Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Florek
Jestem pod wrażeniem ;:138
Skoro Cię wielokrotnie nagrodzono i dostrzeżono, widać zasłużyłeś i widać po kwiatach serce włożone i pasję :D
''Czarny Charakter'' kupowałam w firmie wysyłkowej do której się ostatecznie zraziłam bo padła rok temu ponad połowa roślinek od nich :roll:
Co prawda pomylona dalia jest wyjątkowa.
Będę zamawiać tylko u forumowiczów ;:223
Mam pytanko, czy to możliwe aby dalie się mieszały kolorami i zmieniały :?:
Chodzi o pojedyncze z dużymi środkami.
Miałam różne i zrobiły się wszystkie takie same żółto - pomarańczowe.
Zabarwiła się nawet czysto żółta z kompletnie innego źródła.
Zawsze etykiety mam dobrze przytwierdzone, więc nie pomyliłam. :|
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Florianie jestem pod ogromnym wrażeniem ;:138 kontynuuj swoją pasję bo czeka Cię jeszcze nie jedna nagroda ;:77
Teraz czekam na dalię 'Florian' ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No tak, ja też pozbywam się chorowitych roślin.
Twoje dalie cudowne, więc w pełni zasłużona nagroda za twój ogromny wysiłek. ;:63
Cieszę się, że wszystko idzie po twojej myśli.
Oby tylko pogoda nie popsuła tej radości. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52

Post »

Gratulacje tylu nagród i trzymam kciuki na przyszłe zawody ;:108 Piękne dalie - nie mam miejsc na przechowywanie karp więc będę podziwiać je u Ciebie i innych forumowiczów ;:333
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Bardzo Was przepraszam, że odpowiadam z opóźnieniem ale pracy w ogrodzie (wykopki liliowcowe) i różnych wyjazdów oraz innych spraw mam teraz dużo więc tylko wieczorem mogę wpaść na chwilę na FO.
Lodziu, forumowi hodowcy nie zawiedli, choć "pozaforumowi" byli jeszcze lepsi. Ale wszyscy się znamy i lubimy więc wystawy tylko na tym zyskują. Dziękuję Ci za miłe słowa 8-)
Ta dalia ma najpiękniejszy odcień czerwieni i niestety nie widać tego na zdjęciu. Jest krwistoczerwona:
Obrazek

Małgosiu-Pepsi, bardzo dziękuję i cieszę się, że mi kibicujecie ;:168 . Dwie pasje (drugą znasz) zawładnęły moim życiem i im oddaję się bez reszty ;:223
Mój Ojciec nie jest daliomaniakiem ale też ma swoją faworytę. A powód jest prosty - ta dalia swoją wysokością i umiejscowieniem "wdziera" się z ogrodu na taras więc musi na nią ciągle patrzeć :;230 I z nie wiadomych mi względów nazywa ją "hiszpanka" :lol:
Obrazek

Kasiu, wiem, kto wypisuje dyplomy i przez grzeczność nie skomentuję ;:224 Ja oczywiście też jestem za poprawnością językową i sam jeszcze przed otwarciem wystawy poprawiałem na tabliczce błąd w nazwie, który i mi się zdarzył.
Ten pompon Kasiu jest cudny ;:196
Obrazek

Jadziu, bardzo dziękuję 8-) Tak, 'Show'n Tell' jest wyjątkowa i nie ma nawet podobnej takiej drugiej! Kwitnie już trzeci krzak tej odmiany i każdy kwiat jest bardzo energetyczny.
Ta odmiana pamięta początki mojej daliowej pasji. Potrafi być bardzo zmienna w ubarwieniu więc można by ją pokazywać wielokrotnie:
Obrazek

Elżbietko szkoda, że nie spotkaliśmy się. Ale byłem zalatany, bo my jako gospodarze imprezy mieliśmy różne obowiązki i zadania do wykonania. Czasem poza salami wystawowymi ;:173
Przepiękny roztrzepaniec! U mnie jednak wytwarza zbyt cienkie łodygi kwiatowe więc ciągle się łamie (i trafia do wazonu):
Obrazek

Geniu, bardzo dziękuję!
Wielkie i ciężkie kwiaty tej odmiany już by dawno przewróciły całą roślinę, gdyby nie solidne podpory ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Nie mogę oderwać oczu od Twoich dalii ;:oj . Cudne są i każda piękna ;:138 . Nie dziwię się, że nazbierałeś ich tak wiele bo trudno zdecydować się na kilka odmian ;:306 . Pozdrawiam i spokojnego tygodnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Andrzeju! Cieszę się, że mnie odwiedziłeś 8-)
Ta dalia potrafi kaprysić ale jak już zakwitnie - wymiata!
Obrazek

Janko, 'Golden Scepter' choć skromna - śliczna jest.
To masz dobrze, że już Ci prawie wszystkie dalie kwitną! Ja jeszcze czekam na bardzo wiele kwitnień.
Nowy piękny kaktus zakwitł :tan
Obrazek

