Pilea peperomiowata, pieniążek (Pilea peperomioides) - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: pilea peperomiowata- szara pleśń
Jeśli pleśń jest widoczna na ziemi, zbierz ją delikatnie z wierzchu, a później popryskaj dokładnie ziemię tym samym preparatem co roślinę, ew. powtórz oprysk. A i nieco ogranicz podlewanie, pilee zimą nieco rzadziej się podlewa.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2014, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co to za roślina? (Pilea peperomioides)
Moja Pilea na spodniej stronie liści ma białe kropki rozmieszczone symetrycznie na liściu. Przyjrzałam im się z bliska, nie wygląda jak szkodniki, raczej jak jakiś osad mineralny. Czy wiecie co to może być?
Re: Co to za roślina? (Pilea peperomioides)
Pokaż nam zdjęcie to podpowiemy;) 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 lut 2014, o 15:38
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Re: Pilea peperomiowata,pieniążek(Pilea peperomioides)
Mam kilkanaście( sam nie wiem ile tego mam, tego się po prostu roi u mnie w domu) roślin Pilea peperomioides i jedna wypuszcza bardzo zniekształcone liście, a obok niej pozostałe piękne. Rosną na południowym oknie, wilgotno, zraszaniu co kilka dni,obok miseczki z keramzytem i wodą.Co robić?
- Sukulentowy
- 200p
- Od: 7 wrz 2016, o 22:31
Chcę jeszcze się dowiedzieć jakie podłoże i jakie oświetlenie jej dać.
zoe22, a jak często podlewasz tę roślinę? U mnie stała w widnej łazience, miała wilgoć z wanny, a podlewałem ją, gdy lekko przeschła. Żyła już w dość wyjałowionej ziemi, ale nie to ją zabiło. Ktoś mi ją strącił na podłogę i wyrzucił, zanim pomyślałem o zrobieniu szczepek...
Niemniej była wdzięczną rośliną.

Życie na zielono: viewtopic.php?f=36&t=104217
Z racji, że mam ją niecały tydzień to miałam okazję podlać ją 2 razy ( pierwszy raz po kupnie). Sprawdzam codziennie czy nie ma za sucho, ale też nie chcę jej przelać. Kupiłam zraszacz - mam nadzieję, że będzie lepiej.
- norbert76
Dwa razy na tydzień to za często. Problem z przesuszaniem leży w niewłaściwym podłożu produkcyjnym, czyli w torfie. Ono z wierzchu będzie suche, ale w głębi będzie mokre. A dodatkowo wsadziłaś do osłonki...
Przesadź koniecznie do mieszanki ziemi uniwersalnej i agroperlitu, wywal osłonkę i postaw doniczkę na zwykłej podstawce. Znajdź jasne miejsce bez bezpośredniego słońca. Utrzymuj umiarkowanie wilgotne podłoże, ale nie zalewaj.
Przesadź koniecznie do mieszanki ziemi uniwersalnej i agroperlitu, wywal osłonkę i postaw doniczkę na zwykłej podstawce. Znajdź jasne miejsce bez bezpośredniego słońca. Utrzymuj umiarkowanie wilgotne podłoże, ale nie zalewaj.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za pomoc! Tak zrobię 

Pieniążek - grzyb w doniczce
Cześć
Zakupiłem wczoraj w centrum ogrodniczym pilea peperomioides.
Przy przesadzaniu poczułem zapach grzyba, okazało się, że górna warstwa ziemi jest zagrzybiona, co mogę z tym zrobić?
Pozdrawiam
Zakupiłem wczoraj w centrum ogrodniczym pilea peperomioides.
Przy przesadzaniu poczułem zapach grzyba, okazało się, że górna warstwa ziemi jest zagrzybiona, co mogę z tym zrobić?
Pozdrawiam
- norbert76
Przesadzić do nowego podłoża, mieszanka ziemi do sukulentów lub zwykłej uniwersalnej i agroperlitu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za wszystkim za pomocne wskazówki! Pilea ma się już dobrze 

Dzień dobry,
mam problem z moją pileą. Otóż zauważyłam, że niektóre liście zaczynają jej żółknąć i lekko brązowieć:

Pilea rośnie w ziemi uniwersalnej. Podlewam ją gdy ziemia przeschnie (bardzo uważam żeby nie miała ani za sucho, ani za mokro), staram się zraszać codziennie. Stoi w odległości 1,5m od okna wschodniego (ma moim zdaniem optymalną ilość światła). Może dobrze zrobiłoby jej przesadzenie? Na liściach nie ma żadnych robaków.
Bardzo proszę o pomoc
mam problem z moją pileą. Otóż zauważyłam, że niektóre liście zaczynają jej żółknąć i lekko brązowieć:

Pilea rośnie w ziemi uniwersalnej. Podlewam ją gdy ziemia przeschnie (bardzo uważam żeby nie miała ani za sucho, ani za mokro), staram się zraszać codziennie. Stoi w odległości 1,5m od okna wschodniego (ma moim zdaniem optymalną ilość światła). Może dobrze zrobiłoby jej przesadzenie? Na liściach nie ma żadnych robaków.
Bardzo proszę o pomoc