,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
-
- 500p
- Posty: 583
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ale pysznie wygląda i pewnie w smaku też taki jest .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ciasto z płatków owsianych to pamiętne ciacho z mojego dzieciństwa, pamiętam babcia je często piekła bo ja nie chciałam jesc owsianki, a takiej postaci pochłaniałam
Ciasto z karmelizowanych płatków owsianych (jak zwykle prosty przepis, bo takie najlepiej lubię )
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych (mogą być inne np. żytnie, czy orkiszowe, ja najlepiej lubię owsiane)
1,5 szkl cukru
6 jaj
4-5 łyżek masła
0,5 szkl. bułki tartej
olejek migdałowy ( jest niezbędny dzięki niemu ciasto ma charakter i ten specyficzny smak, kiedyś zastąpiłam innym to nie było to )
proszek do pieczenia
opcjonalnie można dodać 0,5 szkl. orzechów lub innych dobroci, ja dodałam tym razem 0,5 szkl nasion szałwii hiszpańskiej, bo ponoc zdrowa a innego zastosowania w kuchni nie znalazłam) , jak ktoś lubi może dodać inne bakalie, chodź najlepsze są jakieś orzechy przyjemnie chrupią pod zębem
Przygotowanie:
Na patelnię z grubym dniem dodajemy masło, cukier i płatki owsiane i smażymy na złoty kolor, cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypaliły, kiedy płatki się zrumienia skarmelizują przesypujemy do miski i studzimy, następnie płatki rozkruszamy, dodajemy 6 żóltek i mieszamy, w osobnej misce ubijamy pianę z 6 białek z odrobiną soli, i dodajemy do płatków, następnie dodajemy proszek do pieczenia i bułkę tartą, masę odstawiamy na 15 minut, po tym umieszczamy w blaszcze i pieczemy 30-35 min w piekarniku na termoobiegu w temp. 160 stopni, pod koniec 140 stopni.
Polewa słony karmel: (ja tym razem nie dałam żadnej polewy aby nie dokładać kalorii, ale można ciasto polać polewą czekoladową, lub karmelową, karmelowa jest moją ulubioną)
Składniki:
2 tabiczki karmelowe wedlowskie,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietanki,
sól według gustu
Wszystkie składniki roztapiamy w garnku i polewamy ciasto
To bardzo proste ciasto, ze składników, które zawsze się ma pod ręką w domu, zdrowe, bo można przemycić płatki czy nasiona, których dzieciaki nie chcą jeść, no i smaczne, moja babcia bardzo często to ciasto piekła w wersji bez bakalii, bo w latach 80 bakalie to był luksus, z bakaliami to ciacho zawsze u mnie było na Wielkanoc
Polecam i smacznego !!
fotki będą zaraz

Ciasto z karmelizowanych płatków owsianych (jak zwykle prosty przepis, bo takie najlepiej lubię )
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych (mogą być inne np. żytnie, czy orkiszowe, ja najlepiej lubię owsiane)
1,5 szkl cukru
6 jaj
4-5 łyżek masła
0,5 szkl. bułki tartej
olejek migdałowy ( jest niezbędny dzięki niemu ciasto ma charakter i ten specyficzny smak, kiedyś zastąpiłam innym to nie było to )
proszek do pieczenia
opcjonalnie można dodać 0,5 szkl. orzechów lub innych dobroci, ja dodałam tym razem 0,5 szkl nasion szałwii hiszpańskiej, bo ponoc zdrowa a innego zastosowania w kuchni nie znalazłam) , jak ktoś lubi może dodać inne bakalie, chodź najlepsze są jakieś orzechy przyjemnie chrupią pod zębem