Anido, dziękuję. 'Rothesay Reveller' ładnie kwitła ale tylko pierwszymi kwiatami. Ponieważ podejrzewałem ją o wirusa - musiałem ją usunąć dla dobra całej kolekcji.
Obrazek

Natalio, dziękuję :)
I kolejna, jak to p. Stanisław ładnie określa - czekoladowa ;:333
Obrazek

Jadziu no tak, nie wszystko można zmieścić więc to, czego nie mamy - możemy podziwiać u innych ;:4
Dziękuję za tak miłe życzenia, co do przyszłych wystaw ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Nie zdążyłam jeszcze pogratulować następnych dyplomów, a więc serdecznie gratuluję. Jak na pierwszy raz osiągnąłeś duży sukces.
Kolejne dalie coraz piękniejsze. Tym razem bardzo spodobały mi się 'Tartan' i czekoladka 'Rip City'.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Florianie czy Convoitise u Ciebie też taka długaśna ???? Roztrzepaniec jak ją nazwałeś ;:167 przecudna ;:167 Innym też nie brakuje uroku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, wielkie dzięki! Mam nadzieję, że urlop udany? ;:173
Kolejne dalie. Takie skromniejsze też lubię na równi z pszczołami:
Obrazek

Dziękuję Iwonka Co prawda 'Lajkonik' zajął drugie miejsca ale to i tak duże wyróżnienie i dla mnie i dla dalii.
Ten zwrot "jesteś nasz" bardzo mi się spodobał ;:4
Od kilku sezonów marzyła mi się dalia o takich kolorach i wreszcie jest!
Obrazek

Pelagio, bardzo dziękuję! O zmianie koloru dalii nie słyszałem ani u mnie coś takiego nie zdarzyło się. Istnieją inne możliwości: uwstecznianie się dalii oraz dominacja najsilniejszej odmiany. Choć, skoro piszesz, że masz dokładnie poetykietowane, to mniej prawdopodobne, a jednak możliwe. Wystarczy maleńki kawałeczek innej odmiany, który nie kwitnie w pierwszym sezonie, by zdominować pierwotną odmianę.
Obrazek

Marysiu, bardzo dziękuję ;:196 Mam zamiar kontynuować a przede wszystkim rozwijać się daliowo. Już wkrótce kolejna wystawa ale tym razem jadę w roli gościa ;:65 Dalia 'Florian'? ;:oj
Dalie potrafią być jaskrawe i krzykliwe lub pastelowo delikatne i subtelne jak ta:
Obrazek

Grażynko, bardzo dziękuję 8-) Właśnie skończyłem remont piwniczki dla moich ukochanych dalii i teraz urządzam go, żeby im było wygodnie :wink: Chyba sam tam zamieszkam ;:223
Pogoda w tym roku bardzo sprzyjająca - deszcze na przemian z upałami. Dalie pięknie rosną i kwitną!
Zastanawiałem się, skąd taka nazwa dla poniższej dalii? No i wymyśliłem rozwiązanie - jest krucha ale i piękna!
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Cudna daliowa sesja wszystkie do zachcenia ;:167 niestety tylko to miejsce skąd brać. Faberge podobna do Convoitise taka napakowana :wink: czy ten środek też się otworzy czy tak pozostanie.No cóż medalistki muszą mieć odpowiedni apartament ;:108
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? Bardzo udany, ale za krótki...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Tak pięknych dali to ja nie mam ale i tak się cieszę że te które mi zostały dekorują mój ogród .. W tym roku znowu ich pomieszałam bo tam gdzie miałam ich sadzić długo stała woda więc sadziłam tam gdzie było miejsce .. Dobrze że wreszcie i u mnie zakwitły ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Uczta dla oka!
Cudowności stare i nowe! Mam już kilka na oku, bo chyba nie przetrwały mi. ;:224
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalisbea dziękuję! Szkoda, że nie masz gdzie przechowywać dalii. Ale niektórzy decydują się traktować je jako jednoroczne, bo w naszych ofertach nie są zbyt drogie.
Prawdziwy pająk wśród kaktusów!:
Obrazek

Ewelinko, zupełnie się z Tobą zgadzam: trudno się zdecydować tylko na kilka dalii, bo są zbyt piękne i nie można od nich oderwać oczu!
Kolejna w bardzo ciekawym kolorze różowobeżowym:
Obrazek

Dziękuję Lidziu! Takiego sukcesu nie spodziewałem się!
'Tartan' choć bywa kapryśna, to przepiękna dalia! Kolejna piękność:
Obrazek

Jadziu, 'Convoitise' osiągnęła 110cm ale jak pamiętasz - urosła z pojedynczej bulwki więc w takim kontekście jest długaśna! Myślę, że jak karpa się rozrośnie, to pójdzie jeszcze bardziej w górę! A skoro spodobały Ci się roztrzepańce, to kolejny:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”