Ogród po 30 - stce Część III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po 30 - stce Część III

Post »

Witaj Jolu :wit .
Miło, że zawitałaś do mnie i podoba Ci się mój ogród. On jest na bardzo piaszczystej glebie i ma na działce 980m2 , tylko 52 drzewa, wliczając w to tuje przy ogrodzeniu, bo po ponad 20-tu latach to są już drzewa. Rachunki za wodę bywały kosmiczne, chociaż do tej pory w tym roku, podlewałam ze 2 razy.
Po tych upałach, pewnie będzie do ogromnego lania wody ;:223 .
U Ciebie rośliny same rosną, a u mnie trzeba je prosić żeby rosły, chociaż jest wiele takich, co sobie radzą same. Nie mają wyjścia ;:224 .
Uwielbiam kolory i tak mam ;:108 . Nie jestem 'wrażliwa' na trendy, nic mnie to nie obchodzi. Ogród tworzę dla siebie i w takim kontrolowanym chaosie czuję się najlepiej :heja . Damy już ze mnie nie będzie, nie ma szans :;230 .
U Ciebie, jak na razie obejrzałam kilka ostatnich stron ;:oj . One comentare, jak żartobliwie czasem mówimy w domu. Jutro bardziej się przyłożę, bo jest na co popatrzeć ;:63 ;:63 ;:63 .

Polowałam na niego od kilku dni, ale nie chciał do końca ustawić się do zdjęcia właściwie ;:306
Obrazek

Obrazek
Notre Dame du Rosaire
Obrazek

Obrazek
Moje ulubione lilie ;:65
Obrazek

Obrazek
Nie oznaczyłam tej róży. Z moich notatek wynika, że powinna to być Hansestadt Rostock :?:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No i masz go!!! W całej okazałości! ;:138 ;:138 ;:138
U mnie rześko po popołudniowym spokojnym deszczu , jest czym oddychać nareszcie!
Miłego dnia i powodzenia w tropieniu motyli! :) ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Aniu Pulpo
Upolowany motyl to Rusałka Admirał. Bardzo ładne portrety motylom zrobisz. Upodobały sobie kłosowce. U mnie biesiadują na rudbekiach, przetaczniku Christa oraz na tojeści orszelinowej - lisie ogonki. Też lubię je podziwiać, rozmaite gatunki fruwają.
Damą można być nawet z żółtymi kwiatami w ogrodzie. Modnym trendom nie to, że nie poddaję się, raczej za nimi nie nadążam.
Podobają mi się różne ogrody, ale faktycznie moja natura to wolność, swoboda, fantazja, lekkomyślność i zgubny najbardziej brak umiaru. Czasem z tej mieszanki na rabatach wychodzi nieznośny chaos i kakofonia, ale radochy nie brak i to najważniejsze.
Czy floksy sieją ci się same po całym ogrodzie? Zauważam nowe floksy tam gdzie ich nigdy nie sadziłam, np w konarach róż. Mam kilka nowych samosiejek w tym roku, to takie małe prezenciki niespodzianki od ogródka dla mnie.
Róża Notre Dame du Rosaire ma bardzo piękny kolor. Czy masz ją od dawna, czy też jest to nowość?
Hansestadt Rostock też zachwycająca. Lilie ładnie kwitną. Czy ślimaki ich nie atakują?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa - Maryna, witaj :wit .
Dzisiaj zasiadłaś do komputera wcześniej ode mnie, bo generalnie , to jesteśmy 'skowronkami' ;:173 .
Miło mi, że mnie odwiedziłaś ;:168 .
U nas nie padało, a rano tylko trochę siąpiło - nie obmyło nawet kurzu z liści i już wychodzi słońce :roll: .
Jak tak będzie, to jutro trzeba się brać za podlewanie, przynajmniej niektórych roślin.

Yollanda - Jolu, Twoje słowa oddają całkowicie moją filozofię, a właściwie to, jaka jestem: lekkomyślność i zgubny najbardziej brak umiaru.
Wiek nie ma tu znaczenia ;:224 .
Ja albo coś robię "po całości", albo nic; inaczej się nie da ;:185 . Nie kupuję, nie kupuję, a jak zacznę, to przychodzi paczka za paczką, ale potem mam na długo spokój ;:173 .
Lilii ślimaki nie atakują, tylko często w pączki coś włazi i brak kwiatów. Nie widzę poskrzypki i sama nie wiem, co to może być. Od 2 lat zjadane są tak martagony. Muszę w przyszłym roku pilnować i niestety, coś z tym zrobić ;:174 .
Róża Notre Dame du Rosaire to jesienny zakup. Mam kilka pomarańczowych, bo to mój kolor i jeszcze nie skończyłam z nim (kolorem), bo mam zamiar kupić 2 Westerlandy i Grahama Thomasa, bo to i zdrowy i pięknie pachnie, a kolor też w pomarańcz wpadający.
U mnie róże nigdy nie będą takie, jak u Ciebie, ale ja po prostu "muszę" je mieć :tan .
Floksy słabiutko się sieją, a te nowsze odmiany nie rozrastają się tak, jakbym chciała. Moje 'żelazne' rośliny, to właśnie floksy, liliowce, hosty, żurawki i bergenie, chociaż te ostatnie powoli się wyradzają, za to rozsiewają niemiłosiernie (tylko na zielono), więc zostawiam te z białymi cętkami.
Lubię jeżówki, ale bez wzajemności, bo te, pomimo słonecznej miejscówki słabo rosną i są skutecznie objadane właśnie przez ślimaki ;:134 . To już kolejne podejście i daję sobie spokój ;:222 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rosengrafin Marie Henriette obcięłam do wazonu, chociaż nie lubię, bo przy takim upale by się spiekła
Obrazek

