Tulapowisko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tulapowisko

Post »

Mati, to moja Big P. faktycznie Big... w ub roku mia l a około 170 cm ;:oj chyba że to nie ona?
Urocze ostróżki i inne kwiecie!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Przecudna pomarańczowa róża!! :shock: Idealnie pasuje do tej żółtej ;:108
U mnie w różach pogrom był - zeszłego lata nornica zeżarła korzonki prawie wszystkim, jak jej już się lilie skończyły, ale pomimo zarzekania się, że koniec z tym, znowu ponasadzane,nie wiadomo skąd i kiedy ;:170
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tulapku jak tam wakacje, roślin u ciebie co nie miara Róże cudowne masz dużo kolorów na działeczce
cudownie ;:108 ;:180
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Hej Mati.
Ta przedwojenna róża rzeczywiście ma taki kształt kwiatka, że ja przepadłam. Super.
Widzę, że gustujesz w ciemnych różach. I na dodatek masz Tuscany! ;:oj Omotała mnie ta róża od kiedy zobaczyłam jej kwiaty na sopockiej różance. ;:131 Choruje Ci?
Ostróżki masz piękne i w tylu wariacjach kolorystycznych. Te błękitne są obłędne. ;:224
Gratuluję wyników. Zdolna bestia z Ciebie. ;:180
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Mati :wit . Gratuluję średniej ;:333 . Ja to nigdy takiej nie miałam ale paski były ;:173 . Genialne fotki jak zawsze ;:180 . Widzę, że przepadłeś w temacie różanym, masz różyczkę jak nic :;230 . Objawy widać gołym okiem ;:173 . Piękne zdjęcie motylka, u mnie mało ich w tym roku :( . Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to czas popisać u siebie ;:224

Joanno, no widziałem :D Tak jak mówiłem, nie było po co się zarzekać, że nie kupisz, a to dopiero początek ;:183

Obrazek

Anido, dzięki! Do liceum to się dostałem, 169 punktów mam :wink: Tylko ja z taką średnią, a kolega bez paska do tej samej klasy idzie. Da się ;:306

Obrazek

Dominiko, różowe trochę się rozwineły i zaschły, za mało siły po przesadzeniu. Żadna strata, rozrosną się i jeszcze ze dwa razy zdążą zakwitnąć ;:108 Teraz czekam, aż mi nasionka poprodukują i będę znowu robić je hurtowo, a co tam! Wszędzie rosną ;:224

Obrazek

Mariuszu, nie do końca rozumiem-wszystkie kwitną teraz, ale żadnej w tym roku nie wsadzałem. Mnożę je chyba od 5 lat już, niektóre tyle mają i niektóre pierwszy raz kwitną.

Obrazek

Natalio,ooo, odpoczynek! Jak ja bym chciał :;230 Ale chyba teraz już tak, bo dotąd to robiłem.. O tym niżej.

Obrazek

Bea, ostróżki mieć jest zajefajnie, wakacje-zależy ;:306
Najbardziej w tym sezonie jestem zadowolony z nowo nabytej Burgundy Iceberg, bo po prostu wyszło jej to idealnie-nie podżarta przez nic, nie okrywa ziemi, każdy jeden kwiatek pięknie rozwinięty i to w bukiecie w dodatku! Z Kardynała nie do końca jestem zadowolony, bo się na wszystkie strony rozwalił. Ale kwiatki miał ładne ;:333 Hippolyte w końcu zaczęła pokazywać, co potrafi, duży plus dla niej. Reszta świeża, to się nie wypowiem. No może, że mnie Novalis wkurzył, bo nie zakwitł, i Veichleblau rozwaliła, bo ledwo od ziemi odrosła a kwitnie jak głupia z 3 tygodnie już ;:oj

Obrazek

Karolinko, to już omówione mamy :P

Obrazek

Basiu, mnie nie pytaj ;:173 Na razie widzę nowe pędy jej rosną, ale na tej samej wysokości już pąki dostają.

