Ogród z angielską nutą cz.11
- silvarerum
- 1000p
- Od: 16 kwie 2012, o 21:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród z angielską nutą cz.11
Piękne masz liliowce Moniko. Nie tylko wygląd, ale i nazwa "O świcie w Olsztynie" mnie zauroczyły.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
- inka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moni pięknie jest u Ciebie jak zawsze , widzę też róże niskie bardzo ładne , no i sporo jeżówek , u mnie również
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Moniko jestem z rewizytą u Ciebie 
Masz piękny ogród i śliczny dom
Mojemu to jeszcze brakuje, że hohoho.
Powiedz proszę jaki to projekt Twojego domu, co wybrałaś ostatecznie?
Dużo siły życzę

Masz piękny ogród i śliczny dom

Dużo siły życzę

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Murek z cegły bardzo lubię. Mamy już fundamenty pod inne murki, ale czasu brak na realizacjęAnnes 77 pisze:Cudnie Monia u CiebieMurek z cegły to moje marzenie,może kiedyś?
![]()
Liliowce to ich czas.Po raz pierwszy zakwitł u mnie liliowiec od Ciebie i się bardzo cieszę:)

- Alania
Seba, jeszcze trochę i sam sobie taki murek wykonasz - to prosta praca, zwłaszcza dla facetaseba1999 pisze:Mnie też marzy się murek z cegły![]()
Piękną masz kolekcję liliowców - same perełki.
Ja na taki widok muszę poczekać przynajmniej do przyszłego roku

Liliowce uwielbiam

dzięki, AniuAnaAn pisze:Jak miło znowu zobaczyć Twój ogród w letniej odsłonie - pełen fantastycznych roślin, cudownie skomponowanych. Uwielbiam te widoczki
PS Ale masz już okazałe żywopłoty

Żywopłoty rosną, a w tym roku ładnie się zagęściły i bardzo mnie to cieszy, bo coraz mniej prześwitów - robią ładne, gęste, zielone ściany

- Alania
Ewelinko, to dopiero część wykonanej pracyewelkacha88 pisze:Witaj Moniko. Na pewno sporo pracy kosztowała Cię walka z tymi chwastami, jednak rezultaty widać gołym okiem
. Spisałaś się
. Cudne te Twoje liliowce
. Twój ogród wygląda zachwycająco
. Murek i wszystkie konstrukcje z cegły wyglądają przepięknie
. Ach rozmarzyłam się
. Pozdrawiam
.

-- So 22 lip 2017 22:12 --
misia pisze:Pięknie

- Alania
Bukszpan wymarzł zimą - jakieś 150 sadzonekElwi pisze:Moniczko, jaka zmianaWidzisz, słoneczko nadal świeci nad Twoim ogrodem
Cudny dom, z tą nową elewacją elegancki jak marzenie
Na ostatnich fotkach wcale nie widać, żeby ogród cośkolwiek ucierpiał
Cudownie angielsko i anielsko, jak zawsze
Napisałaś, że zniszczył się bukszpan w części"leżakowej"... Co mu się stało? Bo chyba nie przez chwasty?
Cudowne liliowce, szczególnie te rarytasy z Ismeny

Dziękuję, Kasiukasia100780 pisze:Cudowny angielski ogród

Mój na emeryturze, to ma więcej czasuclem3 pisze:Domek wyszedł super, a i ogród z takim tłem prezentuje się jeszcze ładniejMała architektura też daje świetny efekt. Ech, mój em w ciągłych rozjazdach, więc pewnie na emeryturę będę musiała poczekać, żeby mieć coś więcej zrobione w ogrodzie

- Alania
Masz rację - nie ma co ubolewać nad chwastami, bo są sprawy bardziej istotne. Martwi mnie tylko, że za chwilę jak się z tym nie uporam, to zawiążą się nasiona i wysieją, a to oznacza, że pracy będzie kilkakrotnie więcejpela11 pisze:Moniczko , to , że miewamy chwasty w ogrodach to żaden wstyd , przecież pracujemy w nich same i często trudno pogodzić pracę zawodową z obowiązkami domowymi i ogrodem . Nie wynajmujemy prywatnych firm do pielęgnacji naszych rabat , każda z nas ma różne sytuacje życiowe , wiek i stan zdrowia , więc doceniajmy naszą pracę i bądźmy wyrozumiałe też same dla siebie .Twój ogród pięknieje z każdym rokiem i nie musi być wszystko naj , żebyś była szczęśliwa a uwierz mi , masz się z czego cieszyć , ogród i dom , cacko .Pozdrawiam serdecznie

