Catalpa bignonioides 'Aurea'

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Catalpa bignonioides 'Aurea'

Post »

Dorwałam strąki z jedynej gałęzi jaka się ostała po drzewie, jak mnie natchnie to będę wysiewać (chociaż bardziej by się zdało zrobić siewki w doniczkach i sadzić w różnych miejscach, miałyby większą szansę :wink: ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Drodzy miłośnicy katalpy,
Jak odróżnić katalpę rosnącą w duże drzewo a katalpę o koronie kulistej (niekwitnąca, to chyba odmiana 'Nana'). Moja rośnie bardzo wolno i zaczynam mieć podejrzenia że to ta odmiana kulista, karłowata. Czy różnią się liście, kora...?
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35

Post »

Liście i kora podobne. Jedyną różnicą jest cena zakupu. C.b. 'Nana' to drzewo na wysokim pniu, szczepiona i dosyć droga.
C. bignonioides jest często rozmnażane z nasion i nie powtarza cech matecznych (odmiana Aurea) i taka produkcja amatorska nie jest poprawnie prowadzona na drzewo jednopienne. Bywają krzaki wielopienne, które sadzone również bez wyobraźni blisko płotów, powodują konflikty z sąsiadami, kiedy urośnie do pokaźnych rozmiarów.
Przed posadzeniem tego drzewa należy zapytać o nazwę = zapisać, a potem pytać o poradę.
Sadzić co najmniej 5 m. od płotu, tarasu i ulicy.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Arnika zobacz czy Twoja jest podobna do tej którą wkleję, moja jest chyba Nana, jak kupowałam to Pan zapewniał, że bedzie kwitła...nazwy albo nie miała albo ja nie pytałam ;:124 chciałam Katalpę i dostałam ;:306

Obrazek
Arnika
100p
100p
Od: 22 paź 2012, o 08:13

Post »

Moja wygląda podobnie.. ale ma bardziej zwartą koronę w kształcie kulki. Akurat posadziłam ją w miejscu gdzie mogłaby swobodnie się rozrosnąć. Nawet nie pamiętam skąd ją mam, to jedno z pierwszych drzewek posadzonych w moim ogrodzie. Zbieram wszystkie "metki" kupionych roślin, więc może odnajdę katalpy. U babci rośnie tuż przy domu i, tak jak przedmówca pisał, to nie jest dobre miejsce na katalpę inną niż nana.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Czyli potwierdza się moje przypuszczenie
Leszczyna napsała : chciałam Katalpę i dostałam
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Wtrącam swoje 3 grosze do dyskusji o zapachu katalpy - moim zdaniem jej zapach nieco przypomina coś jakby lekki karmel z wanilią. Mnie kojarzy się właśni z czymś słodkim. Zapach nie jest nachalny, ale dobrze wyczuwalny w okolicy drzewa. Każdy odczuwa zapachy po swojemu, ale według mnie to bardzo przyjemny zapach.
W każdym razie możliwość siedzenia pod kwitnącą katalpą to rozkosz.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Z zapachem Catalpy jest różnie. Najbardziej intensywny wydaje się być w bezwietrzne wieczory np. w tej chwili godz 20,35 10.07 przy drzewie maksymalnie obsypanym kwiatami. Dziwne jest to, że nie zawsze pachnie. Mam drzewo 27 lat i nie potrafię tego wytłumaczyć.
Moja Catalpa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”