Od ugoru do ... cz.2
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Od ugoru do ... cz.2
Jak tam po burzach...
Dwie godziny zbierałem po placu chryzantemy i miski, potem kompletowałem... masakra
Jakieś tam połamane drzewa, trochę gałęzi, na szczęście bez wiekszych strat. Najgorsze że to podobno nie koniec 
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
stokrotka12345
- 200p

- Od: 9 mar 2017, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O matko! U mnie burzy nie było. Ale ochłodziło się to może już koniec, najgorszy byłby grad!
Dobrze reagują tylko że działa na nowe pędy a nie stare już wyciągnięte. Lepszy jest benine ale toprex przy wielkokwiatowych i średnio też daje zadowalające efekty.stokrotka12345 pisze:Mówcie coś! Jak tam po burzach? Wszystko dobrze?
Mam pytanie czy ktoś wie jak chryzantemy reagują na regulator Toprex, chciałabym skrócić nim szyjkę. Czy ktoś to stosował?
-
stokrotka12345
- 200p

No wiadomo że na nowe bo stare już są jakie są
trzeba trochę spróbować Dzięki! B-nine ma tendencje do zmniejszania kwiatów, proporcje jak w surfiniach?
O tym czasie nie ma to wpływu na kwiatka. Zależy jaka odmiana czy mocno buja jeśli tak to 2ml/10lwody. Pamiętaj aby były dobrze podlane.
- drakka
- 500p

- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Moje jesienne nowości od Pychynskich ( blanchett) chcą kwitnąć na siłę.
Dostały mocznika dwa razy już ..
To co wykwita chyba dokarmię na kwitnienie i zabiorę ze sobą na targ.
Dostały mocznika dwa razy już ..
-
stokrotka12345
- 200p

No tak co z tym walczyć wystarczy pokochać
A poza tym będziesz miała z grzywki na święto!
No tak co z tym walczyć wystarczy pokochać
- Zibi_41

Ode mnie już czterdzieści pojechało nakwitniętych, kolejnych kilkanaście mocno się zbiera, i to z odmian które w ubiegłym roku kwitły o wiele później. Nie wiem co się dzieje ... 
Wykwitły bo były za wczas wsadzone. Miały być jeszcze około 15lipca przycięte.
- drakka
- 500p

- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Forestit wybacz, ale czasem nie jesteś w temacie 
Mam drobnokwiatowe, były sadzone o czasie.
Mam drobnokwiatowe, były sadzone o czasie.
Zibi 2 nagrzewnice po 25 kw ogrzeją tunel zblokowany 27x17 z podwójną folia pompowaną ?
Damian
Drakka. Wiem że to drobne. Wiem że jesienne. Drobne też się przycina. W katalogu masz symbol nożyczek i datę 20.07 strona 33 w katalogu 2017. Moim zdaniem były posadzone za wczas gdy dni był za krótkie jeszcze i myślały ze jest jesień i wydały pączki. Gdyby były przycięte w terminie to by tak się nie stało. Niektóre odmiany lubią wczas pączkować
Takie 2 nagrzewnice to za mało stanowczo licz około 250-300w na mkw. Wszystko też zależy od kiedy itd. Ale 50kw to tak na przymrozki jedynie 100kw minimum.
Takie 2 nagrzewnice to za mało stanowczo licz około 250-300w na mkw. Wszystko też zależy od kiedy itd. Ale 50kw to tak na przymrozki jedynie 100kw minimum.
- Zibi_41

forestit, może masz swoją wiedzę, ale nijak ma sie do moich doswiadczeń
Po pierwsze primo, 250-300W na m2 to w zimie, w marcu 100W/m2 powinno spokojnie wystarczyć. U mnie 36KW na 260m2 i praktycznie nigdy piece nie szły na max, często szedł jeden, czyli 18KW. Po drugie primo, rubryka oznaczona nożyczkami to ostatnie zalecane cięcie. Chciałbym widzieć jak przycinasz u kolegi na polu 10tyś. chryzantem. Nigdy nie przycinałem (chyba że potrzebowałem trochę sadzonek dodatkowych) i nigdy nie miałem problemów z kwitnieniem. W tym roku, nawet odmiany jesienne już kwitną, nie wiem, czy to wpływ temperatur. po trzecie primo, sadzonka zbyt długo przetrzymana przez producenta w chłodni bez odpowiedniego naświetlenia może wejść w okres generatywny od razu po posadzeniu, i bardzo ciężko jest ten proces przerwać.
-
stokrotka12345
- 200p

Ja widziałam 10 tysi przyciętej drobnokwiatowej, nie powiem ładne były bo i kwitnienie opóżnione i kształt całkiem całkiem. Ale może dlatego że ja mam specyficzne dość podejście do chryzantem tzn uważam je za produkt uboczny i dopust boży twierdze że przycinanie drobnokwiatowej to zwykłe ceregielenie one i tak wypuszczą następne pokolenie pąków można ewentualnie oderwać zbędne kwiatki żeby jakiś grzyb się nie wdał,prawdę mówiąc już ze dwa miesiące nie byłam u swoich z daleka jak przejeżdżam to widze że i kształt i wielkość jak na ten czas ok.
-- 16 sie 2017, o 21:19 --
A propos sadzonki z 19 tygodnia stały sobie jeszcze dwa tygodnie i czekały aż znajde czas żeby je wysadzić i maiły sie dobrze . Jaki z tego wniosek chryzantema drobnokwiatowa to chwast zawsze urośnie.
-- 16 sie 2017, o 21:19 --
A propos sadzonki z 19 tygodnia stały sobie jeszcze dwa tygodnie i czekały aż znajde czas żeby je wysadzić i maiły sie dobrze . Jaki z tego wniosek chryzantema drobnokwiatowa to chwast zawsze urośnie.