Obrazek

Lucy, a te dwie to idealnie pasują do rosnącej obok fioletowej Tuscany :;230 Na Twoim miejscu zrobiłbym tak samo, chociaż nornicę to wypatroszyć :twisted:

Obrazek

Pestko, na razie wakacje robocze były, ale chyba teraz mogę poodpoczywać :D

Obrazek

Aniu, wiedziałem :lol:
Tuscany to taka dość oryginalna jest. Przyjechały rok temu trzy chude pędy tej samej wysokości.Liście wypuściła chyba w połowie lata i przyrosła tyle, co nic. W tym roku wystrzeliła, że się przewróciła, i tylko ją coś tam lekko podgryzło. Żyje bez podlewania, a wsadzona była w piach ;:oj I rację masz, lubuję się w tych od ciemnego różu poczynając. Niech ktoś już wymyśli błękitną Light Blue For You! ;:306
Dziękuję ślicznie! A wiem, że lubisz robale, to masz gąsienicę w futrze, he!

Obrazek

Ewelino, wcale nie mam różyczki, wcale a wcale, nie nie nie ... Tja ;:306 Motylków też u mnie mniej w tym roku, ale budlei kwitnących też nie mam, ciężka przeprawa z nimi. Miłego tygodnia :wit Ostatnio też taki aniołkowy cuś sobie latał, ale ostrego zdjęcia nie dało się zrobić:

Obrazek

Obrazek

To teraz osobno zapodam, co się działo i więcej fotek, bo wiadomo-limity

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TAKŻE TEN TEGES, NO WIETA:
Są wakacyje. Niby ludź kce sobie relaksu zaznać, a tu ci nie jest dane. Jak się chłopowi kce coś umodernizować, to pierw jest mus, że trza coś rozkawałkować. No to sobie chłop kawałkuje, budzi cie ledwo jutrzenka świta, i jak Pan błogosławi słowami ,,do roboty". Zaś działa to tak, że każą ci na szypie gruz wynosić. No to je robota dla bęcwałów, to sie łeb na bok odstawia. I machasz 8 godzinów, i dopiro na ostatnie dwa godziny ci świta, coby wiadrami transport sie odbywać miał. I następnych dni kwartet bo kilka już godzinów wywozisz, ale taczką, bo chłop zwymyślił takieżże wyjście.

Tak to było :;230 :;230 :;230 Potem jeszcze inne praca były, dla mnie zawsze ,,przynieś, wynieś, pozamiataj, świnie nakarm" ale łokieć jeszcze nie wybaczył. Od wczoraj sobie już murują i beton leją, to ma osoba zbędną się stała. Do liceum się dostałem. Aha, w ogródku chyba też coś robiłem. Mam dwie stówy i pustka w głowie, na co wydać. W końcu nam będą pokoje robić, to jakieś dodatki, mebel albo kwiaty do pokoju bym kupił. Ale tu jeszcze cebulki męczą..
Jest też taka historia. Zdenerwowałem się na mój aparat-ma jakąś plamkę w górnej, prawej części zdjęcia wtedy widać. No i do końca się obiketyw nie otwiera i często z brzegu zdjęcia jest ciemniej, jak zapomnę na siłe otworzyć. Z tej okazji wziąłem aparat siostrze, która ma nowszy a nie używa. Robię-kurde, jakie dobre makro. No tak, przychodzisz do domu, a tu wszystko tak nieostre na tym makro, że hoho ;:224
No to dzisiaj, zdenerwowawszy się na obydwa sprzęty, wracam do telefonu. No, w końcu coś krwawnikowi odpowiedni kolor zdjęcia zrobiło. Co z tego, jak już tak z nim źle, że komputer go nie czyta :;230

Także te wyżej to głównie z mojego, od ,,aniołka" aparatem siostry.
To najpierw moim, mało wiele chronologicznie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzeba w końcu zidentyfikować, jaka to jest, bo śliczna. Jakaś tegoroczna. Właśnie sprawdziłem, jakie kupiłem-do niczego nie pasuje. Hurra, niezgodna, śliczna róża :tan

