Chciałeś zostawić tak jak jest, a mimo tego tytuł jest inny

Ale adekwatny, bo tamten nie był za bardzo związany z tematem

Może załóż nowy wątek o klonach
Pytałem o to konieczkową szkółkę, wygląda na to, że ich drzewka pochodzą z sadzonek sprowadzanych z Holandii, bo nie mają nawet namiaru na jakieś hurtownie nasienne. Tak jak napisałeś, pozostaje zagranica.
Cedr

Wiesz może jaki to był gatunek? Libański, czy może atlaski? Zawsze chciałem zobaczyć to drzewo. Moim zdaniem jedno z najpiękniejszych iglastych
Na razie czekam na odpowiedź speca z Parku Śląskiego. Napisał "jak znajdzie czas"... To może być jutro jak i za miesiąc

Brzozy papierowej nie uświadczyłem, liści też nie mam. Też planuję pozbierać nasiona
Jeden bożodrzew ma trochę wiech tegorocznych na sobie, ale jakby co to udało mi się zdobyć całą wiechę zeszłoroczną

Co prawda nasiona wiszą co najmniej pięć metrów nad ziemią, ale ta wiecha leżała na gałęzi leszczyny tureckiej. Dobrze, że ją zauważyłem.
Dopiero co napisałem o jarzębie brekinii, a okazało się, że to albo głóg szkarłatny, albo owłosiony (trudno zidentyfikować), taki oto błąd początkującego

No ale z tym jarzębem brzękiem podobnie jak z jarzębem domowym to u nas niezwykle ciężko. Jeszcze w średniowieczu rosły u nas gdzie popadnie, teraz klimat delikatnie się ochłodził i przemarzają zimą. Może za 50 lat będzie na tyle ciepło, że i u nas znowu będą komfortowo rosły. A, i jeszcze w parku znalazłem dosyć niskie drzewko. Liście ma jak głóg jednoszyjkowy tylko że ogromne, włochate i grube, z przylistkami, owoce czarne jak smoła, też głogopodobne. pewnie to jakiś głóg albo coś innego z różowatych.
Dzisiejszy temat: jesion
To jest ten omawiany "jesion", którego nijak zidentyfikować:
Zwróć uwagę na ząbkowanie i pąki. Liście ma bardzo ciemne z włochatym ogonkiem i nerwem głównym, maksymalnie 7 listków na ogonku.
To jest jesion omszony (pensylwański):
Pąki i liść podobne, a jednak inne. Bardziej ząbkowane i dużo jaśniejsze. Mniej omszone. Dodam, że tak wygląda u mnie każdy omszony.
Tutaj kolejny jesion:
Możliwe, że wyniosły, chociaż liście mniej ząbkowane, podobne do omszonego. Ogonek nagi, liście nagie. Co Ty na to? Myślę, że to może też być jakiś orzesznik.
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...