Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

:wit Marysiu!
Ładniutki ten biały powojnik. ;:333 Niech się rozrasta i kwitnie coraz bardziej obficie. ;:303
Liliowce też piękne, a szczególnie ten pełny z pierwszej fotki. ;:215
Ciekawa sprawa z tymi jarzmiankami. Obie ładne, pierwsza ładniejsza. ;:63

Czy możesz mi podpowiedzieć, jak się nazywają te niebieskie kwiatuszki? Też takie mam i nie wiem, co to jest.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/61b29939dc22ed8a
A może mam podobne... Sama nie wiem. ;:131 Bo może to werbena patagońska? ;:218

Dobrego i cieplutkiego ;:3 tygodnia, Maryś. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu Ty się wczoraj odrobiłaś, a ja jestem w przysłowiowym lesie. Chwasty po deszczach rosną jak na drożdżach, część kwiatów trzeba przyciąć, normalnie nie wyrabiam.
Mam dwie jarzmianki, ale w ogóle mi już któryś rok nie kwitną, na jakim stanowisku rosną u Ciebie bo moje mają półcień przez większą część dnia.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryś werbena hastata jest bardzo delikatna. O mały włos bym już jej nie miała ,myślano że to chwast . A w tym roku kwitnienie jej jest jakieś inne, mniej ma kwiatów.
A mam ją dzięki Tobie ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu jeszcze bratki u Ciebie kwitną :shock: o swoich już dawno zapomniałam ,wyglądam teraz siewek ale na razie nie ma.Przyjdzie się skierować do ogrodniczego i wysiać w miejscu niedostępnym dla ślimaków.
Jarzmianki obie śliczne ja mam od Ciebie ciemno różową, niestety już przekwitła i sypie nasionkami, może się uda i będą nowe roślinki :tan
I widzisz jaka jestem niedouczona ;:306 pojęcia nie miałam ,ze istnieje werbena inna niż patagońska.
Spokojnego tygodnia.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Marysiu, śliczny masz busz a ile różnorodności, po prostu multum , ja podziwiam ;:oj Wszystko mi się podoba, guzikowiec.....
Marysiu w czwartek wysłałam patyczki, priorytetem, jeśli nie doszły to pewnie już po ptokach--zwiędły, uschły,chociaż były zawinięte w wilgotny papier :( Adres na Będkowice chyba dobry ? :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Super ;:196 ;:196 Dziękuję :D ;:3
Maki pełne lila przecudne, widać im u Was pasuje.
Mi udały się tylko te, które same się wysiały. :)
A te skrzynie od groszku to są komory - ograniczniki jakby rabat :?:
Fasolkę na bank ślimory pożarły.
Kałowa jeszcze zdąży zaowocować , oby tylko pogoda była lepsza ;:108
Nasz stary pies jest w kolorze wycieraczki kokosowej, czy bardziej takiej, jak kiedyś były ze sznurka plecione :;230
Przepraszam, że takie porównanie umaszczenia pieska, ale my nie przepadamy za naszym bo dał - daje nam w kość. :roll:
No to się cieszę, że tak sprawnie chodnik robili. ;:63
Widzę, że u Was jednak większy ruch, choć na naszym zapupiu też ciężarówy i tiry śmią po jednopasmowej starej dróżce śmigać. ;:oj Co powoduje pękanie naszych prastarych budynków
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Marysiu :wit

Te lawendowe maki wyglądają przecudnie! Jaka szkoda, że one tak krótko kwitną :( Moje miały wyglądać podobnie, ale niestety ślimaki zjadły :(
Dziękuję, że chociaz u Ciebie mogę takie pooglądac ;:167

A czy werbena hastata to jest bylina? Kupiłam jedną rok temu, myślałam, że zimuje, teraz jej nie widzę i nie wiem czy nie przeżyła zimy, czy zachowuje się jak werbena patagońska, że się rozsiewa ;:131

Dużo słoneczka dla Ciebie ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Witaj Marysiu :wit lawendowe maki ;:oj cudne.mój New Dawn czeka na spalenie ale cieszę się że,mogę u Ciebie popatrzeć.Czy werbena hastata jest pierwszy sezon u Ciebie?Gdzie znajdujesz takie perełki? ;:202
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam pięknie!
Dzisiaj targ w Krzeszowicach i od dawna mnie ciągnęło więc pojechaliśmy. Nakupiłam warzyw rozmaitych od indywidualnych ogrodników i lobelię różową. Podobał mi się jeden floks ale chyba już rok temu go kupiłam tylko jeszcze nie kwitnie Obrazek
Kupiłam też kapustę i już poszatkowana przechodzi pierwszy etap kiszenia. Nie miałam już nic a bez swojej kapusty jak bez ręki, przecież to gotowa surówka do obiadu Obrazek

