Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dusiu, śliczne masz storczyki; szczególnie urzekły mnie różowa i niebieska vanda; są przecudne ;:215 Kilka dni temu zdecydowałam się na zakup mojej pierwszej vandy - brunnea, ale mam pewne obawy, czy podołam jej uprawie :?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agar pisze:Witaj Dusiu, śliczne masz storczyki; szczególnie urzekły mnie różowa i niebieska vanda; są przecudne ;:215 Kilka dni temu zdecydowałam się na zakup mojej pierwszej vandy - brunnera, ale mam pewne obawy, czy podołam jej uprawie :?
a kwitnie ci? ja niebieską i różową kupowałam z kwiatami. rózową mam trochę ponad rok, na początku tegorocznych wakacji mi zakwitła, cudowne miała kwiaty. mam nadzieję, że w tym roku, co teraz będzie, zakwitną mi wszystkie Vandowate (i Phalaenopsisy też).
co do Phalaenopsisów, biały ma już 10 rozwiniętych kwiatów, a 5 już zaczyna rozchylać płatki, może otworzą się jutro. seledynowemu w rózowe kropki zaczynają przekwitać 2 dolne kwiatki. mam go dopiero 2,5 miesiąca, a już przekwita... a ktoś pisał, że one mogą kwitnąć pół roku... niestety u mnie storczyki nie kwitną tak długo jak u niektórych, najwyżej pół roku, więcej nie. pędziki rosną i mają pąki. z niecierpliwością czekam na kwiaty.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Jeszcze nie kwitła, jest młoda, pewnie przyjdzie mi trochę poczekać na jej kwiaty; powinny być brązowawo-pomarańczowe :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agar pisze:Jeszcze nie kwitła, jest młoda, pewnie przyjdzie mi trochę poczekać na jej kwiaty; powinny być brązowawo-pomarańczowe :P
masz jej fotkę? jak jest młoda, to możesz poczekac kilka lat. zwykle Vanda osiąga dojrzałość do kwitnienia mając 8-16 lat. moje Vandy jak kupowałam były kwitnące lub zdolne do kwitnienia. Vanda może jest dziwacznym storczykiem (rośnie z korzeniami na wierzchu) , ale jak kwitnie, jest piękna...
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Na razie nie mam fotek, pod koniec tygodnia będę miała, to pokażę :P Kwitnąć będzie tak: http://www.orchisasia.org/genre/Vanda/V ... CN5777.jpg
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nawet ładna, ale bardziej lubię zwykłe Vandy o dużych kwiatach i płatkach, takie jak te moje. mam nadzieję, że wiosną puszczą pędziki i że te pędziki zakwitną. u mnie Vandy najczęściej kwitły w czerwcu i lipcu (a właściwie wszystkie te, co powtarzały u mnie kwitnienie, kwitły w tych miesiącach). najbardziej czekam na powtórne zakwitnięcie niebieskiej Vandy, ponieważ to moja najulubieńsza Vanda. ponad 3 lata marzyłam o takiej, zanim udało mi się ją w końcu zdobyć.
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Mnie też bardziej podobają się vandy wielkokwiatowe, ale na początek wolę zacząć od niezbyt efektownej - jeśli (odpukać) coś by nie wyszło w uprawie, to będzie mi jej trochę mniej żal, niż jakieś wymarzonej odmiany :oops: Dusiu, masz mnóstwo phalenopsisów - czy wiesz może, co to za odmiana? (wreszcie zakwitł, ale ja zupełnie nie znam się na phalenopsisach :oops:): http://images50.fotosik.pl/40/a3fc49c5d6829d53med.jpg
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agar pisze:Mnie też bardziej podobają się vandy wielkokwiatowe, ale na początek wolę zacząć od niezbyt efektownej - jeśli (odpukać) coś by nie wyszło w uprawie, to będzie mi jej trochę mniej żal, niż jakieś wymarzonej odmiany :oops: Dusiu, masz mnóstwo phalenopsisów - czy wiesz może, co to za odmiana? (wreszcie zakwitł, ale ja zupełnie nie znam się na phalenopsisach :oops:): http://images50.fotosik.pl/40/a3fc49c5d6829d53med.jpg
a ta twoja Vanda to gatunkowa? jak tak, to będzie trudniejsza w uprawie od zwykłej, wielkokwiatowej. ale pewnie tak jak zwykłe Vandy trzeba jej moczyć korzenie w wodzie i trzymać w szklanym wazonie lub koszyczku. co do Phalaenopsis, ten na zdjęciu to prawdopodobnie nienazwana hybryda. większość Phalaenopsisów nie ma nazw, to po prostu Phalaenopsisy. w mojej kolekcji są tylko 3 Phalaenopsisy, których nazwy znam.

