Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Krzysiek pokaż cały krzak a nie tylko liście. Przy niedoborach potasu pokrój całego krzaka jest zmieniony.
Witam.
Proszę o identyfikację przyczyny zmian na liściach i owocach i co najważniejsze o pomoc w uchronieniu pomidorów przed ewentualną zagładą.
Zmiany występują tylko na niektórych krzakach. Głównie na spodniej stronie liści. Są brązowe i tylko gdzieniegdzie przebijają do wierzchniej strony liścia. Dodatkowo na niektórych owocach pojawiają się owalne plamki. Ogólnie krzaki jak na razie nie wyglądają źle. Przepraszam za jakość zdjęć...
1.

2.

3.

4.

Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Proszę o identyfikację przyczyny zmian na liściach i owocach i co najważniejsze o pomoc w uchronieniu pomidorów przed ewentualną zagładą.
Zmiany występują tylko na niektórych krzakach. Głównie na spodniej stronie liści. Są brązowe i tylko gdzieniegdzie przebijają do wierzchniej strony liścia. Dodatkowo na niektórych owocach pojawiają się owalne plamki. Ogólnie krzaki jak na razie nie wyglądają źle. Przepraszam za jakość zdjęć...
1.

2.

3.

4.

Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Dziękuję za naprowadzenie na właściwy trop !
Toksyczność preparatów i ich niewłaściwe stosowanie odpada, ponieważ sąsiadka, która niczym nie pryska, ma podobne objawy. Widocznie pogoda, mamy w tym roku bardzo dużo opadów, wahania temperataur noc-dzień 10-12 stopni ... Co prawda takiego wysypu kurek, nie było od lat, ale pomidorom widać pogoda nie służy

Czy mogę je jakoś wzmocnić ? (pogody nie zmienię

- szamanicaaa
- 100p
- Od: 2 mar 2013, o 00:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
dzi-dzius!
Właśnie duża różnica temperatur między dniem a nocą jest przyczyną takiego wyglądu owoców.
Dzisiaj u siebie w gruncie też zauważyłam taki spękany owoc.
Borasol możesz stosować dwa razy w tygodniu na rozwinięte kwiaty.
Poczytaj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4655105
hospes i szamanica
Trudno coś doradzić widząc tylko zdjęcia.Brak danych na temat nawożenia,dotychczasowych oprysków i miejsca,w którym rosną pomidory.
Odsyłam Was do lektury:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2881430
Właśnie duża różnica temperatur między dniem a nocą jest przyczyną takiego wyglądu owoców.
Dzisiaj u siebie w gruncie też zauważyłam taki spękany owoc.
Borasol możesz stosować dwa razy w tygodniu na rozwinięte kwiaty.
Poczytaj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4655105
hospes i szamanica
Trudno coś doradzić widząc tylko zdjęcia.Brak danych na temat nawożenia,dotychczasowych oprysków i miejsca,w którym rosną pomidory.
Odsyłam Was do lektury:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2881430
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Wydaje mi się ,że te pomidory są po prostu zagłodzone . Doniczki w których rosną wyglądają na bardzo małe .
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Komos
Pojawiła się także sucha zgnilizna wierzchołkowa. Tym pomidorom brakuje chyba wszystkich składników pokarmowych.
Pojawiła się także sucha zgnilizna wierzchołkowa. Tym pomidorom brakuje chyba wszystkich składników pokarmowych.
Ewa
-
- 50p
- Od: 29 maja 2017, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też jestem amatorem w kwestii pomidorów, ale z tego co piszą inni forumowicze to jeśli chce się uprawiać pomidory w doniczkach to ich wielkość powinna mieć około 20 litrów.
-
I nie tylko. Powinny być jeszcze nawożone. Niech ktoś spróbuje przez 2 miesiące pić litr wody dziennie i nic poza tym. Będzie wyglądał jak te pomidory albo jeszcze gorzej
.

-
- 50p
- Od: 29 maja 2017, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawidłowe odżywianie swoją drogą. W takiej doniczce to można koper uprawiać, a nie pomidory.
Dziękuję wszystkim za krytyke. To nasza pierwsza uprawa. W przys x lym roku zmienimy donice. W tym juz pewnie nie ma sensu. W donicach byly wsafzone sticki wolnouwalniajace, ktore mialy zaopatrzyc krzaki we wszystkie skladniki pokarmowe na 3 miesiace. Najwyraźniej producent klamal. Doradzcie wiec czym je zasilic?
-
Dorodna ZZ. Jeżeli jeden krzak ma to reszta też , tylko jeszcze o tym nie wie. Awaryjnie Mildex i to jak najprędzej. Potem zobaczymy.
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
kaLo, dziękuję. Obawiałam się jeszcze jakiegoś paskudztwa. Nie miałam czasu przez tydzień zajrzeć na działkę to się rządziła ta zaraza. Jutro oprysk wsiego. Czy mam przygotować specjalne stężenie ? A i zapowiadają jutro znowu deszcz więc mam nadzieję, że się wstrzelę.