Obrazek

Eddy Mitchel, tylko potem się jak talerz otworzył i ładny nie był ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oo, a to moje top zdjęcie 2017r. ;:77

Obrazek

Jeszcze żarówa kwitła

Obrazek

Pamiętacie? To jest następny dzień. Tydzień potem ona dalej wisiała :;230

Obrazek

Ta burgundy nie do końca w kolorze burgundy, ale to zależy. Jednak jak ona taka zdrowiutka, nie kładzie się i takimi pięknymi bukiecikami mi zakwitła zostaje miss mojego ogródka ;:138

Obrazek

A to odbarwiony dzwonek. Zagustowałem w robieniu pływających kompozycji kwiatowych w szkle-trochę cegiełek, jedna róża i np. dzwoneczki za dwa. No temu zszedł barwnik ;:306

Obrazek

Obrazek

Zrostka. Kiedyś kupiłem jedną, są dwie.

Obrazek

Na tego się trzy lub dwa lata naczekałem. A inne trzy kupione w tym roku już kwitną..

Obrazek

Obrazek

Tropical Sunset

Obrazek

I znowu dzwonki, te z nasionek ;:215

Obrazek

Obrazek

Rodzicowe lilie i róża

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A taki mamy warzywnik.

Obrazek

Azalie, rany, przesadzone i żyją. Trzy białe, ogólnie to sadzonki z babci białej azalii, bo moja padła, i sześć sadzonek z mojej różowej. Upychają tyle sprzedawcy, i wtedy giną...

Obrazek

Księżyc ;:224

Obrazek

A tutaj przedwczorajsza mgła, co musieliśmy koniecznie w nią z siostra wejść :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to z aparatu siostry. Jak już wyszło, to wyszło, ale ile nie wyszło..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taaakie poziomole mam!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dzisiejsze, też z aparatu siostry.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To mi się podoba ;:172

Obrazek

Moje ulubione,żółte maliny. Słodziutkie tak, że czasem niedojrzałe jem ;:306

Obrazek

Obrazek

W zastępstwie pszczółki siedziała dzisiaj mucha. Wszystko dzieje się na wierzbie bambusowej/palmowej, popularna jest ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A z boku jeszcze jedne taki ;:oj Veichleblau pokazuje, na co mam czekać... No dobra, to tylko niech ona rośne w górę, już się napatrzałem ;:306

Obrazek

Posiał sobie Tulap miętę, i ma Tulap miętę.. Posadzę w warzywniku, potem gdzieś na rabaty, wtedy w ciężkie miejsca i na końcu na pobocza i łąki, trochę oddam :;230

Obrazek

Tu bez problemu.

Obrazek

Takie mam dwie kanny. Podsadzone poziomkami, niby pnącymi, i chyba motylkami.

Obrazek

A te dwie róże dają co roku taki pokaz pod werandą.

Obrazek
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Cudne róże, maki i lilie :D
Jednak tym razem podobają mi się najbardziej zdjęcia motyli ;:173
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zanim mi się wszystkie fotki otworzą to pewno północ mnie zastanie. ;:306
Jakoś ostatnio mój komp jest w rozsypce i ledwo dyszy, ale poczekam na otwarcie, bo foty motyli mnie kręcą.
Mało ich u mnie, ale to miasto i ptactwa nieprzebrane rzesze, nie uchowa się żadna gąsienica a ostatnio doszły jeszcze drozdy.
Zachód słonka świetnie ująłeś ;:333 , wygląda bardzo malowniczo.
Gratulacje z tytułu przyjęcia do liceum i dobrego świadectwa. ;:138 ;:168
Teraz wypocznij od nauki i bierz garściami z tego co życie niesie, ogródek masz już piękny i jest gdzie odpocząć. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Ci powiem, że TAKICH fotek, jak Ty robisz, to na tym forum jeszcze nie spotkałam, żeby ktoś robił ;:77
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, co kto lubi :D Za motylami to się zawsze nabiegać trzeba, bo one takie nieustabilizowane ;:306
Grażynko, to co, otworzyły się? ;:306 Masz czas, dałem tyle, że do następnych pewnie dwa tygodnie miną ;:224
Ptaki mimo wszystko dobra sprawa. Przynajmniej Ci róż robale nie zjedzą :uszy Coś za coś. Motyle mam, to orliki z różami nie mają liści ;:224
Marzy mi się taki już profesjonalny aparat, toby te zdjęcia były ładniejsze.. Chyba :lol:
Teraz się za ten japoński w końcu mogę chwycić konkretnie! I angielski będę dalej szkolić. Rany, bez nauki to człowiek głupieje :;230
Chociaż jakbym mógł, to bym raczej zarabiał na kwiatuchy, bo włączyła mi się rządza na tyyyle roślin, że hoho..
Lucy, ooj wiem, wstyd jak nic pokazywać te moje, rozmazane, nieostre, bez fajnego boheku i bluru ;:224 Seba robi lepsze :wink:

