Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Aniu na tej rabacie trochę kombinuję i nadal nie wiem co tam przed hortensjami posadzić. Na razie puste miejsca trochę uzupełniają niecierpki walleriana z nasion ale jak na złość większość jest czerwonych :evil: . Przy żurawkach posadziłam liliowce ale widzę, że są o różnej sile wzrostu i trzeba będzie to trochę uporządkować jak podrosną. No nic, może kiedyś będę w pełni zadowolona z efektu ;:306 .
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szybko zaznaczam wątek bo mi gdzieś się zapodział.

Bardzo piękne jeżówki masz ;:oj Tomato soup chyba najbardziej mi się podoba.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Ewelinko, piękne to zdjęcie. (Masz bardzo ładny krajobraz zapożyczony w postaci tych budynków gospodarczych. Bardzo mi się podobają, tak samo jak i ten Wasz. ;:167 )
https://images81.fotosik.pl/720/f509013895be42c6.jpg

Czy to jest Twoja rodzima ziemia w ogrodzie? Jaka ładna i czarna! ;:oj ;:oj ;:oj
https://images82.fotosik.pl/721/ee036d9b91c73e96.jpg
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

40 słoików ogórków i tyle? Moja mama jak liczyła, to 110 potrzebne na rok :;230
Tak patrzę zawsze na Twoje rabaty i dochodzę do wniosku, że coraz bardziej mi się podobają ;:108 Urokliwie to wszystko komponujesz ;:167
Jeszcze mnie zastanawia, jak ty taką lawendę jak na ostatnim zdjęciu wyhodowałaś ;:oj
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Liliowce śliczne! Ten różowy kojarzy mi się z moim 'Cherry Valentino'. Ale może to być inna podobna odmiana'
Piękna dalia ta biała! Piszesz, że gigantyczna? Czyli musi mieć ok. 30cm średnicy kwiatu, bo tyle mają giganty. Początkowo myślałem, że to 'White Perfection' ale to chyba inna dalia.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wiesz co, Ewelinko, ja też się długo zastanawiałam co posadzić bezproblemowego, ładngo przez cały sezon i bezobsługowego na obwódkę. Na razie padło na niziutką tawułę Yan, jestem bardzo ciekawa efektu. Czekam na nią.
Na pewno też coś wypatrzysz dla siebie pod te hortensje. ;:108
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko, no faktycznie rośliny u Ciebie szybko rosną ;:215 Musi im być tam dobrze ;:108
Tych jeżówek to Ty masz mnóstwo - pięknie wyglądają w takiej ilości. Wcześniej Twój ogród kojarzył mi się z powojnikami - ale teraz, to chyba z jeżówkami ;:173
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Tak sobie patrzę, na te Twoje rabatki i patrzę i jakoś chwastów nie widzę ;:108 Wiem, wiem ,one teraz pochowane między rozrośniętymi roślinami, ale same też są spore, to całkiem nieźle się je wyrywa. Oczywiście jak się zechce ;:306
Aloha zamiast różowej jeżówki, to całkiem niezła pomyłka ;:63 To śliczna jeżówka, moja aż tak bardzo się nie rozrosła, chociaż też jej przybyło tu i ówdzie :;230 Czy Marmelade się pokłada? Nie lubię pokładających się roślin i jeżeli mogę to takich unikam, a ta bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko jaki cudny widok, jak porównujesz rabaty. ;:215 Hortensje rosną Ci pięknie, ;:oj niedługo siatki nie będzie widać. Czarnuszka się ładnie wysiewa, zdecydowanie szybciej kwitną niż siane w domu. ;:108 U mnie czekają nasiona białego koloru czarnuszki. :) Dziękuję, ;:196 może to rzeczywiście lilia Zambezi, pachnie wieczorem na odległość 10 metrów. Porządki w ubraniach też stale robiłam bez sentymentów, bo pięć razy się przeprowadzałam. ;:306 Miłego świętowania. ;:168
