Fakt faktem jak mój mąż zajmował się storczykami w domu to zawsze w osłonkach była woda i o dziwno korzenie były zdrowe - przynajmniej te co widać. Ale podłoże zgnite za to, więc może w samej wodzie spróbuję. Może czasem wyciągnąć i go posuszyc ?
Jedni trzymają non stop w wodzie( ja do nich należę) a inni właśnie kilka dni w wodzie a kilka na sucho. Każda z tych metod zdaje egzamin i posiada przeciwników jak i zwolenników ;-) A co do opryskiwania to ja nie stosuje-wiem jak wrażliwe są falenopsisy na wodę w stożkach wzrostu, więc wolę nie ryzykować.Ewentualnie jeśli opryskiwać to same korzenie. Co jakiś czas wycieram tylko liście z kurzu wodą z domieszką soku z cytryny.Egzistens pisze:Obejrzałam dziesiątki tych filmów, ale po angielsku to jak tak średnio. Te osoby trzymają cały czas kwiaty w wodzie? Widziałam metody, że 3 dni w wodzie, potem 2 bez wody, jakieś zraszanie.
Ja mam też keramzyt i dorzuciłam, zobaczymy. W każdym razie po chyba 2-3 tygodniach mają kilka korzonków, chyba pęd jeden i zamierzam dendrobia też przesadzić, z tym że jeden wydaje keiki.