Od ugoru do ... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
forestit
500p
500p
Od: 25 mar 2014, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od ugoru do ... cz.2

Post »

Po 1 autor pytania o nagrzewnice nie zasugerował tego że od marca. Po 2 można myśleć że jak konstrukcja z folia pompowana to całoroczna. Po 3 nie określił wysokości a kubatura ma znaczenie. Po 4 marzec nie jest wyznacznikiem temperatury na dworze i temp. zamierzonej w środku. 100W na mkw to można mieć w domu a nie foli. przy minus 10 to 100W mkw jest stanowczo za mało lepiej mieć więcej niż za mało i zamrozić uprawę. Nie napisałem że trzeba uszczykiwać ale że można i to opóźnia kwitnienie odmian co lubią pączkować wczas.
Ja robię ponad 4tyś drobnej i 4 tyś. średniej z wielkokwiatową i wszystko jest cięte nawet niekiedy 2-3 razy jak średnia i wielkokwiatowa.

Człowiek chce pomóc wymienić się wiedzą ale widzę że to nie ma sensu. Pozdrawiam.
Obrazek
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

ojej ale masz gęsto posadzone!
forestit
500p
500p

Post »

W tym roku mam nie co małe chryzantemy niż lata poprzednie pogoda im nie sprzyja deszcze mocno wypłukały nawozy z gleby. Zdjęcie nie jest aktualne. Jeszcze około 3 tygodni i będą rozstawiane do szklarni i tuneli. Na razie co 3 dni mają oprysk mocznikiem. Staram się unikać go doglebowo.
A Wracając do ogrzewania http://dzialkowiec.pixelart.com.pl/ogrz ... larni.html Co prawda tyczy się szkła ale jak widać pokazuje mniej węcej jakie jest zapotrzebowanie na ciepło przy jakiej temp. zewnętrznej. Bo jak pokazuje życie W stycznoiu potrafi być +5 a w kwietniu -10.
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

Ja do tunelu zwoże dopiero po 20 września nie wcześniej. Co do temperatur to tak jak mówisz w 2004 jeszcze ostatni rok miałam inspekty 10 stycznia było 16 st ciepła a cały kwiecień zwalaliśmy śnieg z inspektów. Ja nie znam się zbyt dobrze na piecach i nagrzewnicach ale wszystko zależy od tego co tam będzie stało , kiedy i czy na stołach czy tunel jest szczelny i ocieplony i czym będziesz palil bo zwykła koza wytrzyma jak bedziesz palił w niej węglem a nie wierzbowym drewnem.
juna0
100p
100p
Od: 3 gru 2016, o 00:05

Post »

Tunel będzie użytkowany od początku marca wysokość w szczycie to 4 m. Tunel pod rabatowe
Damian
forestit
500p
500p

Post »

Damian. Jak wcześniej czytałeś co nieco już napisałem ale powiedz więcej czy tunel będzie ogrzewany nagrzewnicą olejowa czy wodna i piecem CO, albo nagrzewnicą typu piec nadmuchowy. Masz tam stoły czy na ziemi. Tylko rabatówka już jako produkt gotowy czy wysiewy i ukorzenianie? Jaką temp chcesz osiągnąć? To wszystko ma znaczenie.
juna0
100p
100p

Post »

2 nagrzewnice wodne z pieca CO. Stoły na wysokości 1.2m sadzonka z Vitroflory . Wcześniej miałem piec nadmuchowy

-- 17 sie 2017, o 17:56 --

Mogę w dobrej cenie kupić nagrzewnicę i się właśnie zastanawiam czy warto
Damian
forestit
500p
500p

Post »

Jeśli piec ma wystarczająca moc to wieszaj 4 nagrzewnice po 25kw. Dzięki temu obiekt będzie równomiernie nagrzany ( jeśli masz 2 nawy). Można obciąć koszty i powiesić 2 tylko ale mocniejsze. Vulcano 13-75kw z całym osprzętem masz za 1400zł z doświadczenia wiem że na pełnej mocy wentylatora i wodzie z kotła 65st. Ogrzewa tunel o wymiarze 8x30x4 z pojedynczą folia do około 15st przy -15. Przy pompowanej 18 spokojnie powinno być.
juna0
100p
100p

Post »

A powiedz jak naciagasz podwójna folie (pierwszy mój taki obiekt) normalnie naciągać czy z jakimś luzem ?
Damian
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Forestit, w tym cały problem, ze nie odpowiadasz na pytania we właściwych wątkach. O planowanym ogrzewaniu od marca wiem stąd :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5912291

No i ciekawe, jak średniokwiatową i wielkokwiatową przycinasz 2-3 razy. Choć właściwie, jeśli były by za wcześnie sadzone... :roll:
Jeśli chcesz pomóc, to zapraszam do wątku producenckiego :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 82&start=0

Wracając do ogrzewania, Mariusz ogrzewa 100KW z piecy trocinowych tunel zblokowany 1000m2 i doskonale sobie radzi, przelicz to.
forestit
500p
500p

Post »

Zibi normalnie sadze w 1tyg czerwca 1 nasadzenie 4 szt 2nasadzenie 6szt 3 nasadzenie 8szt. Ty masz swoja teorie co do grzania. A ja mam fakty poparte doswiadczeniem. Dawid odpisze Ci na pw.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teorie ??? Moje teorie poparte są fotkami upraw. Doświadczenie zdobywałem budując ogrodnictwo od zera i przetestowałem na własnej skurze różne formy ogrzewania. Rozumiem zapobiegliwość, lepiej mieć trochę więcej mocy niż za mało, ale osoby pytające o radę często dopiero ruszają z biznesem i liczą się z realiami inwestycji.
forestit
500p
500p

Post »

A moje teoretyczne tylko. Zdjęcia zamieszczam z neta a informacje podaje z hasła ogrodniczego. Weź się czasem zastanów przy czym się upierasz ze 1000mkw grzeje ktoś 100kw. Może i grzeje ale przyjdą większe mrozy i cała uprawa zmrozi się.sugerujesz że mówię głupoty. 100w na mkw to tak jak pisałem w domu jest dobre. Ale ok. Ostatni mój post narka i powodzenia.
juna0
100p
100p

Post »

Lepiej uprawiać na stołach czy na ziemi ?
Damian
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stoły to spora inwestycja, ale też wygoda i dobre efekty. Co prawda w wątku producenckim piszą że się nie opłaca, ale mam na ten temat inne zdanie. Po pierwsze, wczesną wiosną 80-100cm nad ziemią jest cieplej niż na ziemi i lepsze nasłonecznienie. Po drugie, łatwiej pielęgnować sadzonki i podlewać. Można zrobić zalewowe, takie jak moje, których pomysł podpatrzyłem w super nowoczesnej hali lub takie jak stawia Mariusz (szczytnica38), gdzieś w jego wątku widziałem zdjęcia...

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=50421

W tunelu który odbudowuję na pewno będą stoły :uszy :uszy :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”