Seba, wielkie dzięki! I obyś nie miał do czynienia z mszycami! Na szczęście u mnie nie robią dużych szkód i mają naturalnych wrogów - biedronki.
Cieszę się, że rozwijasz się daliowo i myślisz o kolejnych odmianach. Polecam się na przyszły rok, a tymczasem niech Ci dają dużo radości te nabyte niedawno
Kolejna dalia, która przeszła bez echa na wystawie, a dla mnie jest wyjątkowa! Żadna inna nie ma takiego wzoru na płatkach!
Marysiu-Mufka, bardzo się cieszę, że rośliny ode mnie dobrze się spisują.
Szkoda zawirusowanych cebulek. Problem ten dotyczy również dalii i niestety ja też muszę wyrzucać zawirusowane rośliny. Lepiej wyrzucić kilka karp niż stracić całą kolekcję.
Tak, 'Fascination' przyciąga wzrok pięknymi liśćmi i głębokim, jaskrawym kolorem kwiatów. Poza tym nie jest zbyt wysoka, jak ktoś nie lubi się bawić w palikowanie. Podobnie, niewysoką dalią okazała się nowość u mnie:
Janko, nie ma sprawy. Ja tez się cieszę z wizyty Marysi.
Największe upały mamy już za sobą. Taką mam nadzieję. Więc i rośliny są w lepszej kondycji, choć dziś niektóre dalie podlałem, bo mocny wiatr bardzo wysusza glebę.
Jedna z tegorocznych niespodzianek. Dalia przyszła nieoznaczona ale już po pierwszym kwiatku udało ustalić się jej nazwę i jestem zadowolony z niej, bo takie mniejsze kwiaty świetnie tonują te o dużych rozmiarach:
Seba, wielkie dzięki! Bardzo bym chciał, by któraś w moich dalii kiedyś zdobyła I miejsce. Wszystko przede mną. To była moja pierwsza wystawa więc ogromnie się cieszę z tego wyróżnienia
'Lajkonik' będzie na pewno w ofercie, bo nie tylko pięknie wygląda ale i ładnie się mnoży
Wg mnie drugą dalią po 'Lajkoniku' zasługującą na medal z moich pomponów jest ten:
Marysiu-Mar, bardzo dziękuję za ciepłe słowa, a przede wszystkim za 'Lajkonika', który rośnie u mnie dzięki Tobie
Nie tylko zresztą on: