Rano obudził mnie deszcz, nawet nie wiecie jak miły dla uszu był dźwięk spadających kropli deszczu na szyby. Każda kropla była na wagę złota. Niestety jak wróciłam do domu, po deszczu nie było śladu. Wiem, że dla niektórych z Was to abstrakcja, ale w moim regionie to już trzeci, suchy rok. Wiosna troszkę poprawiła sytuację i dawała nadzieję na poprawę hydrologiczną, niestety letnie miesiące znowu okazały się niezbyt łaskawe. Podlewanie tylko podtrzymuje rośliny przy życiu. Trawniki mam miejscami suche a kwiaty po prostu zasychają, floks i języczki ledwie dyszą.. Łodygi z zasuszonymi liśćmi i przywiędniętymi kwiatami to nie jest widok jaki chcę oglądać w swoim ogrodzie.
Jadziu, mnie się nawet do ogrodu nie chce wychodzić, te opady, które były to jak kubłak wody na pustyni

Jadziu to nie grudnik, to epiphyllumh ttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ7VT4l93hMw_Tex_Pg14H-66hyBlc0ZKj4Gr2gSm3oHrwopkZT , tylko niestety tak obficie jeszcze mi nie kwitł

Kociaki wygłaskane, dzięki

Ewo masz rację, dobrze, że mam sporo róż, zawsze na którąś mogę liczyć

Aniu, nie daj się zwieść zdjęciom, wiesz, że wybieramy tylko te, które aktualnie kwitną, u mnie aktualnie to pojedyncze sztuki. Tak bym chciała spełnić Twoje życzenie i pokazywać nie kilka, ale kilkanaście kwitnących róż

Ewo, niestety dla mnie jest to chyba najgorszy sezon od kilku lat. Pamiętasz, kiedy pokazywałam róże kwitnące w szerszej perspektywie?
Teraz to pojedyncze sztuki, które można policzyć na palcach jednej ręki. Mam ich ponad setkę. Piszesz o chorobach, u mnie też chorują, tylko nie pokazuję, bo i po co, widok raczej opłakany.Na szczęście mam tylko czarną plamistość. Nawet Mrs J.Laing nie ma mączniaka w tym roku, chociaż ona nawet nie ma czarnej plamistości

Rzeczywiście Munstead po raz od 2014r, wygląda naprawdę dobrze i jestem nim zauroczona, natomiast W.Shakespeare po raz kolejny mnie rozczarował, może się jeszcze zrehabilituje,bo przecież to jeszcze nie koniec sezonu. W końcu i do mnie dotrą większe opady deszczu.
Dla wszystkich moich gości, nieliczne kwitnące krzaczki.
Golden Celebration

Monet skromnie powtarzający

Wspomniany wcześniej M.Wood

Jubilee Celebration

Stefcia

Drugie kwitnienie Cream Abundance - kwiatuszki maleńkie

Jeden z czterech kwitnący, Novalis

China Girl jako jedyna kwitnie prawie bez przerwy

I lilia, która rozkwita jako biała a w tracie rozkwitania różowieje

I to tyle