Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

:wit Witajcie!
Przed kilkoma minutami pożegnałam gości i jestem taka zakręcona, że nie mam siły myśleć, dlatego jutro poświęcę więcej czasu dla Was, a dzisiaj tylko pochwalę się ślicznotkiem, który dostałam od nowej synowej.

Obrazek

Obawiam się, że ten storczyk w moim gorącym mieszkaniu długo nie pożyje. Tym bardziej że jakieś korzenie wyłażą z doniczki dołem i górą.

Obrazek

Nie miała baba kłopotu.... Jutro popytam wujka G, może dzięki jego podpowiedziom zaprzyjaźnię się z tym ślicznotkiem.

Dobrego tygodnia wszystkim.
;:97 ;:97 ;:97
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Lucynko, to korzenie powietrzne, całkiem naturalne. Storczyk w naturze żyje na konarach drzew.
Pasożytuje na nich.
Potrzebuje rzadkiego podlewania.
Podlany ma korzenie zielone, następne podlewanie powinno nastąpić gdy zrobią się lekko srebrne jak te powietrzne u Ciebie.
Czyli raz na miesiąc lub rzadziej.
Tu masz fajne rady na początek : http://www.mojpieknyogrod.pl/kwiaty-w-d ... -storczyki
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko deszcz jest bardzo potrzebny teraz, ziemia bardzo szybko przesycha.
U mnie susza okrutna, każda chmury deszczowa przechodzi bokiem.
Moja babcia - też Lucyna ma takie same maki :D Nawet zdjęcia dzisiaj robiłem.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, przeżyje, przeżyje.
Tylko nic nie manipuluj przy tych korzeniach, one takie są. Piękny prezent dostałaś
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Odpoczęłam na działeczce przy pieleniu i przerzedzaniu roślin na rabatach.
Po ostatnich deszczach chwasty pokazały, co potrafią i tak się rozbujały, że stworzyły istną plątaninę.
Częściowo się z nimi rozprawiłam. Częściowo. Może jutro uda mi się choć na trochę znaleźć się na działce, bo że nie na cały dzień, to już wiem.
Kwiatków też przybywa, jednak w znacznie wolniejszym tempie. Nie martwi mnie to jednak, dłużej będą zdobiły rabatki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu [100780] - ten kwiatek to mak. Faktycznie nie w pełni rozwinięty całkiem ładnie się prezentuje. ;:333

Mariolko - chciałabym, by i mnie deszcze już opuściły. Co prawda dzisiaj nie padało, a ziemia jest taka mokra, że niektóre rośliny wypłukane z korzeniami. Oczywiście wiatr też swoje dołożył. Szałwię muszkatołową musiałam na kompost wyprowadzić, bo nijak nie dało się tego kolosa ujarzmić. ;:222 Na szczęście mam jeszcze dwie mniejsze i one spokojnie sobie kwitną.
Mam nadzieję, że wreszcie i Twoje roślinki dostały wody z nieba. ;:218

Aniu [anabuko] - jakże ja czekam na pierwsze ogóreczki, pomidorki i - najbardziej - na fasolkę, którą uwielbiam z masełkiem i bułeczką.
Dziękuję pięknie za wszystkie ciepłe słowa. ;:196

Marysiu [Maska] - u mnie jest taki busz, że niektórych roślin wręcz poszukuję wśród innych.
W niebo lubiłam gapić się od dziecka. Tato śmiał się, że bujam w obłokach, ale wcale mu się to nie podobało, zwłaszcza gdy robota czekała. A na wsi zawsze było jej pełno i każde ręce się przydawały.
Póki co gołąbków jest sztuk dwie, ale już mają jajeczka, które wysiadują na zmianę. Wkrótce będzie więcej.
Piękne dzięki za życzenia. Tobie dobrego tygodnia życzę. ;:196

Gabi - serdecznie dziękuję. ;:196
Kochana jesteś. ;:167

Kasiu [Kasiula] - oj, rosną rosliny, rosną! Wszystkie. Chwasty szczególnie.
Teraz mam czyściutkie niebo, to może deszcz popłynął do spragnionych. ;:218
Jednych kolorków przybywa, innych ubywa, LATO!

Iwonko1 - z jednej strony spokój, ale z drugiej niekoniecznie, bo w każdej chwili sytuacja może się powtórzyć, więc dusza z ramienia nie schodzi. ;:185
Ja mam już dość deszczu. Dzisiaj nie padał, ale było chłodno i pracowałam na działce ubrana kwietniowo. ;:145

Zuziu111 - maczki pokażą swoje oblicza, a może już pokazują... Moje w części już przekwitły. Będzie dużo nasionek.
Pięknie dziękuję za życzenia i wzajemnie zdrówka życzę. ;:196