Przygotowanie:
Na patelnię z grubym dniem dodajemy masło, cukier i płatki owsiane i smażymy na złoty kolor, cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypaliły, kiedy płatki się zrumienia skarmelizują przesypujemy do miski i studzimy, następnie płatki rozkruszamy, dodajemy 6 żóltek i mieszamy, w osobnej misce ubijamy pianę z 6 białek z odrobiną soli, i dodajemy do płatków, następnie dodajemy proszek do pieczenia i bułkę tartą, masę odstawiamy na 15 minut, po tym umieszczamy w blaszcze i pieczemy 30-35 min w piekarniku na termoobiegu w temp. 160 stopni, pod koniec 140 stopni.
Polewa słony karmel: (ja tym razem nie dałam żadnej polewy aby nie dokładać kalorii, ale można ciasto polać polewą czekoladową, lub karmelową, karmelowa jest moją ulubioną)
Składniki:
2 tabiczki karmelowe wedlowskie,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietanki,
sól według gustu
Wszystkie składniki roztapiamy w garnku i polewamy ciasto
To bardzo proste ciasto, ze składników, które zawsze się ma pod ręką w domu, zdrowe, bo można przemycić płatki czy nasiona, których dzieciaki nie chcą jeść, no i smaczne, moja babcia bardzo często to ciasto piekła w wersji bez bakalii, bo w latach 80 bakalie to był luksus, z bakaliami to ciacho zawsze u mnie było na Wielkanoc

Polecam i smacznego !!
fotki będą zaraz

- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
A jakiej wielkości blaszka na te proporcje?
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7426
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
A jak ma się zdrowie do tego:rzepak jest pryskany randapem (albo czymś tańszym ) ,żeby równomiernie strączki obsychały.....Warzywkowo pisze:1. zdrowy, wartościami równy z oliwami - a jak porówna się ceny jednego i drugiego to wiadomo
2. bezsmakowy
3. i najważniejsze .... nie bardzo wiem jak napisać po prostu .... ale olej rzepakowy ma wysoki tzw. punkt dymienia, można go podgrzać do wysokiej temperatury bez ryzyka rozpadu na szkodliwe związki. O jedno- lub wielo- nienasyconych nie będę zanudzać
Zatem:
po pierwsze, słonecznikowy do sałatek, never do smażenia
po drugie - jak do smażenia to tylko rzepak, który do sałatek też jest cacy
Zeby nie było ,używam olej rzepakowy ,placki ziemniaczane na innym oleju nie mają smaku.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7426
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Mam fajny przepis na cukinię z pieczarkami i boczkiem
Cukinie tniemi obieraczką na cienutkie paseczki .
Cebulkę i boczek oraz pieczarki podsmażam na patelni a potem do tego wrzucam tak pokrojona cukinie.
Ocywiście doprawić w/g samku sól ,pieprz ,jakieś ziółko
Można podawać z makaronem, albo z chlebkiem, albo z ryżem jak kto lubi.
Jeżeli nie musimy jeść lekiich rzaczy to do tego można dodać ze trzy łyśki smietany i wychodzi fajny sosik
Asia
Cukinie tniemi obieraczką na cienutkie paseczki .
Cebulkę i boczek oraz pieczarki podsmażam na patelni a potem do tego wrzucam tak pokrojona cukinie.
Ocywiście doprawić w/g samku sól ,pieprz ,jakieś ziółko
Można podawać z makaronem, albo z chlebkiem, albo z ryżem jak kto lubi.
Jeżeli nie musimy jeść lekiich rzaczy to do tego można dodać ze trzy łyśki smietany i wychodzi fajny sosik
Asia
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ale czy to reguła z tym rundapem.
Mam rodzinę, która uprawia dużo rzepaku i rundapem nie pryskają, mogę ręczyć bo bym wiedziała.
Mam rodzinę, która uprawia dużo rzepaku i rundapem nie pryskają, mogę ręczyć bo bym wiedziała.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7426
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ela czytałam trochę o tym w necie i to jest sposób na rownomierne suszenie się roślin. Nie wiem ,czy to jest reguła i czy wszyscy rolnicy to stosują. Jest takie forum rolnicze i tam też dyskutują na ten temat.
Kiedyś się pytałam rolnika, czy to jest prawda z tym randapem(pracuę w gmine ,która jest wybitnie rolnicza)odpowiedział mi,że tak ,ale nie randapem, tylko jakimś innym tańszym świństwem, ob randap jest drogi
Asia
Kiedyś się pytałam rolnika, czy to jest prawda z tym randapem(pracuę w gmine ,która jest wybitnie rolnicza)odpowiedział mi,że tak ,ale nie randapem, tylko jakimś innym tańszym świństwem, ob randap jest drogi
Asia
-
- 500p
- Posty: 583
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Biskupca woj. Warmińsko - Mazurskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Tylko teraz poczekać aż będą kabaczki , fajny przepisik jest i do dzieła 