zrobiłam dzisiaj parę fotek białemu Phal., bo rozwinął już większość kwiatów.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Tak, moja vanda to gatunek botaniczny - mam nadzieję, że jakoś podołam jej uprawie. Śliczne masz Phalenopsisy, chciałabym, żeby moje też tak obficie kwitły :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agar pisze:Tak, moja vanda to gatunek botaniczny - mam nadzieję, że jakoś podołam jej uprawie. Śliczne masz Phalenopsisy, chciałabym, żeby moje też tak obficie kwitły :P
ten biały to mój pierwszy Phal. kwitnacy tak obficie, zwykle mają dużo mniej kwiatów... ale może są jeszcze młode. im starsza roślina tym więcej może puścić kwiatów. pierwsze kwitnienia zwykle są skromne, a potem kwiatów zwykle jest coraz więcej. a co do Vandy, ja mam tylko takie zwykłe. ale to bardzo ciekawe rosliny, a jak kwitną - piękne. bardzo podoba mi się też biała Vanda, jak kiedyś spotkam taką i będę mieć miejsce to może kupię. widziałam w tym roku na wystawie. była cudna. ale najbardziej z Vand lubię niebieskofioletowe w kratkę.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dusiu, ależ pięknie kwitnie Twój biały Phal. tyle kwiatów, a jeszcze pąki :shock: cudo :!:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

on wygląda prześlicznie, mam nadzieję, że długo będzie mnie cieszył kwiatami. cieszę się, że tak pięknie zakwitł. pozostałe storczyki z pędami powinny zaczać kwitnąć gdzieś tak koło nowego roku (te, co mają już pąki). pąki ma już 8 Phal. kilka ma pędy jeszcze bez pąków, ale kiedyś się pojawią. pęd mojego największego Phal. ma dopiero ze 24-25 cm. może do 50 dociągnie, ale nie wiem. pąków jeszcze nie ma. jest z tych długo kwitnących, jak dobrze pójdzie, do wakacji powinien kwitnąć. przy poprzednim kwitnieniu zakwitł w lutym a przekwitł gdzieś tak czerwiec/lipiec i do tego puścił torebkę nasienną, która pewnie skróciła mu kwitnienie. ale miał cały czas jedne kwiaty, nie puszczał nowych, tylko jedne i te same trzymały się te kilka miesięcy na roślinie.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ech, tobie to dobrze! Mnie jeszcze żaden Phalaenopsis nie zakwitł, a pędy rosną strasznie wolno.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dusiu, biały phalaenopsis powalił mnie na kolana :shock:
Cuuuuudo, to tylko potwierdza że i w mieszkaniu, bez specjalnego nadzoru hodowcy, może tak pięknie zakwitnąć :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech, tobie to dobrze! Mnie jeszcze żaden Phalaenopsis nie zakwitł, a pędy rosną strasznie wolno.
Mi właśnie Phalaenopsisy najchętniej kwitną. pędy rosną szybko, niektóre wkrótce mogą zderzyć się z szybą, będę musiała odwrócić. cieszę się, że mam warunki na Phalaenopsisy. tylko one puszczają chętnie kwiaty (i Vandy też, ale Vandy kwitną rzadziej i krócej). np. na wiosennej wystawie kupiłam takiego w żyłki. tuż po kupieniu puścił u mnie pęd. ten kupny przekwitł, rozwinął się ten drugi. to było gdzieś na początku wakacji. jesienią puścił nastepny, który ma teraz pąki. to jego 3. pęd w tym roku (2. u mnie).

tak poza tym, kupiłam sobie dzisiaj ślicznego Phalaenopsisa w kropki. może jeszcze dzisiaj albo jutro zrobię mu fotki.

dziś też zajrzałam do doniczki miniaturowego Phal. z różową warżką. okazało się, że ma mało korzeni i do tego większość zgnite. pewnie został już taki kupiony... uciełam te zgnite i wsadziłam go z powrotem. ma pare małych, zdrowych korzeni, mam nadzieję, że się zabierze. skapnęłam się, że coś może być nie tak, jak zobaczyłam, że kwiaty są lekko oklapnięte.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”