Ewelinko - witaj.
Fuksję właśnie przechowałam przez zimę, tylko ukorzenić z niej nic mi się nie udało.
Mnie w tym roku też niespecjalnie udały się wysiewy do gruntu. Winię dziwaczną wiosnę, no bo zawsze wszystko wschodziło i rosło, a w tym roku tylko maki i eszolcje.
M pozdrowiony, dowartościowany, serdecznie dziękuje i przekazuje pozdrowienia za moim pośrednictwem. ;:167

Iwonko 00..] - kochana, niby dobrze mieć obok siebie drugą połowę, ale spokojna to ja nie jestem, bo w każdej chwili może się powtórzyć sytuacja sprzed dwóch tygodni. :oops:
Te fioletowe listki zafarbowała szałwia powabna. ;:7

Aguniu [witch] - nigdy nie uprawiałam gazanii w donicach, ale wydaje mi się, że one w takich warunkach powinny sobie radzić. Tylko donica musi być dość duża, bo lubią dużo miejsca dla korzonków. A! I są żarłoczne. ;:108
Dziękuję za podpowiedź w sprawie opieki nad orchideą oraz za link do bardzo pouczającej stronki.

Seba - mojej ziemi już wystarczy deszczu. Zapewne nie na zbyt długo, ale teraz już jest za mokro.
Niech te deszczowe chmury popłyną teraz w Twoim kierunku, niech będzie sprawiedliwie. ;:63
Pozdrowienia dla Babci. ;:167

Basiu [apus] - nie manipuluję, ale tuman w te klocki to ja jestem. Nie da się ukryć. :;230
Zawsze bałam się storczyka, a teraz muszę sobie z nim poradzić, żeby nie zawieść synowej.\

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko spóźnione, ale serdeczne życzenia, niech tylko spokojne dni Cię czekają. Obrazek Floks gwiaździsty śliczny. ;:oj U Ciebie za mokro, a u nas na wschodzie nadal słabo pomoczyło glebę. ;:222 Ciepła i słońca. ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Poradzisz sobie Lucynko. Storczyki są proste w obsłudze, ja niestety straciłam wszystkie, mam tylko odsadzonego maluszka, ale nie wiem czy przeżyje... Moje zaatakował wełnowiec, którego zwlekłam sobie z marketu ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko,też w tamtym roku zakochałam się w liliowcach. Mam takiego jak ty , tego żółciutkiego ,on delikatnie pachnie. Tak to jest, że chwasty zawsze rosną najlepiej, jeszcze nie skończy się pielić a już trzeba zacząć od początku ;:124
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko :wit . Wiosna tego roku chyba nie specjalnie sprzyjała wysiewom do gruntu ;:222 . Zimno było i jakoś tak byle jak :roll: . Masz rację, chwasty po tych deszczach szaleją na maksa ;:oj . Ja też dzisiaj trochę pieliłam ale ciągle masa chwastów ;:306 . One nigdy nie dają za wygraną :roll: . Przepiękne liliowce i ten czosnek główkowaty ;:333 . Dziękuję i dobrej nocy życzę :wit .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Lucynko prezent faktycznie łądny i przy okazji przejszesz od razu praktycznie i teoretycznie kurs uprawy :D
Mnie storczyki nie kręcą , owszem lubię popatrzeć na nie w kwiaciarni ale kupić ... ;:185
Niezbyt pasują do obecnego towarzystwa parapetowego ale dostałam 3 lata temu kejki bo ciekawiła mnie ich uprawa od podstaw i wyhodowałam 2 piękne okazy w jednej doniczce. Z tym,że to dendrobia bo takie chciałam, jeden wiosną kwitł. Pozdrawiam i powodzenia życzę.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Prześliczna te kępa czosnkowa.
Liliowce też ładne, ciekawe.Ech,, jak ja je lubię ;:167
Maczki dalej ciekawe, oryginalne,śliczne.
A fasolkę to ja też uwielbiam i to też z masełkiem i bułeczką. Ale do mojej jeszcze muszę sporo poczekać.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Piszę, piszę i nagle coś chce poprawić i bach poszło! ;:223 ;:145
Liliowce kwitną na całego i nie musisz ich wyłuskiwać z kwiecistego buszu bo omne same o to dbają :D
Nie mam maczka Danish flag chociaż zbierałam nasiona, ale i tak maków mam sporo :D
Heliotrop ładnie kwitnie i pewnie pachnie ;:224
Życzę żeby gołąbki szybko się namnożyły i cieszyły hodowcę ;:168
Dobrego dnia Lucynko ;:196 ;:196
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Maczek faktycznie bajerancki ;:oj Deszcz mi jeszcze tak bardzo nie przeszkadza, ale ten wiatr... Lucynko moja szałwia też na kompoście wylądowała, ale to dlatego, że ją ten wiatr połamał :(
Ta żółta różyczka ma dużo pąków - jak to wszystko zakwitnie, bo będzie szał :D
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Lucynko, piękny storczyk :)
Ogrodowe cudnie kwitną! Róża jak malowana, a maki wspaniałe...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, ja też się zachwycam Twoją gromadką czosnku. ;:167
Liliowce koncertują na całego i niech tak będzie ;:167