pozdrawiam serdecznie Gabrysia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7426
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja zerwałam już 4 spore sztuki ,zrobię pasztet i te cukiniowe paseczki
Asia
Asia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6698
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Używam kaszy gryczanej jako dodatek do chleba, kupuje ją niepaloną i sama miele w młynku do nasion.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 857
- Od: 15 maja 2015, o 14:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolskie
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Babka majonezowa
Przepis na dużą formę od babki taką z kominem.
1,5 szklanki mąki pszennej(ja używam tortową)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 jaj
7 płaskich łyżek majonezu Winiary (ja kupuje w mniejszych w sklepach jest lepszy niż w dużych marketach)
aromat arakowy do ciast taki mi najbardziej pasuje
szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczyptą soli mikserem. Po ubiciu białek dodajemy naprzemiennie żółtka i 1 płaską łyżkę majonezu i znowu żółtko i majonez. Cały czas używamy miksera tylko tak do połączenia masy z tymi składnikami nie za długo. Potem już odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę z proszkiem po trochę i mieszamy z masą jak na biszkopt. Na końcu parę kropel aromatu mieszamy i na blachę. Pieczemy około godziny czasem 55 minut w temp. 180*C lub w termoobiegu w 160*C.
Smacznego
Przepis na dużą formę od babki taką z kominem.
1,5 szklanki mąki pszennej(ja używam tortową)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 jaj
7 płaskich łyżek majonezu Winiary (ja kupuje w mniejszych w sklepach jest lepszy niż w dużych marketach)
aromat arakowy do ciast taki mi najbardziej pasuje
szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem i szczyptą soli mikserem. Po ubiciu białek dodajemy naprzemiennie żółtka i 1 płaską łyżkę majonezu i znowu żółtko i majonez. Cały czas używamy miksera tylko tak do połączenia masy z tymi składnikami nie za długo. Potem już odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę z proszkiem po trochę i mieszamy z masą jak na biszkopt. Na końcu parę kropel aromatu mieszamy i na blachę. Pieczemy około godziny czasem 55 minut w temp. 180*C lub w termoobiegu w 160*C.
Smacznego
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Ja tylko w kwestii solenia, jeżeli można - nigdy nie odmierzamy soli na gramy. Jak mam wielką michę do kamionki (mieści mi się 7-8 główek), to garścią mniej więcej dwa razy. Przemieszam, za chwilkę próbuję, jak słona,to zostawiam do puszczenia soku. Mało słona, to dorzucam jeszcze ciut. Jak ona sobie puści sok, to nie ma już takiego problemu z ubiciem. Można też próbować sok i ewentualnie wtedy dosolić.
Jak do małego słoika to podobnie, tylko już nie biorę soli garścią, a palcami, bo tu precyzyjniej trzeba
I do przechowywania zimowego musi być Kamienna głowa
U nas do tej zimowej wkłada się całą niedużą główkę pomiędzy tą szatkowaną, żeby ukisła, a potem z liści tejże ukiszonej robimy gołąbki z kaszy gryczanej. Z grzybowym sosem - bajka!
Jak do małego słoika to podobnie, tylko już nie biorę soli garścią, a palcami, bo tu precyzyjniej trzeba

I do przechowywania zimowego musi być Kamienna głowa
U nas do tej zimowej wkłada się całą niedużą główkę pomiędzy tą szatkowaną, żeby ukisła, a potem z liści tejże ukiszonej robimy gołąbki z kaszy gryczanej. Z grzybowym sosem - bajka!
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7898
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/skraj zachodni
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
No i dlatego to do zimowej, bo zawsze w wielgachnej beczce kiszona (nie wiem jakiej pojemności, sięga tak do bioder mniej więcej).Warzywkowo pisze:jeszcze nie wiem jak rozwiążę problem upchnięcia główki kapusty w słoiku,
Te gołąbki maja taki charakterystyczny kwaśny posmak. Zasadniczo jest to potrawa wigilijna u nas, przywieziona spod Tarnopola (właśnie z tym sosem z suszonych grzybów), ale przydarza się i w innych okolicznościach je jadać.
Re: ,,TURKUĆ I PRZYJACIELE" czyli nasze przepisy.
Moja mama kiedyś tak właśnie ładowała całe słoje i stały w wanience plastikowej aż wykipiał nadmiar wody. Potem szły do piwnicy. 