Martusiu już wiem że wróciłaś do domu i ogród dopieszczasz Obrazek Kury mają ładniejszy płot niż nasza posesja, ale może kiedyś się to zmieni. Ciągle coś się inwestuje to i to pewnie będzie, tym bardziej że część sztachet zostało właśnie w tym celu Obrazek Jak to dobrze że Klip Dagga poszła w dobre ręce to będą nasiona, dziwnie lubię ta roślinę. Bratki są niesamowite, te w koszyku jakby zdziczały, a te w gruncie ładnie rosną. Wszystkiego co najlepsze i pozdrawiam Obrazek

Ewuniu wszystko powinno się przyjąć tylko niestety trzeba im codziennie lać wodę :wink: Może brateczki są z serii tych malutkich, a Twoje też? Ewciu dlatego muszę coś wysyłać dalej, bo inaczej wszystko by zarosło Obrazek , a nie mogę powiększać ogrodu, tyle mi wystarczy.

Tereniu to może dasz kolejnemu pieskowi dom? wiem że nie mieszkasz na wsi ale nawet w mieszkaniu mały piesek znajdzie miejsce. Ty myślisz że u mnie tylko kwiatki tworzą ten busz? mam jedną rabatę co już nie jestem w stanie wyczyścić z siejących się traw. Na kolejne wykopywanie i czyszczenie nie mam siły ;:185 Pozdrawiam Obrazek

Zuziu a nie masz żadnej jarzmianki? Ta perłowa (tak ją nazywam) jest młodziutka, bo dopiero dostałam ale bordowa i zielono-biała może być podzielona. Dobrego tygodnia Obrazek

Lucynko bardzo lubię jarzmianki i każda ma swój urok ;:215 ...a Ty nie masz takiego pełnego liliowca, coś mi się wydaje że widziałam? Tak jak napisałam to trzy kolory werbeny hastaty, patagońska ma inny kształt kwiatów, a hastata kwitnie wcześniej bo to bylina Obrazek
Byłam dzisiaj na targu i myślałam o Tobie, bo oglądałam mnóstwo gołąbków różnistych :D
Dobrego i miłego tygodnia! Obrazek

Dorotko takiego porządeczku jak Ty masz to ja nigdy mieć nie będę :oops: Mój ogród jest inny, a miejscami jakby bardziej dziki. W ogrodzie po trzech dniach już nie można powiedzieć, że się odrobiłam bo od nowa trzeba zaczynać ;:306 Dostaniesz jarzmiankę ode mnie bo mi się ładnie sieje a rosną różnie od całkowitego cienia do słonecznego stanowiska.

Misiu u mnie kwitnie jednakowo co roku jedynie na buszowatej rabacie jej jakby mniej, a może wyrwałam jak była malutka ;:222 Widzę jednak w innych miejscach że się sieje, to jest szansa że nigdy nie zniknie :D Dzięki że wpadasz mimo tylu sprawObrazek

Julciu na pewno Ci się jarzmianka wysieje tylko trzeba uważać żeby nie wyplewić...wyciupać Obrazek Po dwóch latach siewki zakwitają, a to ładna roślina na np. obrzeża. Bratki u mnie niestety marnie się wysiewają bo na glinie pewnie nasiona w zimie marzną. Werben jest kilka miałam mieć jeszcze trzecią, ale gdzieś przepadła :wink: Miłego urlopowania Julciu Obrazek

Karolino najpierw przeczytałam a odpisując usłyszałam pukanie do drzwi i nim doszłam znikającego listonosza, ale na ganku leżała koperta od Ciebie. Już rozpakowałam i rośliny są wilgotne. Więc jak skończę post to idę wsadzić do ziemi. ;:180 ;:180 Dzięki, że pamiętałaś Obrazek

Agnieszko Obrazek
Ja myślę że jak Ci dołączę nasiona tych lawendowych maków i wysiejesz je w marcu bezpośrednio na grządkę to zakwitną Ci pięknymi kwiatami. Dzisiaj widzę trafił się też jeden pusty więc są tak jak czarne pełne, półpełne i puste a wszystkie cudne~!
W tzw polu mam wkopane dechy które odgraniczają trawska od ziemi uprawnej i tam sieję moje warzywka, mam też dwie zbite z desek (podwójnych) skrzynie w innymi miejscu i tam tez uprawiam warzywka ;:215 Metoda się bardzo dobrze sprawdza, bo chwasty sieją się jedynie górą a te są na ogół jednoroczne czyli łatwo usuwalne Obrazek
U nas jak to na wsi, droga jest kręta i bezczelni kierowcy tirów trąbią nie widząc czy ktoś nie najeżdża ;:124 Na szczęście to rzadkie przypadki, ale ruch jest spory bo wieś duża, więc i mieszkańców trochę, a oprócz tego jak pogodny weekend to Kraków do nas wali wszystkimi drogami. Sami kiedyś tak jeździliśmy :oops:
Miałam kiedyś takiego ulubieńca koloru pieprz ze solą... sznaucera miniaturę, większość znajomych radziła uśpić, ale dożyła do końca swoich dni i nawet ją wspominamy ;:173

