurs można zawieźć ile dyń się chce ale w konkursie bierze udział jedna, to standard na każdym konkursie na świecie.

Co do squashy, to też będą ważone ale nie ma dla niej osobnej konkurencji. Wstępne rozmowy, które prowadziliśmy z organizatorami, jako PSHOW, miały za zadanie wprowadzenie drugiej kategorii konkursowej, właśnie na squashe ale nie było chętnych na tyle, by coś działać dalej w tym temacie. Bodajże tylko jedna osoba zgłosiła chęć przywiezienia squasha do Krapkowic.
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

Ja tam mogę przywieść ale nawet 200kg nie mogę zagwarantować ;:219
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co jest lepsze aby dynia się szybciej ogrzewał w dzień. Okryć dynię kocami od słońca, czy "bunkier" z agrowłókniny białej? Tu też pojawia się kwestia zabezpieczenia przed zimnymi nocami.
Mam do wyboru właśnie te dwa rozwiazania i wydaje mi się że dynia szybciej nagrzewa się jak koc leży na niej niż jak jest odstęp między agrowłóknina z osłony do dyni.
Awatar użytkownika
mdabr
200p
200p
Kontakt:

Post »

BobejGS pisze:Regulamin na pewno się nie zmieni. Na konkurs można zawieźć ile dyń się chce ale w konkursie bierze udział jedna, to standard na każdym konkursie na świecie.
Do niektórych konkursów można zgłosić dwie dynie (może i więcej) ale w konkursie jest klasyfikowana tylko cięższa a lżejsza otrzymuje oznaczenie EXH (tak było bodajże z dyniami braci Patton: 2157 i 1949.5). W regulaminie konkursu w Krapkowicach jest natomiast zapis, że "Każdy uczestnik może dostarczyć tylko jedną dynię do konkursu na najcięższą dynię" więc chyba nie można zawieźć ile dyń się chce. To akurat nie jest problem bo można przyjechać we dwie osoby i każda może zgłosić po jednej dyni.
BobejGS pisze:Co do squashy, to też będą ważone ale nie ma dla niej osobnej konkurencji. Wstępne rozmowy, które prowadziliśmy z organizatorami, jako PSHOW, miały za zadanie wprowadzenie drugiej kategorii konkursowej, właśnie na squashe ale nie było chętnych na tyle, by coś działać dalej w tym temacie. Bodajże tylko jedna osoba zgłosiła chęć przywiezienia squasha do Krapkowic.
Fajnie gdyby tak było jednak w regulaminie jest zapis, że "Dynie nie mogą mieć następującego koloru: szary, niebieski, zielony" (paragraf 5 pkt 5).
Pozdrawiam, Mateusz
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

Strzelam że nagrody nie dostaniesz ale zwazona będzie i wynik będzie oficjalny.
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 08:45

Post »

Gdyby tak było więcej osób zainteresowanych uprawą squasha .... AG i tak bardziej popularniejsza w Polsce :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mdabr pisze: Do niektórych konkursów można zgłosić dwie dynie (może i więcej) ale w konkursie jest klasyfikowana tylko cięższa a lżejsza otrzymuje oznaczenie EXH (tak było bodajże z dyniami braci Patton: 2157 i 1949.5). W regulaminie konkursu w Krapkowicach jest natomiast zapis, że "Każdy uczestnik może dostarczyć tylko jedną dynię do konkursu na najcięższą dynię" więc chyba nie można zawieźć ile dyń się chce. To akurat nie jest problem bo można przyjechać we dwie osoby i każda może zgłosić po jednej dyni.
Faktycznie, masz racje. Pominąłem ten fakt, ze względu na nasze krajowe jak na razie rozstrzyganie wyników końcowych. W konkursach zagranicznych, lub jak to ująć najlepszego hodowcy, są nie tyle rozstrzygane konkursy na największą dynie ale później na samym końcu, nie pamiętam teraz czy to z EGVGA czy GPC, jest klasyfikacja najlepszego hodowcy, gdzie punktowane są dwie największe dynie hodowcy, stąd przypisek EXH.
mdabr pisze:Fajnie gdyby tak było jednak w regulaminie jest zapis, że "Dynie nie mogą mieć następującego koloru: szary, niebieski, zielony" (paragraf 5 pkt 5).
Tak, istnieje taki zapis ale jest on wyłącznie dlatego, żeby oddzielić squashe i dynie AG. Ogólnie klasyfikowane są tylko dynie AG w Krapkowicach do konkursu. Squashe będą jednak zważone. W tamtym roku w Krapkowicach był zważony squash Piotra Holewy.

-- 24 sie 2017, o 07:10 --
Irek6820 pisze:Gdyby tak było więcej osób zainteresowanych uprawą squasha ....
Trzeba w Krapkowicach jużna konkursie ustalić plany na kolejny sezon, bo pisać na forach to sobie można, a chodzi aby ktoś faktycznie z squashem przyjechał. Jak mówie, były już wstępne ustalenia do osobnego konkursu na squashe ale w efekcie końcowym temat upadł, bo nie było chętnych.

Dlatego też dobrze byłoby aby jakieś squashe w tym roku na konkursach byłu, by faktycznie pokazać zainteresowanie ich uprawą i nakłaniać innych hodowców na uprawę i przywożenie ich na konkurs.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ogrodnikk pisze:Strzelam że nagrody nie dostaniesz ale zwazona będzie i wynik będzie oficjalny.

Dokładnie tak jest i było już w tamtym roku.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”