Borówka amerykańska - 9 cz.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
Oczywiście że rozpuszczalny tylko drogi, bo 5 kg w ogrodniku kosztuje do 40 zł a ten wyjdzie po 200.
edit
Wyjdzie 100 zł..i cofam moje wcześniejsze wątpliwości Kalo
ten czysty z linka, prawie 100% to taki czysty, że ma w składzie 45% czystego P
Dodam jeszcze, że do oprysku dolistnego siarczanem potasu o zawartości 43% czystego K - stosuje się roztwór 0,2-0,3%
Wyjdzie 100 zł..i cofam moje wcześniejsze wątpliwości Kalo

Dodam jeszcze, że do oprysku dolistnego siarczanem potasu o zawartości 43% czystego K - stosuje się roztwór 0,2-0,3%
-
Faktycznie, pomyłka. Podałem cenę za 10 kg, ale i tak sporo drożej. Zawartość potasu jest OK. Co ma do tego fosfor? 

Omyłka, ma być K
A tak w ogóle, wcześniej przed edytowaniem naiwnie myślałem że czysty z linka to prawie 100% K2SO4
wtedy różnica w czystym K wychodziła do przyjęcia, a niestety zmyłka...to to samo, tylko przesypane w torebeczki.

-
- 50p
- Od: 30 wrz 2016, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tylko, że jak ja mam 8 borówek to czy jest sens kupować 5 czy 10 kg, żeby to leżało? Wcześniej pisaliście, że dawka jest 10-14 g/m2 (rozumiem, że roczna), a akurat ten sklep z linka mam blisko pracy.kaLo pisze:Faktycznie, pomyłka. Podałem cenę za 10 kg, ale i tak sporo drożej. Zawartość potasu jest OK. Co ma do tego fosfor?
-
Jeżeli masz tylko borówki to zupełna zgoda. Ja nawożę potasem porzeczki, agresty, winogrona, pomidory, papryki i ogórki. W sumie na 200m2 zużywam 2,5-3 kg siarczanu rocznie a powinno być co najmniej 5.
Masa molowa K2SO4=174,2. procentowa zawartość K =78,2:174,2x100%=44,891 %
W przeliczeniu na tlenek potasu 44,891x1,204=54,05% K2O
Ależ naturalnie, że czysty. Masa molowa: K=39,1 ; S= 32 ; O=16.pelikano11 pisze:Omyłka, ma być KA tak w ogóle, wcześniej przed edytowaniem naiwnie myślałem że czysty z linka to prawie 100% K2SO4
wtedy różnica w czystym K wychodziła do przyjęcia, a niestety zmyłka...to to samo, tylko przesypane w torebeczki.
Masa molowa K2SO4=174,2. procentowa zawartość K =78,2:174,2x100%=44,891 %
W przeliczeniu na tlenek potasu 44,891x1,204=54,05% K2O
Jak chcesz wykorzystać do zasilenia jesiennego, to nie warto moim zdaniem kupowac krystaliczny, 2 kg granulowany jest tani, można wykorzystać do jesiennego nawożenie wszystkich owocowych. No chyba że po owocowaniu borówki, interwencyjnie, to te 100g do oprysku ja bym kupił.
Z krystalicznym trzeba uważać, trzeba go chronić przed wilgocią. Ogrodnicy mają tendencję do nadużywania takich jednoskładnikowych w b.dużych opakowaniach
Z krystalicznym trzeba uważać, trzeba go chronić przed wilgocią. Ogrodnicy mają tendencję do nadużywania takich jednoskładnikowych w b.dużych opakowaniach

-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
u mnie już po zbiorach jakie nawozy zastosować ?

- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
Siarczan potasu w dawce jedna łyżka stołowa na konewkę i to pod jeden krzew.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2016, o 09:47
Ten zabieg można wykonać już teraz ?
-
- 50p
- Od: 15 kwie 2014, o 11:51
mam małe owoce jaki nawóz mogę zastosować żeby podrosły?
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Czy odmiana BLUECROP nadaje się na początek przygody z borówką, czy lepiej zaczynać od innej odmiany?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To dobra odmiana , ale dosadż coś jeszcze . Podobno lepiej owocują jak jest kilka odmian .
Najlepiej żeby były wczesne i póżne odmiany , dzięki temu będziesz miiała dłuższy okres zbiorów .
Najlepiej żeby były wczesne i póżne odmiany , dzięki temu będziesz miiała dłuższy okres zbiorów .
Po X latach przygody z borówkami dochodzę do wniosku, że... tylko Bonus! Każda inna odmiana to marnowanie miejsca i w zasadzie nadaje się do wyrzucenia. No, może jeszcze Chandler się broni jako zapylacz dla Bonusa. Bonus ma wielkie owoce, jest ich dużo, a kiedy owoc jest dojrzały, bardzo łatwo odchodzi od szypułki (dzięki temu przy zbiorze nie zrywa się niedojrzałych owoców, zrywając dojrzałe).
Jeżeli ktoś ma już jakieś odmiany w ogrodzie, a nie ma Bonusa, to nie polecam Bonusa - mając Bonusa, nie chce się zrywać owoców z krzewów innych odmian.
Jeżeli ktoś ma już jakieś odmiany w ogrodzie, a nie ma Bonusa, to nie polecam Bonusa - mając Bonusa, nie chce się zrywać owoców z krzewów innych odmian.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Dobrze wiedzieć, rozejrzę się za Bonusem. Jeśli nie znajdę - zostanę przy Bluecrop i 2-3 innych.
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.