Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej

Post »

A ja się zapytam po co? jak to już wygląda jak gotowy produkt do tego jeszcze dojdzie ok 5 cm szyjki i pąk. Moim zdaniem saletra zbędna.
damianbusko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 sie 2017, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Forumowiczów :)
Zazanczam ze jestem kompletnym laikiem w uprawie chryzantem, co prawda uprawiam je juz okolo 3 lat ale zawsze były to chryzantemy drobnokwaitowe, zawsze wykwitały na 1 listopada, rok temu zadarzyło sie ze nie wykwitło około 50 sztuk ale nie pamietam nawet odmiany.

W tym roku postanowiełem spróbowac rowniez z wielokwaitowymi. Uprawiam :sunnbery white,jasoada white,mouve,yellow oraz stavinski white oraz jedną odmiane wielokwiatową niezidetyfikowaną ( pobrałem sadzonki wiosny od rolnika).

Ponizej wstawiam zdjecia i jezeli ktos miałby jakies wskazówki co do uprawy bardzo bym prosił. Dodam ze były podsypywane saletrą amonową (ok 3 tyg po posadzeniu). Drobnokwiatowe miały poobrywane "dzikie pąki" a wielokwaitowe były uszczykniete w polowie czerwca.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po pierwsze, witaj na Forum :wit

Wszystkie chryzantemy ze zdjęć i opisu do chryzantemy drobnokwiatowe. To po pierwsze. To czy zakwitną, zalezy czy są to odmiany wymagające sterowania czy nie. Cóż Ci doradzić, gdy doskonale sobie radzisz :?: Możesz mocniej podlewać, szybciej podrosną :uszy :uszy :uszy
damianbusko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Sunberry White to nie jest wielokwiatowy? Zaopatrywałem się u Pchyńskiego.

A jak nawozic? Bo do tej pory nawoziłem tylko saletrą i może 2 razy spryskałem Florovitem. Czytam teraz w katalogu o tych Kristolanach...warto je zakupić?

Pisz poprawnie/Adm.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK, tylko nie WIELOKWIATOWA tylko WIELKOKWIATOWA. Przepraszam że nie zwróciłem większej uwagi na nazwę, a przede wszystkim na fotki. Czy te wielkokwiatowe też masz w gruncie ? Za kilka dni powinieneś zacząć sterowanie, bo raczej na pierwszego nie zakwitną... Rosną w gruncie, podlewanie pewno z węża, więc Kristalon pójdzie z wodą do ziemi. Rzuć pod nie trochę Azofoski i będzie OK, Kristalon jak już to żółty, tak od połowy września.
Lukasz1910
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 17:10

Post »

Ja wrociłem własnie z wakacji, jak tam u Was? przygotowania do nowego sezonu trawaja? od jutra biore sie za robote ;:63 ;:63 ;:63 ;:63

Jakim kristalonem lać teraz chryzantemy? mam sporo mniejsze od tyhc, co kolega wyzej wrzucil bo widać jeszcze doniczke..
Daniel91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 paź 2015, o 17:36

Post »

Ja daję teraz sam niebieski 1,5 kg na 1000 l wody :wink:
damianbusko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zibi mogłbyś podpowiedzieć jak zacząć sterować? tzn od której do której zacieniać.... nigdy tego nie robiłem :(

co do Kristolana...sypiemy go pod kwiatki...podlewamy czy pryskamy?
Daniel91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 paź 2015, o 17:36

Post »

Ja np. Podlewam ale możesz też pryskac. Mam taki dylemat , wszystkie moje chryzantemy rosną odrazu w tunelu ( oczywiście bez założonej folii do września ) , i czy muszę zrywać im korzenie tak jakbym przenosił je do tunelu we wrzesniu , czy np wystarczy ze zrobię to przed samą sprzedażą ?
stokrotka12345
200p
200p
Od: 9 mar 2017, o 21:49

Post »

Nie ma potrzeby, wystarczy ze do sprzedaży dobrze podlejesz bo jak nie to będą więdnąć na stoisku.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są różne szkoły sterowania, podstawa to skrócić chryzantemom wielkokwiatowym dzień do 11 godzin. Czyli na przykład, jeśli odsłaniasz o 8 rano, to zasłaniasz o 19-tej. Folię do sterowania masz czarno-białą ?
damianbusko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nie mam żadnej foli jeszcze...musi być bialo-czarna?
Jeżeli w katalogu jest reakcja tygodniowa 10 to sterujemy przez 10dni?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Jeśli o chryzantemach to...obeszłam sporo punktów sprzedaży by kupić teraz na taras w miejsce przekwitłych surfinii.Prawie wszędzie przewaga typowych, pełnokwiatowych chryzantem kojarzących się jesiennie i cmentarnie w większości białe, kremowe, żółte, czasem trafi się ciemny róż.Do domu chciałoby się o pojedynczych płatkach, typu złocień np. ciemnoczerwona z białym brzeżkiem (udało mi się w końcu taką kupić), ale czemu o tej porze tak dużo tamtych? Na cmentarz zresztą też klienci chętnie by takie kupili.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Damian, zobacz w moim wątku jak wygląda konstrukcja do rozciagania folii do sterowania :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=602

Niestety, lepszego zdjecia konstrukcji do sterowania u siebie nie znalazłem. Na tej konstrukcji rozciągamy folię do sterowania, białą od zewnatrz, by się tak mocno nie nagrzewała a czarną od środka. Ważne jest dość dokładne zasłonięcie, prześwity słońca wprowadzają rosliny w błąd. Folię znajdziesz tu :

http://www.butimex.com.pl/

Reakcja tygodniowa to okres krótkiego dnia potrzebny do zakwitnięcia, ważniejszy jest podany w katalogu termin rozpoczęcia sterowania (poz. trzecia oznaczona księżycem z gwiazdką ). Zostało już niewiele czasu, więc jeśli czegoś nie wiesz, to śmiało pytaj. Sterowanie rozpoczynamy 10-15 sierpnia :!: :!: :!:
damianbusko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Zibi przejarzałem cały wątek na szybko ale nie znalazłem konstrukcji...pamietasz może na której stornie?

U mnie jest ten problem że rosną wszystkie w gruncie ale może jakoś dam radę. Blossom Booster nie da rady od połowy października?
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”