Tak, zakwitł i jest uroczyPashmina pisze:Widzę, że zakwitł Ci jeden z liliowców. Bardzo się cieszę

- Alania
Tak, to cudowna odmiana - nie dość, że ma piękną nazwę, kolor, kwiat idealny, pięknie otwiera się pomimo grubych falban i dużych rozmiarów kwiatu, to jeszcze na dodatek kwitnie non stop jak szalony, bo jest dosłownie obsypany pąkami kwiatowymi. Na jednej łodydze ma ponad 20 pąkówsilvarerum pisze:Piękne masz liliowce Moniko. Nie tylko wygląd, ale i nazwa "O świcie w Olsztynie" mnie zauroczyły.

jeżówek mam ogromną ilość, bo jeżówki są cudowneinka52 pisze:Moni pięknie jest u Ciebie jak zawsze , widzę też róże niskie bardzo ładne , no i sporo jeżówek , u mnie również![]()
Pozdrawiam

- Alania
Dziękuję1Kasia1 pisze:Moniko jestem z rewizytą u Ciebie
Masz piękny ogród i śliczny domMojemu to jeszcze brakuje, że hohoho.
Dużo siły życzę

Mój projekt jest projektem indywidualnym

Troszkę duży ten nasz domek, ale czuję się w nim doskonale

Dziękuję, ale powiem szczerze, że zdjęcie nie zawsze oddaje to, co jest

- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zwłaszcza, że ja lubię majsterkować i robić coś sam;:173Alania pisze: Seba, jeszcze trochę i sam sobie taki murek wykonasz - to prosta praca, zwłaszcza dla faceta![]()
Liliowce uwielbiamCodziennie wychodzę przed 7.00 rano, żeby zobaczyć kolejne rozwijające się kwiaty i za każdym razem zachwycam się
Liliowce (zwłaszcza te lepsze) mają to do siebie, że każdy kwiat potrafi wyglądać nieco inaczej, może mieć ciut inny kolor w zależności od pogody, więc fotografuję je bez końca i podziwiam za to, a jak jeszcze mają te finezyjne falbany
Piękne masz kępy jeżówek, liliowce są równie obłędne

150 bukszpanów wymarzło ?

- Alania
U mnie było zimniej, a ze względu na to, że ogród znajduje się na wzniesieniu terenu i nie jest zbytnio osłonięty, to hula tutaj mroźny wiatr, który jest zabójczy dla roślinseba1999 pisze:Zwłaszcza, że ja lubię majsterkować i robić coś sam;:173Alania pisze: Seba, jeszcze trochę i sam sobie taki murek wykonasz - to prosta praca, zwłaszcza dla faceta![]()
Liliowce uwielbiamCodziennie wychodzę przed 7.00 rano, żeby zobaczyć kolejne rozwijające się kwiaty i za każdym razem zachwycam się
Liliowce (zwłaszcza te lepsze) mają to do siebie, że każdy kwiat potrafi wyglądać nieco inaczej, może mieć ciut inny kolor w zależności od pogody, więc fotografuję je bez końca i podziwiam za to, a jak jeszcze mają te finezyjne falbany
Piękne masz kępy jeżówek, liliowce są równie obłędne![]()
150 bukszpanów wymarzło ?O jej, u mnie było -29*C i mało co przemarzło

Spore straty spowodowały bukszpany. Ładnie wyglądają obwódki z tych roślin, ale ja się ich boję. Sadzę tuje, myślę, że są bardziej wytrzymałe i mniej chorują. Zdjęcia piękne. Powstaje nowe, cudne, klimatyczne miejsce. Pozdrawiam 

- Alania
Tuje nie nadają się na obwódki. Ja zresztą nie przepadam za tujami i choć mam sporo Szmaragdów, to chętnie wymieniłabym je na cisy.Pashmina pisze:Spore straty spowodowały bukszpany. Ładnie wyglądają obwódki z tych roślin, ale ja się ich boję. Sadzę tuje, myślę, że są bardziej wytrzymałe i mniej chorują. Zdjęcia piękne. Powstaje nowe, cudne, klimatyczne miejsce. Pozdrawiam
Bukszpany też w tamtym miejscu zastąpię ciskami.