Moja po ostatnich przyrostach 17kg niestety pękła przy ogonku.
Pęknięcie jest malutkie ale w newralgicznym punkcie i mimo iż je prowizorycznie zakleiłem nie sądze, że dotrwa do konkursu, by chociaż zważyć ją mimo DMG. Czas pokaże.
ja tam mam nadzieję że jednak się zrośnie, też mi się zarosło jedno dość mocne pęknięcie na ogonku na 2095, już nie mówiąc o 1969, mocno spekala na starcie i też jakoś się trzyma.
Niestety takie rzeczy się zdarzają. Niedawno podjechałem na działke by zakleić dziure przed deszczem i zatrzymała mnie tu ulewa. Na szczęscie dziure zakleiłem.
Widziałem już kilka dyń z takim pęknięciem, które mimo tego dalej ładnie rosły. Mam nadzieje że odizolowanie środka od warunków zawnętrznych pozwoli dyni dalej rosnąć. Jak nie, to trudno.
Czy do samej dyni, to nie wiem. Nie sprawdzałem lampką jak tam w środku wygląda. Możliwe, że to tylko do środka ogonka, a do środka dyni nie ale i tak zakleiłem całość, bo szła ulewa.
Miejmy nadzieję, że pęknięcie się nie powiększy - ciężko stwierdzić jednoznacznie po zdjęciach ale dynia wcale nie musi być jeszcze DMG. Jeżeli nic sie nie zmieniło, to według zasad GPC, gdy pęknięcie jest małe i nie jest głębokie (tzn nie jest do środka dyni) to dynia może normalnie brać udział w konkursach.
Pozdrawiam, Mateusz Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Wiem o tym ale na razie ciężko wyrokować, czy pęknięcie się powiększy czy nie. na razie zależało mi by je zabezpieczyć przed deszczem.
Głównie zależy mi na tym by dotrwała do konkursu. Nie ważne czy w końcowym etapie będzie DMG czy nie.
W sumie jakoś to na spokojnie przyjąłem. To chyba efekt lat uprawy z różnymi dyniowymi perypetiami. Chyba wszystko już przeszedłem i nic już mnie nie złamie czy zdziwi.
Jankes1080, to nasionko było akurat w pakiecie dlatego kilka osób je ma. Normalnie pewnie mało kto by je kupił. Tak jak Błażej radzi, czekaj do końca sezonu na nasiona z tegorocznych dyń. Błażej za 2095 pewnie ze 100wke by trzeba dać?