Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej

Post »

Jarek323 Spokojnie jasoda wychodzi sama w pełnym wykwicie na 1 listopada to jest pewniak.

ari_men Co Cię interesuje może coś podpowiem.
Jarek323
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2017, o 11:35

Post »

Dzięki za podpowiedzi ogólnie to mój debiut z chryzantemą w tym roku ,to znaczy ojciec jak żył to robił rabatowe i chryzantemy ja pomagałem jak zostalem sam jakoś przez 3lata nie moglem sie przełamać do chryzantem ale w tym roku w końcu posadzilem 1000 drobnej i 1000 wielko kwiatowej.wiem ze drobna powinna byc na podwórku czy to duży bład ze jest odpoczatku w tunelach?
forestit
500p
500p

Post »

Nie jest to błędem. Z tunelu jest bardziej wiotka i trzeba ja hamować skarlaniem bo w późniejszej fazie może się łamać. Wielkokwiatową masz jaką?
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

ari_men pisze:Czy jest tu ktoś, kto ogarnia nawodnienie podwieszane do tunelu? Chodzi o doradzanie w wyborze mikrozraszaczy itp.

A co chcesz nawadniać zraszaczami bo nie wszystko można! A i nie wolno dawać siarczanu miedzi na surfinie bo ja w tym roku przez pomyłkę puściłam - nie przeżyły ;:145 ;:145 ;:145
Jarek323
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sie 2017, o 11:35

Post »

Z wielkokwiatowych interpida i billkis sadzonka od cichon.z interpida nie jestem zadowolony slabiej sie przyją sabiej rośnie ogólnie odrazu było znim cos nie tak bo dali 300sadzonek wiecej,sadzone w28 tygodniu postaram sie wyrzucić zdjęcia.drobnokwiatowa skarlałem 2 razy chyba o dwa zamało myslisz ze jeszcz mógłbym ja prysnąć nie za późno bo już jest duza,jeszcze będzie rosła? ;:202
forestit
500p
500p

Post »

Bilkisa miałem rok i temu wyleczyłem się. Interpida mam co roku od Pychyńskiego i różnie to bywa rok temu był taki sobie dwa lata temu mizerny, w tym roku zapowiada się ładnie to co było z oryginalnej sadzonki to co z cięcia rośnie gorzej. On generalnie wrażliwy jest na zalanie i na zasolenie gleby.
Co do skarlania zależy czym skarlałeś może wcale tego nie brało. Najlepiej toprex 2/10 albo b-nine chyba 5/10 nie pamiętam dokładnie. O tej porze jak najbardziej jeszcze możesz skarlać je jednym i drugim środkiem.
olivia2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sie 2017, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!

-- 21 sie 2017, o 19:07 --

Witam Wszystkich. Potrzebuję pomocy. Moje chryzantemy wielkokwiatowe wsadzone na początku sierpnia jedna sadzonka na jeden kwiat kilka dni temu zaczęły w ciągu dnia więdnąć. Więdną tylko niektóre sadzonki w doniczce a niektóre są normalne. Były już pryskane na szkodniki mospilanem i karate oraz topsinem, prewicurem, huwa san. Nie wiem co to jest, nigdy nic takiego się mi nie działo. Proszę o podpowiedzi co to może być. Z góry dziękuję za pomoc.
ari_men
50p
50p
Od: 19 wrz 2016, o 14:47

Post »

stokrotka12345 pisze:
ari_men pisze:Czy jest tu ktoś, kto ogarnia nawodnienie podwieszane do tunelu? Chodzi o doradzanie w wyborze mikrozraszaczy itp.

A co chcesz nawadniać zraszaczami bo nie wszystko można! A i nie wolno dawać siarczanu miedzi na surfinie bo ja w tym roku przez pomyłkę puściłam - nie przeżyły ;:145 ;:145 ;:145
Zraszaczami głównie ma być podlewany bratek.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To nie jest dobry pomysł :roll: Duża wilgotność to choroby grzybowe i zniszczone kwiaty, a od nich zależy cena :wink:
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Jarek323 pisze:Witam wszystkich :wit potrzebuje porady mam posadzone 1000 doniczek chryzantemy drobnokwiatowej Jasoda ty le że od poczatku uprawy są w tunelach sadzona na koniec maja,czy dla pewności zeby zakwitły zakrywać je czy ta odmiana zakwitnie bez sterowania?
Zeby zakwitła na 1 listopada, to powinna być sterowana od 25 sierpnia http://zlocien.pl/index.php/chryzantemy ... e-jesienne
forestit
500p
500p

Post »

ekopom- sorry ale to nie jest prawdą. Jasoda wychodzi sama. Nie wymaga sterowania. Produkuje ją od kilku lat i nigdy nie było problemu. wykwita w 41 tygodniu.

Co do mikro zraszaczy spokojnie nadają się do bratka we wczesnej fazie uprawy. Później mogą ale nie muszą plamić kwiatki. Bardziej w mikro przeszkadza to że woda nie może być kamienista ani zanieczyszczona. Nawozy mogą je zalepić. Trzeba je płukać co jakiś czas wodą z kwasem.
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

mikro nie będą plamić kwiatków jeśli podlewać będziesz wcześnie rano a podlewać też można surfinię i pelargonie bluszczolistną a Jasoda wychodzi tak jak kolega napisał bez żadnego sterowania.
ari_men
50p
50p
Od: 19 wrz 2016, o 14:47

Post »

Stokrotka, Forestit? To jak macie podłączone te mikrozraszacze? Chodzi konkretnie o model, ile zraszaczy na tunel 32x7,5, jakie odstępy między zraszaczami? A może macie jakiś inny pomysł na podlewanie tunelu foliowego z bratkiem?
forestit
500p
500p

Post »

Ja już nie mam. Jak mialem to były z bardasa chyba. Rozstaw taki jak są zalecane różne są modele. Linie kroplujące mam tylko.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

forestit, kiedyś uprawiałem chryzantemy i tylko podałem link do strony, gdzie jest reakcja fotoperiodyczna (ilość tygodni od rozpoczęcia dnia krótkiego do pełni kwitnienia)
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”