Dominiko te lawendowe maki dłużej stoją niż inne, jestem zdziwiona jak ładnie się trzymają ;:215 Jest kwiatów sporo i liczę że makówki ładnie dojrzeją to i nasion będzie dużo ;:333 Czarnych jest trochę mniej ale też kilka makówek jest!
Werbena hastata to bylina ale i rozsiewa się, zwłaszcza w tym roku widzę ja w różnych miejscach i to nawet biała wysiała się ok 10 m od rośliny o tym kolorze. Może swoją wyplewiłaś? W. patagońska tak się sieje że ją usuwam bo miałabym trawniczek ;:173 Jak nie znajdziesz swojej hastaty to albo nasiona albo parę roślinek mogę dołączyć do cebulek. Coś słoneczko dzisiaj przymulone, ale zapowiadali burze i nie zanosi się to dobrze. Pozdrawiam serdecznie i miłego tygodnia życzę Obrazek

Joasiu szkoda różyczki :wink: Maki już któryś sezon cieszą oczy i są w tylu kolorach Obrazek Werbenę hastatę mam już od kilku lat, a dostałam kiedyś nasiona i po wysianiu rośnie bez problemu. Jak przyjedziesz do domu to tez chętnie Ci wyślę, sypniesz na grządkę i jak nie wyplewisz to będzie Obrazek

Parę zdjęć by rozweselić post!

śliczna wiązówka!

Obrazek

głowaczek ma swoje pięć minut!

Obrazek

polne malwy w towarzystwie chwastów

Obrazek

kupidynek

Obrazek

anafalis perłowy!

Obrazek

dobry rok dla kwasolubów, żurawiny będzie sporo!

Obrazek

Obrazek

lilia lśni jak z plastiku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny! miłego popołudnia :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Powodzenia Marysiu, tj Cheroke Sensut. takie ma pstre listki :wink: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No widzisz, Marysiu, nawet nie wiedziałam, co mam. ;:306 Teraz już wiem: 'Werbenę Hastata". ;:108 W dodatku dowiedziałam się, dzięki Tobie, że ona zimuje. Dzięki. ;:196
Mam oczywiście pełne liliowce, ale zwróciłam uwagę na to, że Ty też takie masz. ;:333
Wiązówka rzeczywiście śliczna, ;:215 taka różowiutka mgiełka. ;:138
Anafalis ;:433 Z nasion czy sadzonka?
Pytam, bo ja kilka razy wysiewałam, ale nigdy mi nie urósł. ;:222
Dobrego tygodnia, Maryś. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Marysiu to mija mieścina a raczej ulica w tej mieścinie to jak wioska ,ja całe życie mieszkałam na wiosce i wcale tego nie żałuje.Co do pieska to na razie nie chcę ,raz ,że ciągle gdzieś a jak się ma zwierze to trzeba mu poświęcić uwagę ,zresztą mam w domu kota córki,dzięki któremu znowu polubiłam koty.Dzisiaj popracowałam na działce ,zerwałam ogórki i wróciłam ,bo jest wnusia i trzeba jej też czas poświęcić.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Faktycznie śliczna ta Twoja wiązówka, Marysiu.
Żurawina dobra sprawa.
Przerabiasz na galaretkę czy suszysz?
Gdy byłam młodsza, zbierałyśmy z Babcią żurawinę na leśnym bagienku.
Zawsze było tego kilka wiaderek i pyszna była zimą ta galaretka do herbaty ;:173
Teraz jeździ tam sporo ludzi i we właściwej porze nie ma już co zbierać...
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu malwom pięknie w chwastach ;:333 Żurawina obrodziła... a i tak mój wzrok przykuł ...co ? Oczywiście Floks ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Marysiu :wit . Ależ u Ciebie wesoło i kolorowo ;:138 . Sporo nieznanych mi roślin kwitnie u Ciebie ;:333 . Ten ostatni floks jest boski, ma cudny kolorek ;:167 . Może kiedyś zrobimy sobie jakąś wymiankę ;:173 ?? Chociaż pewnie niczego nowego u mnie nie znajdziesz ;:131 . Twoje liliowce i liliowcowa siewka bardzo ładne ;:138 . Kiszona kapusta to dobra sprawa ;:333 . Zazdroszczę Ci takiego targu bo u mnie w okolicy kiepsko z tym i wszystkiego jakoś tak mało ;:222 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”