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Ewelina masz rękę do uprawy kwiatów. Pięknie Ci wszystko przyrasta. :wit
Podziwiam Twoje jeżówki,bo to moje ulubienice, choć nie wszystkie odmiany mi ładnie rosną. Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Przyszłam tu sobie pochodzić i pooglądać, ponieważ czuję się, jak u siebie. I nie mam na myśli pięknego ogrodu, tylko jego klimat. Chodzę więc, zaglądam w moje ulubione miejsce za szopami i drewniakami i chłonę.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko gratulacje,Obrazek wiesz, że wyjątkowo się cieszę z Twojej wygranej.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ewelinko wpadłam na chwilkę napoić się widokiem twojego ogrodu. ;:108 Jak zwykle jest rewelacyjnie. Jeżówki zawładnęły moim ;:167 Martwię się co zostanie z moich posadzonych w tym roku. Kwitną pięknie ale tak im dokuczają ślimaki i boję się że je zjedzą doszczętnie. Tak poległa prawie w całości nowa ostróżka a nawet dwie. Na tej rabacie ślimaków mnóstwo, bo przechodzą z sąsiadowych chaszczy. ;:174 A może jesienią przenieść je na rabatę z przodu domu. Tam bardziej spokojnie. Tylko czy im tym nie zaszkodzę...?Ale tu je zjedzą ślimaki więc też ich nie będzie. Muszę zaryzykować.... ;:219
Na razie gorąco, ;:3 a ja cieszę się urlopem. Basen, leżak, kawka i dobra książka to jest to czego mi potrzeba . Jeszcze wśród swoich kochanych roślin... A ogrodowo będę się spełniać gdy popada.....Dużo ;:3 i miłych dni życzę tobie kochana. :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Przez ostatnie kilka dni mamy mocne upały ;:3 . W ogrodzie nie można zbyt wiele zrobić a wczoraj po raz pierwszy w tym sezonie sięgnęłam po węża i podlewałam ;:108 . Teraz na tapecie jeżówki ,hortensje, dalie. Nadal cieszą liliowce i floksy ;:173 . Róże mają przerwę w kwitnieniu i tylko niektóre mają kwiaty. Jak zwykle niezawodnie kwitnie Ballerina i oblepiona jest kwiatami ;:333 . Niestety złapała też grzyba i porozbierała się trochę ze swojej sukienki :oops: . Niestety ale i inne róże trochę chorują ;:222 . Z racji tego, że nie samym ogrodem człowiek żyje w niedzielę wybraliśmy się z dziewczynkami do Teściów na działeczkę . Zaraz obok działki mają zbiornik wodny dlatego mogliśmy podczas tego upału pluskać się w wodzie . Prognozy pogody na ten tydzień są obiecujące dlatego dzisiaj po południu pakujemy manatki i jedziemy znowu na działkę. Wrócimy jutro wieczorem ;:108 . Szkoda marnować tak pięknej pogody na siedzenie w domu . Po powrocie na pewno nadrobię forumowe zaległości .

Izo czyli lubisz kolor czerwony ;:173 a ja tak nie do końca chociaż ta jeżówka bardzo sympatyczna jest . Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :wit .

Ville de Lyon.

Obrazek

Dario dziękuję ;:196 . Tak , zgadza się to moja rodzima ziemia. Do hortensji dosypywałam jedynie trochę kwaśnej ziemi w dołek ;:108 . Czarna to ona nie jest , może tylko tak na zdjęciu wyszła ale i tak nie narzekam :wink: .

Zaczęła chryzantema Walia.

Obrazek

Mati :oops: no wiesz dwójka dorosłych plus dwie malutkie dziewczynki nie przejedzą nie wiadomo ile :wink: . Nigdy nie liczyłam ale myślę, że 40/50 słoików nam wystarczy . U Ciebie pewnie mieszka sporo osób w jednym domu to i słoików trzeba więcej. Bardzo dziękuję ;:196 a lawenda rośnie sobie tak sama . Je jedynie ją przycinam ;:224 . Pozdrawiam :wit .

