Basiu zgodzę się z Tobą w 100%
Cactus habitat witam w moim wątku

Kwiat ma bardzo ładny dlatego będzie pokazany w zbliżeniu
Jacku cały czas coś tam kwitnie i jeszcze trochę ciekawych niepokazywanych gatunków przed nami
Dzisiaj tak wyszło, że kwiaty będą pokazywane w barwach od żółtych przez pomarańczowe do czerwonego
Na początek żółte mammillarki

Najpierw młodsza M. baumii a później starsza i kolejny kwiat na M. longimamma
Mammillaria baumii 1
Mammillaria baumii 2
Mammillaria longimamma
Teraz piękne, duże i bardzo pachnące kwiaty. Najpierw rozwiną się jeden a po jakimś czasie kolejny. Na szczęście udało mi się złapać razem rozwinięte
Parodia tabularis (Syn.
Notocactus tabularis)
Parodia tabularis (Syn.
Notocactus tabularis)
Parodia tabularis (Syn.
Notocactus tabularis)
Teraz kolejna tegoroczna hybryda

W ubiegłym roku zastanawiałem się czy to na pewno jest "Sharon's Delight" czy może jednak "Lincoln gem" Jak już zobaczyłem pąki to bardzo czekałem na kwiaty aby rozwiać moje wątpliwości.
Pierwsze kwiaty podobnie jak w ubiegłym roku. Płatki środkowe poskręcane ale jeden z kwiatów ma listki proste i to dało mi promyk nadziei bo takie powinny być

Swoją drogą to ciekawe,że na jednym kaktusie pojawiły się różnie wyglądające kwiaty
Echinopsis chamaelobivia hybr. "Sharon's Delight"
Kolejne kwiaty już rozwiały moją wątpliwość
Następny rzut kwiatów całkowicie potwierdza, że etykieta jest poprawna
Przejdzmy teraz do kolejnego kaktusa. Najpierw pojawił się jeden kwiat a trochę później dojrzały kolejne pąki
Parodia microsperma.
Parodia microsperma.
Parodia microsperma.
I ostatni kaktus. Tu musiałby pomóc specjalista z określeniem co to za gatunek. Tak więc Tomku jak byś czasem zajrzał do mnie to proszę o pomoc. Dodam, że ta lobivia produkuje odrosty
Echinopsis sp. (Syn.
Lobivia sp.)
I trochę lepszy widok na samego kaktusa.
Echinopsis sp. (Syn.
Lobivia sp.)