Zapomniałem napisać o moim bardzo, bardzo ważnym wniosku/sformułowaniu!

Mianowicie, ja nie posiadam ogrodu. To, co pokazuję na zdjęciach, i co wy bierzecie za ogród, to tak naprawdę miejsce do oglądania roślin. Bo ten mój ogródek to ni ładny, ni uporządkowany, nie trzyma się żadnego schematu, co ma być wysokie i szerokie jest ledwo widoczne (róże, budleje), a duże rośnie niepodziewania (dzwonki, cegiełki, chwasty) albo pojawia się znikąd i zarasta metr kwadratowy (kurdybanek). Stąd też w miejscu znanym tu jako Tulapowisko możemy obserwować rozwijanie się naturalnego ekosystemu, koegzystencji różnych roślin i robali, tylko i wyłącznie negatywnych skutków choinek, chamstwa róż i powojników, siły cebulowych, zaborczości wodnej klonów, samowolki ostróżek, orlików i chwastów oraz różnych mutacji i niespodziewanych wypadków. Dziękuję ;:306
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

:wit
Eddy Mitchel otwarty Ci się nie podoba ;:oj
Nie mam drugiej takiej róży o tak ciemnych płatkach. Nic sobie nie robi z pełnego słońca.
No ale ja mam specyficzny gust ;:306
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap pisze: (początku nie cytuję, bo to głupoty jakieś Obrazek :wink: ) Seba robi lepsze :wink:
Seba robi inne :) Jakbym miała opowiadać o Waszych zdjęciach - to on zamyka w kadrach taką spontaniczną radość życia, a u Ciebie czuć jakąś taką tęsknotę. On ma oczy i ramiona szeroko otwarte, a Ty głównie patrzysz na szczegół pod szczególnym kątem. 8-) Do tematów ogrodowych zasadniczo nie zaglądam, ale Wasze dwa są obowiązkowe ;:108
Teraz się za ten japoński w końcu mogę chwycić konkretnie! I angielski będę dalej szkolić. Rany, bez nauki to człowiek głupieje
Ogarnij sie człowieku, wakacje są! Ja tu kombinuje, jak najdłużej się wymigać od szkoły, a ten się uczyć chce ;:124 :wink:

To ja już teraz wiem, co ma moja mama - miejsce do oglądania roślin!! a zawsze myślałam, że to się nazywa chaos i niezorganizowanie :;230
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Gratulacje przyjęcia do wymarzonej szkoły ;:333 Pewnie niedługo będziecie mieć spotkanie klasowe :)
Ogórków macie bardzo dużo, jak zaczną owocować to dopiero będzie roboty z kiszeniem, konserwowaniem ;:224
To te maliny, które niedawno sadziłeś ?
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

Zdjęcia masz przepiękne. Wszystkie. A te makro naprawdę robią wrażenie.

Zdjęcia to jedno, a rośliny drugie. Też piękne. I widoki z okolicy także. Sama nie wiem, czym się bardziej zachwycać. :wink:

A miejsce do oglądania roślin to po prostu rewelacyjny tekst. ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”