Mój ogród na fotografii- cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- cz. 10

Post »

Michasia ma przepiękne, mądre oczy.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

O, tak Dorotko ....Nasza Michasia to rozkoszny slodziak , z pięknymi oczętami :tan

Zostawiam aktualne zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu u Ciebie chyba ładnie słonko świeci, u nas cały czas pada i pada, pięknie w słonku ogród wygląda :wit
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Bogusiu jestem pod wielkim wrażeniem Twojego ekologicznego warzywnika...super.
A jakie dorodne roślinki.
Teraz jest najpiękniejszy okres gdy prawie wszystko kwitnie.
Nawet kalie masz tylko że trzeba je chować na zimę.
Zaglądam tu ale nie piszę wędrując po ogródkach nocą jest źle pisać na telefonie macanym :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, u mnie na przemian świeci słoneczko i pada ...już od kilku dni. Wprawdzie wczoraj i dzisiaj raczej mżyło. Roślinki mają raj ale trawa i chwasty też ;:306 ;:168
Misiu! ;:168 cieszę się ,ze jesteś u mnie . Pogoda sprzyja warzywkom , jeszcze w tym sezonie nie podlewałam ogrodu a wszystko dorodne. Roślinki solidnie napojone, a do tego ciepełko! Kalie wsadziłam bezpośrednio do gruntu/ pierwszy rok mam z nimi do czynienia/ . Są śliczne , zaszczyciły mnie pięknymi kwitnieniami. Jesienią wykopię i przechowam bulwy. Wiem jak to jest z tymi wpisami , też odwiedzam zaprzyjaźnione ogrody ale czasu na wpis najczęściej brakuje ;:168

...a oto moje warzywne okazy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Bogusiu Kochana, jestem pod mega wrażeniem Twojego warzywniaka. Pomidory-przewspaniałe kiście! Fasolka, ogórasy... coś wspaniałego!

U mnie dalej mega susza, zboża już bieleją, a raczej usychają przy tym słońcu i wietrze...
Makowe panny już zrzucają płatki i makóweczki dojrzewają :D
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu, tak mi przykro z powodu suszy, gdybym mogła podesłać trochę deszczu ;:306 Inne lata kilkakrotnie podlewałam już ogród / czerwiec- lipiec/ w tym roku opadów dosyć. Faktycznie jesteśmy też pod wielkim wrażeniem dorodnych pomidorasków. ;:168
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Bogusiu .... tym zdjęciem z pomidorami uderzyłaś mnie po oczach :;230
Różne widziałem zdjęcia, ale takiego nigdy.
Jestem pełen podziwu ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju , od ponad 30 lat uprawiamy pomidory w tunelu foliowym . Mogę powiedzieć,ze jestem już ekspertem w ich uprawie. Co roku mamy takie okazy , choć w tym dojrzewają nieco później. Niemal od samego początku, czyli od posadzenia tunel nie jest zamykany ani w dzień , ani w nocy,bez względu na pogodę...stąd opóźnienie w dojrzewaniu. Pierwsze już czerwienieją ;:108 ;:180
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Witaj Bogusiu :) widzę, że u ciebie sezon warzywny już w pełni :) ja jutro jadę na działkę zobaczyć co i jak, bo mnie tydzień nie było ;:173 widzę, że pomidorki od dołu mają poobrywane liście, to tylko taka zasada w tunelu czy pod gołym niebem też można oberwać?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Bogusiu,powaliłaś mnie lasem pomidorów a cały warzywnik też taki bogaty ,no i cudowna wnusia z miską na głowie ,piękna dziewczynka i super zdjęcie ,a Twoje ścieżki ogrodowe prowadzące w najdalsze zakątki ogrodu takie romantyczne ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu, :wit zasada pozbywania się nadmiaru bocznych pędów i liści powinna być stosowana w gruncie i w tunelu foliowym. Jeśli tego nie zastosujesz będziesz miał las plączących się ze sobą pędów z miniaturowymi pomidorkami. Jeśli pomidory są palikowane to należy obłamać część pędów i liści i zdecydować na ile gron prowadzisz sadzonkę . Mniej pędów i liści to gwarancja dobrego nasłonecznienia, mniejsze prawdopodobieństwo chorób grzybowych i większe pomidory. Ja w gruncie uprawiam tylko pomidorki koktajlowe , które z roku na rok same wysiewają się . Są też odmiany pomidorów bezpalikowych , które są praktycznie bezobsługowe. My w tunelu po zawiązaniu się kolejnego grona , obłamujemy liście do tego poprzedniego . Ogórki u mnie w gruncie już na dobre obrodziły . Rozpoczęłam kiszenie na zimę a małosolne konsumowane na bieżąco. pozdrawiam!
P.S.
Tylko nie ogołoć z liści za bardzo pomidorów ;:306
Martusiu muszę przyznać ,ze ten rok sprzyja warzywnym plonom. Sporo deszczu i ciepło...ziemia paruje , roślinki rosną choć chwasty i trawa są szybsze. ;:306 Każdego tygodnia ogród przechodzi liffting. Nie mogę pozwolić sobie na dłuższy przestój, bo ogród zarósłby a w końcu ma być wizytówką posesji , tym bardziej ,ze do mojego domu droga wiedzie niemal przez ogród . ;:215 Wnusia taki mały słodziak , bo Paula to już słodka 14-nastolatka ;:215
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu - jesteś super ekspertem w uprawie pomidorów , jak założę foliak zgłaszam się na nauki , pomidory uprawiam w gruncie też mam , ale nie takie dorodne , zresztą reszta warzyw również jesteś mistrzynią ;:3 ;:333
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu, nie ma sprawy , chętnie udzielę lekcji uprawy pomidorów ;:215
P. S. Mój mężuś też ma swój udział w tych dorodnych uprawach : ;:303
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Bogusiu, jakbym stała oglądając Twoje zdjęcia, to bym sobie usiadła. Cudo! Ja powoli też się będę przymierzać do tunelu, nawet kupiliśmy od znajomej taki 30x6m, ale sobie zostawiamy połowę (został przerobiony i od kilku lat działa jako dwa osobne tunele), bo na całość nie wyrobimy czasowo. Pewnie wtedy będę Cię zamęczać pytaniami, a wcześniej przestudiuję Twoje wcześniejsze wątki :) Wielkie brawa za ogrom pracy i jej efekty ;:433
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”