Obrazek

-- 3 sie 2017, o 10:28 --

Zapomniałam o zdjęciach i się 'pyknęło' ;:223 .
Pozdrawiam Ania
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Co się pyknęło? :lol: Aniu?
Ładna ta Emma. Coś mnie też do pomarańczek ciągnie. Już kilka takich sobie zaznaczyłam ;:224
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gosiu po urlopie :wit .
Ano pyknęło się wątek bez zdjęć i musiałam osobno wstawić zdjęcia ;:224 . Coraz gorzej z pamięcią ;:224 . Pomarańczowy kolor towarzyszy mi całe dorosłe życie, a co do róży, to się pomyliłam, bo to jest Lady of Shalot - znalazłam przymocowaną oryginalną etykietę. One są do siebie podobne, tylko Lady Emma Hamilton jest jeszcze bardziej wyrazista ;:196 . Dla mnie cudne ;:108 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, ja w kwestii formalnej. :wink:
Rozsiewają się chyba brunnery, nie bergenie, jak napisałaś. ;:306
Co ten gorąc z nami robi...

U mnie w tym roku też nie kwitły martagony. Chyba pierwszy raz. Niby wyrosły, ale kwiatka nie było ani jednego. :(
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehehe.. nawet czytasz, co piszę ;:196 . Pewnie, że brunnery, ale masz racją, padło mi gorąco na mózg :;230 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne i latrie, i floksy i różę i dalijki.
A ta biała lilia imponująca :shock: Inne też oczywiście łądne.Ale ta jest wyjątkowa, ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, masz imponującą kolekcję floksów. Co jeden to ładniejszy ;:63 Bardzo je lubię i gdyby nie brak miejsca dokupiłabym kolejne.
Jak duża urosła Twoja Lady Emma Hamilton? Czytałam, że to nówka. Moja również, ale na razie ma może z 0,50m i jeszcze dość słabo się rozkrzewiła. Mam nadzieję, że w przyszłym roku 'zaskoczy' i będzie już całkiem ładnym krzaczkiem.
Coś ostatnio trochę skąpisz zdjęć :wink: Czekam na więcej ;:65 Róże powtarzają, więc na pewno masz co pokazać.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabuko1 - Aniu, te białe lilie faktycznie się 'udały', jak na mój piach :heja . Cieszę się, że Tobie też się podobają. Mam je w 2 miejscach, na jesieni połączę w jedno ;:224 .

dorotka350 - Dorota, Lady Emma Hamilton nie ma za dobrej miejscówki (koło świerka) i zbyt duża nie jest, ale sobie radzi. Muszę ją oddzielić od korzeni, bo na miejscówkę nie ma co liczyć, chociaż będę nad tym myśleć ;:131 . Inne róże 'cykaja' kwiatami, a część się jeszcze zbiera. Lady of Shallot utworzyła ładny krzak, jak na jednoroczną. Zobaczymy, jak będą rosnąć w przyszłym sezonie.
Najsłabsze u mnie to Lions Rose i Petticoat, chociaż rosną od południa i nad oczkiem. Wiosną zżarły je skoczki różane, może dlatego odbudowywanie krzewu trwa i trwa... .

Notre Dame du Rosaire
Obrazek

Obrazek

Charlotte - rośnie w górę i w szerokość
Obrazek

Obrazek

Lavender Ice - malutka róża z dużymi kwiatami; mam dwie i chcę jeszcze :roll:
Obrazek

Emilien Guillot - moja róża nr "1"
Obrazek

Obrazek

Lady Emma Hamilton
Obrazek

Obrazek

Zostawmy róże, bo to dodatek do ogrodu, a kolory tworzą inne rośliny ;:172

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, iście różany wątek się zrobił ;:173
A wiesz, że ja miałam co roku mnóstwo kolorowych i białych cynii w ogrodzie, a w tym roku kilka pojedynczych, wciśniętych gdzieś ukradkiem w rabatę? Taki sezon jakiś dziwny u mnie. ;:131 Muszę sobie dać kopniaka i za rok się poprawię. ;:108
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI - Gosiu, cynie kupuję jako gotowe sadzonki na targu ( miały być pełne :( ), bo to gwarantowane kolory i mając sporo deszczu ładnie urosły. W przyszłym roku posieję w maju do gruntu i zobaczę, co z nich będzie ;:131 .
Co do zdjęć, to fotografujemy to, co akurat kwitnie i tak jakoś padło na róże, chociaż u mnie floksy jeszcze nie powiedziały ostatniego słowa. Róże na razie mnie bawią i obserwuję, jak sobie radzą, bo ziemia piaszczysta i wiele z nich się nie 'wyciśnie' ;:7 .
Jesiennych bylin jakoś mało w tym sezonie, trzeba się będzie 'poprawić', bo nie będzie co pokazywać ;:224 . Ratunkiem są dalie, ale one są konkurencją dla róż, jeśli chodzi o 'miejscówki' ;:3 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jak będziesz jesienne pokazywać w takim tempie to spokojnie...dasz radę ! :) do zimy...
Róże Ci dopisują aż miło popatrzeć ;:138 ...ale pomarudzić trzeba...mamy to w genach podobno... ;:131

Miłego dnia Aniu! ;:196

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”