Jarmuż
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jarmuż
Mączlik szklarniowy .
Na forum jest coś o tym "gadzie" .

- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję.Szukam w takim razie.
Czy teraz można wysiać jarmuż? Czy już za późno jest?
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
W tym roku u nas często pada i jak do tej pory spokój- mączlika nie ma. W ubiegłym roku był wszędzie- praktycznie nie do opanowania. Mnożyło się tego na potęgę. Życzę powodzenia w zwalczaniu.
Można jeszcze posiać, mój niedawno wzeszedł na rozsadniku będzie rósł po czosnku.Danivil pisze:Czy teraz można wysiać jarmuż? Czy już za późno jest?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Re: co to jest ?
To mączlik warzywny, kuzyn tego szklarniowego https://www.google.pl/search?q=m%C4%85c ... 8weexLuwDg

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Mój jarmuż tez był piękny tak na oko a pod spodem mieszkał sobie biały mączlik.Tak się cieszyłam i niestety radość była krótka.Już nie mam jarmużu.
Ja w tym roku zrezygnowałam z uprawy jarmużu właśnie z uwagi na mączlika. W ubiegłym roku miałam istną plagę, wszędzie fruwały białe muszki, żadne środki nie pomagały
. Z czymś takim spotkałam się pierwszy raz, a działkę mam już bardzo długo. Wrócę do uprawy jarmużu, jak znajdę skuteczny sposób na powstrzymanie tego szkodnika.

Pozdrawiam, Zosia
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
U mnie mączlik, choć również był bardzo uciążliwy, omijał czerwony jarmuż. Wcinał jarmuż zielony, brukselki i kalarepy.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
U mnie czerwony był tak samo oblegany przez mączlika, jak zielony. Zastanawiam się tylko, dlaczego niektórych forumowiczów nie dotknęła ta plaga. Ich jarmuż jest piękny, dorodny, bez śladu mączlika, może tajemnica tkwi w sposobie uprawy
.

Pozdrawiam, Zosia
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
A ja sobie myślę, że prędzej to zależy od tego, co się uprawia u nich w okolicy. U mnie kapustne są atakowane przez wszystko, aż przykro patrzeć. Za to cebula bez specjalnych zabiegów już trzeci rok praktycznie nie ma śmietki. W okolicy nie ma cebuli. Za to jest masa rzepaku i dlatego może moja kapusta ma marne szanse.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
U mnie na polach wokół też aż żółto od rzepaku, może to ma jakiś zwiazek
.

Pozdrawiam, Zosia
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Mączlik prawdopodobnie nie lubi wilgoci. W tym roku u nas często pada i mączlik występuje sporadycznie na mniejszych słabszych sadzonkach. W ubiegłym roku była susza więc mączlika nie można było opanować. Zżerał wszystko co było po drodze. Środki chemiczne trzeba by stosować często żeby to zwalczyć. Ale pryskane warzywa to mogę kupić w sklepie a na działce chcę mieć ekologiczne.