Babcina dalia.

Obrazek

Florianie z ciekawości poszłam i zmierzyłam kwiat tej dalii bo jak dla mnie jest gigantyczny. Średnica kwiatu wynosi 20 cm a więc nie jest taki największy :lol: . Niestety nie znam nazwy odmiany bo kupowałam jako dalia biała w markecie . Jak na taki marny korzonek bardzo ładnie rośnie ;:333 .

Obrazek

CDN
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko nie znam tej tawuły, to pewnie jakaś nowość ? Myślę, że z czasem dojdę do tego co ma tam rosnąć bo póki co to trochę za bardzo kombinuję i nie podoba mi się :;230 . Chciałabym coś jednorodnego (chyba). Myślałam też o hostach no ale zobaczymy co ostatecznie tam będzie . Pozdrawiam ;:196 .

Dalia nn .

Obrazek

Dominiko po takich zdjęciach widać jak rośliny szybko przyrastają. Wbrew pozorom ogród szybko się zapełnia ;:108 . Wcale nie mam tak dużo jeżówek a chciałabym mieć całe łany. Może kiedyś dojdę do takiego efektu ;:173 . Mam nadzieje, że te odmianowe mi przezimują bo sporo czytałam o tym, że lubią po krótkim czasie wypadać. Dziękuję ;:196 .

Polish Spirit nadal kwitnie.

Obrazek

Iwonko chwasty sprytnie się kamuflują :;230 . Mają wprawę ;:306 . Marmoladę mam od niedawna i tak ciut się pokłada ale może dlatego, że to młoda sadzoneczka ?? obaczę jak będzie się sprawowała w przyszłym roku i czy w ogóle przezimuje. Ma bardzo fajny ten swój fryz ;:333 .

Obrazek

Soniu do tej pory hortensje cięłam bardzo mocno ale zastanawiam się czy w tamtym miejscu nie przyciąć ich następnym razem trochę słabiej. Może wtedy urosną większe i będą zakrywały siatkę ;:108 . Czarnuszki pokazało się więcej ;:138 . Mam nadzieję, że z tych malutkich kwiatków będą kolejne a jeśli nie to na pewno posieję . Moja lilia bardzo mocno pachnie więc być może to ona. Sporo się przeprowadzałaś a taki balast w postaci nadprogramowych ciuchów faktycznie nie był Ci potrzebny ;:306 . Spóźnione podziękowania, niedziela upłynęła bardzo fajnie ;:196 .

Obrazek

Alu dziękuję ;:196 . Rzeczywiście rośliny bardzo fajnie mi rosną chociaż nie mogę tego powiedzieć o wszystkich. Jeżówki jak na razie sprawują się na plus ;:333 . Szkoda, że nie u Wszystkich tak samo rosną. Dziękuję, niedziela była udana ;:196 . Tobie udanego tygodnia życzę.

Obrazek

Izabelo Ty zawsze bardzo mi pochlebiasz , dziękuję ;:168 .

Coconut Lime.

Obrazek

Soniu dziękuję ;:196 .

Obrazek

Olu odkąd kosimy sąsiednią działkę to ślimaków u nas nie ma. Pewnie chowały się w tym trawsku i wychodziły po deszczach. Teraz w takim upale nie mają się gdzie chować i giną. Ja na Twoim miejscu zaryzykowałabym z przeprowadzką tych jeżówek bo szkoda żeby zjadły je ślimaki. Jak przesadzisz we wrześniu to powinny spokojnie to przetrwać. Masz rację, ostatnio spore upały i szkoda ruszać rośliny . Teraz można trochę poleniuchować i odpocząć :wink: . My wybieramy się dzisiaj nad wodę ,tylko czekam aż eM wróci z urzędowych załatwiań . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Pozdrawiam i udanego tygodnia Wam życzę , korzystajcie z pogody i wakacji :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”