Wszystko o pomidorach cz. 14
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 14
Najszybciej w wodzie ukorzeniają się około 20 - 25 cm wilki.
Najlepszy obornik to koński, ale może też być kurzy, króliczy, krowi czy gołębi, oczywiście odpowiednio rozcieńczony jeśli ma być z niego gnojówka.
Najlepszy obornik to koński, ale może też być kurzy, króliczy, krowi czy gołębi, oczywiście odpowiednio rozcieńczony jeśli ma być z niego gnojówka.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Ja uprawiam pomidory na oborniku kurzym, ma bardzo dobry skład. Stosuję też popiół z drzew liściastych, z dębu i buka, którym uzupełniam nawożenie. Dobre są gnojówki z pokrzyw, żywokostu, liści pomidora ale to raczej dodatki.inga_beta pisze:Jakiej maksymalnej wielkości mogą byc te wilki aby dało się z nich zrobić sadzonki?
I, jaki obornik najlepiej nadaje się do pomidorów?
Moi działkowi sąsiedzi stosują inne rodzaje obornika i też mają piękne pomidory. Zależy co kto wypraktykuje i co jest mu wygodnie stosować.
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Znajomi posadzili w tym roku na oborniku końskim i choć sadzonki mają ode mnie (czyli mamy te same odmiany na tym samym etapie), ich pomidory dużo szybciej zaczęły owocować niż moje. Podkład grzewczy chyba swoje robi.
Iza
- bachus
- 50p
- Od: 17 lut 2016, o 16:37
- Kontakt:
Witajcie.
Od jakiegoś czasu nadszedł chyba najprzyjemniejszy czas zabawy w pomidory, to jest zbiór:

A tu jak by to nazwał Ekoprom, na zbiór jesienny.

Od jakiegoś czasu nadszedł chyba najprzyjemniejszy czas zabawy w pomidory, to jest zbiór:

A tu jak by to nazwał Ekoprom, na zbiór jesienny.

pozdrawiam serdecznie Witold
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ze swojej strony polecam obornik bydlęcy - pierwszy rok uprawiam pomidory ale na tym oborniku bardzo ładnie mi rosną 

Milena
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
U mnie cały sezon solidnie padało, więc w okresach kilku dni bez opadów dawałam ziemi przeschnąć (u mnie o choroby odglebowe nietrudno). Owoce są spękane aż po miąższ od góry, a od dołu rozsadzone, jakby za szybko urosły (coś jak popękane ciasto drożdżowe), przy czym to na górze się nie zasklepia, a od spodu owocu tak.whitedame pisze:Agnieszko wszystko zależy czy chodzi Ci o mikrospękania czy pęknięcia skórki aż do miąższu. Te pierwsze powstają na skutek różnic temperatur między noca a dniem, albo gdy na rozgrzany krzak spada ulewa. Te drugie powstają na skutek nierównomiernego podlewania, czyli gdy po okresie suszy spadnie sporo wody skurczona skórka pomidora nie wytrzymuje ciśnienia i pęka, tak samo reagują wiśnie i czereśnie. Twarda skórka powstaje na skutek upałów przy nieregularnym nawodnieniu, roślina broni się przed nadmierna transpiracją.
Ostatnie zbiory:

"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Musze doprecyzować, spękania aż do miąższu powstają też na skutek zbyt dużej ilości opadów i podlewania.
Ja mam takie spękania pod folią gdy wnuk odkręcił mi nawadnianie i nawadniało się 20 godzin bez przerwy.
Ja mam takie spękania pod folią gdy wnuk odkręcił mi nawadnianie i nawadniało się 20 godzin bez przerwy.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Kochani pierwszy raz wysiałam takie pomidorki
czy ten po lewej stronie to Bałoto
a po prawej ma być[ Czarna zebra] jjak poznać że będzie dojrzała

Krzaczki wyglądają tak
Bałoto
Czarna zebra
a te nie wiem pomylone znaczniki mogą być poproszę się wypowiedzieć na ten temat 
czy ten po lewej stronie to Bałoto

Krzaczki wyglądają tak

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- pestka
- Od: 1 gru 2008, o 21:09
Witam jest tyle wątków o pomidorach nie wiem gdzie wpisywać i pokazać swoje krzaczki,
potrzebuję pomocy w rozpoznaniu pomidorków
bardzo prszę o rozpoznanie pomidorków dziękuje
potrzebuję pomocy w rozpoznaniu pomidorków

Pestka zaprasza na swoją działkę: SPIS moich wątków Działka ROD pestki -rok 2016-2022 Kupię-sprzedam
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Pestka, pomidory czarne lub zielone kiedy są dojrzałe, poznaję po ich miękkości. Jeśli są twarde zostawiam na krzaku, miękkie zrywam.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Pestka - Bołoto / jeśli to ta odmiana / powinno zmienić kolor z trawiasto zielonego na lekko żółtawy z czerwonym rymieńcem.
Zaś Czarna Zebra powinna mieć kolory zielono brązowo czerwony.
Najlepiej kliknij w Gogle nazwę pomidora, a znajdziesz tam wiele zdjęć i opisów tych odmian.
Zaś Czarna Zebra powinna mieć kolory zielono brązowo czerwony.
Najlepiej kliknij w Gogle nazwę pomidora, a znajdziesz tam wiele zdjęć i opisów tych odmian.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Co roku mam na niektórych odmianach żółte/zielone piętki. W upały wietrzę szklarnie na oścież, jednak nie wapnuje. Jest faktycznie gorąco. Czy w tym wypadku nie da się uniknąć tych defektów? Miałem te piętki nawet po analizie glebowej i optymalnym nawożeniu glebowym. Może jakiś oprysk w kluczowym momencie, albo inny trick?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Tak, nawożenie potasem. Dwa razy w tygodniu siarczan potasu.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa