Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej
A ja się zapytam po co? jak to już wygląda jak gotowy produkt do tego jeszcze dojdzie ok 5 cm szyjki i pąk. Moim zdaniem saletra zbędna.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 sie 2017, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Forumowiczów 
Zazanczam ze jestem kompletnym laikiem w uprawie chryzantem, co prawda uprawiam je juz okolo 3 lat ale zawsze były to chryzantemy drobnokwaitowe, zawsze wykwitały na 1 listopada, rok temu zadarzyło sie ze nie wykwitło około 50 sztuk ale nie pamietam nawet odmiany.
W tym roku postanowiełem spróbowac rowniez z wielokwaitowymi. Uprawiam :sunnbery white,jasoada white,mouve,yellow oraz stavinski white oraz jedną odmiane wielokwiatową niezidetyfikowaną ( pobrałem sadzonki wiosny od rolnika).
Ponizej wstawiam zdjecia i jezeli ktos miałby jakies wskazówki co do uprawy bardzo bym prosił. Dodam ze były podsypywane saletrą amonową (ok 3 tyg po posadzeniu). Drobnokwiatowe miały poobrywane "dzikie pąki" a wielokwaitowe były uszczykniete w polowie czerwca.

Zazanczam ze jestem kompletnym laikiem w uprawie chryzantem, co prawda uprawiam je juz okolo 3 lat ale zawsze były to chryzantemy drobnokwaitowe, zawsze wykwitały na 1 listopada, rok temu zadarzyło sie ze nie wykwitło około 50 sztuk ale nie pamietam nawet odmiany.
W tym roku postanowiełem spróbowac rowniez z wielokwaitowymi. Uprawiam :sunnbery white,jasoada white,mouve,yellow oraz stavinski white oraz jedną odmiane wielokwiatową niezidetyfikowaną ( pobrałem sadzonki wiosny od rolnika).
Ponizej wstawiam zdjecia i jezeli ktos miałby jakies wskazówki co do uprawy bardzo bym prosił. Dodam ze były podsypywane saletrą amonową (ok 3 tyg po posadzeniu). Drobnokwiatowe miały poobrywane "dzikie pąki" a wielokwaitowe były uszczykniete w polowie czerwca.

- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po pierwsze, witaj na Forum
Wszystkie chryzantemy ze zdjęć i opisu do chryzantemy drobnokwiatowe. To po pierwsze. To czy zakwitną, zalezy czy są to odmiany wymagające sterowania czy nie. Cóż Ci doradzić, gdy doskonale sobie radzisz
Możesz mocniej podlewać, szybciej podrosną

Wszystkie chryzantemy ze zdjęć i opisu do chryzantemy drobnokwiatowe. To po pierwsze. To czy zakwitną, zalezy czy są to odmiany wymagające sterowania czy nie. Cóż Ci doradzić, gdy doskonale sobie radzisz

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 20p - Rozkręcam się...
Sunberry White to nie jest wielokwiatowy? Zaopatrywałem się u Pchyńskiego.
A jak nawozic? Bo do tej pory nawoziłem tylko saletrą i może 2 razy spryskałem Florovitem. Czytam teraz w katalogu o tych Kristolanach...warto je zakupić?
Pisz poprawnie/Adm.
A jak nawozic? Bo do tej pory nawoziłem tylko saletrą i może 2 razy spryskałem Florovitem. Czytam teraz w katalogu o tych Kristolanach...warto je zakupić?
Pisz poprawnie/Adm.
- Zibi_41
OK, tylko nie WIELOKWIATOWA tylko WIELKOKWIATOWA. Przepraszam że nie zwróciłem większej uwagi na nazwę, a przede wszystkim na fotki. Czy te wielkokwiatowe też masz w gruncie ? Za kilka dni powinieneś zacząć sterowanie, bo raczej na pierwszego nie zakwitną... Rosną w gruncie, podlewanie pewno z węża, więc Kristalon pójdzie z wodą do ziemi. Rzuć pod nie trochę Azofoski i będzie OK, Kristalon jak już to żółty, tak od połowy września.
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 17:10
Ja wrociłem własnie z wakacji, jak tam u Was? przygotowania do nowego sezonu trawaja? od jutra biore sie za robote

Jakim kristalonem lać teraz chryzantemy? mam sporo mniejsze od tyhc, co kolega wyzej wrzucil bo widać jeszcze doniczke..

Jakim kristalonem lać teraz chryzantemy? mam sporo mniejsze od tyhc, co kolega wyzej wrzucil bo widać jeszcze doniczke..
Ja daję teraz sam niebieski 1,5 kg na 1000 l wody 

-
- 20p - Rozkręcam się...
Zibi mogłbyś podpowiedzieć jak zacząć sterować? tzn od której do której zacieniać.... nigdy tego nie robiłem 
co do Kristolana...sypiemy go pod kwiatki...podlewamy czy pryskamy?

co do Kristolana...sypiemy go pod kwiatki...podlewamy czy pryskamy?
Ja np. Podlewam ale możesz też pryskac. Mam taki dylemat , wszystkie moje chryzantemy rosną odrazu w tunelu ( oczywiście bez założonej folii do września ) , i czy muszę zrywać im korzenie tak jakbym przenosił je do tunelu we wrzesniu , czy np wystarczy ze zrobię to przed samą sprzedażą ?
-
- 200p
- Od: 9 mar 2017, o 21:49
Nie ma potrzeby, wystarczy ze do sprzedaży dobrze podlejesz bo jak nie to będą więdnąć na stoisku.
- Zibi_41
Są różne szkoły sterowania, podstawa to skrócić chryzantemom wielkokwiatowym dzień do 11 godzin. Czyli na przykład, jeśli odsłaniasz o 8 rano, to zasłaniasz o 19-tej. Folię do sterowania masz czarno-białą ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Nie mam żadnej foli jeszcze...musi być bialo-czarna?
Jeżeli w katalogu jest reakcja tygodniowa 10 to sterujemy przez 10dni?
Jeżeli w katalogu jest reakcja tygodniowa 10 to sterujemy przez 10dni?
Jeśli o chryzantemach to...obeszłam sporo punktów sprzedaży by kupić teraz na taras w miejsce przekwitłych surfinii.Prawie wszędzie przewaga typowych, pełnokwiatowych chryzantem kojarzących się jesiennie i cmentarnie w większości białe, kremowe, żółte, czasem trafi się ciemny róż.Do domu chciałoby się o pojedynczych płatkach, typu złocień np. ciemnoczerwona z białym brzeżkiem (udało mi się w końcu taką kupić), ale czemu o tej porze tak dużo tamtych? Na cmentarz zresztą też klienci chętnie by takie kupili.
- Zibi_41
Damian, zobacz w moim wątku jak wygląda konstrukcja do rozciagania folii do sterowania :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=602
Niestety, lepszego zdjecia konstrukcji do sterowania u siebie nie znalazłem. Na tej konstrukcji rozciągamy folię do sterowania, białą od zewnatrz, by się tak mocno nie nagrzewała a czarną od środka. Ważne jest dość dokładne zasłonięcie, prześwity słońca wprowadzają rosliny w błąd. Folię znajdziesz tu :
http://www.butimex.com.pl/
Reakcja tygodniowa to okres krótkiego dnia potrzebny do zakwitnięcia, ważniejszy jest podany w katalogu termin rozpoczęcia sterowania (poz. trzecia oznaczona księżycem z gwiazdką ). Zostało już niewiele czasu, więc jeśli czegoś nie wiesz, to śmiało pytaj. Sterowanie rozpoczynamy 10-15 sierpnia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=602
Niestety, lepszego zdjecia konstrukcji do sterowania u siebie nie znalazłem. Na tej konstrukcji rozciągamy folię do sterowania, białą od zewnatrz, by się tak mocno nie nagrzewała a czarną od środka. Ważne jest dość dokładne zasłonięcie, prześwity słońca wprowadzają rosliny w błąd. Folię znajdziesz tu :
http://www.butimex.com.pl/
Reakcja tygodniowa to okres krótkiego dnia potrzebny do zakwitnięcia, ważniejszy jest podany w katalogu termin rozpoczęcia sterowania (poz. trzecia oznaczona księżycem z gwiazdką ). Zostało już niewiele czasu, więc jeśli czegoś nie wiesz, to śmiało pytaj. Sterowanie rozpoczynamy 10-15 sierpnia

-
- 20p - Rozkręcam się...
Zibi przejarzałem cały wątek na szybko ale nie znalazłem konstrukcji...pamietasz może na której stornie?
U mnie jest ten problem że rosną wszystkie w gruncie ale może jakoś dam radę. Blossom Booster nie da rady od połowy października?
U mnie jest ten problem że rosną wszystkie w gruncie ale może jakoś dam radę. Blossom Booster nie da rady od połowy października?