Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zmiany w ogrodzie Doroty cz. 9

Post »

Marysiu deszcz podlał, a dziś w ciągu dnia tak wiało, że w momencie wyschło i roślinki znowu zwiędnięte. Ogród wygląda nieciekawie, nie wiem jak jutro zareagujecie na takie widoki, pod drzewami suche liście leżą jak w jesieni, chwasty wszędzie widoczne. Trudno jaka właścicielka taki ogród ;:306
Nie będzie tak źle ważne, że się spotkamy, przypomnij mi o sadzonkach gailardii.
Pusia wygłaskana.
Mam pudła więc będzie w co pakować zdobycze.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej Dorotko :wit

Bardzo żałuję, że nie mogę skorzystać z Twojego zaproszenia. Mam nadzieję, że dzisiejsze spotkanie będzie bardzo udane (jak zresztą zawsze takie spotkanie ogrodowe :) ). Życzę Wam dużo ;:3 ;:3 i bawcie się dobrze. Liczę, że wrzucicie jakieś zdjęcia. ;:180

Miłej zabawy dziewczyny. ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko bardzo, bardzo dziękuję za zaproszenie i stworzenie przemiłej, bezpośredniej atmosfery w czasie naszych odwiedzin ;:4 Jesteś przemiłą Gospodynią, masz śliczny ogród pełen wspaniałych róż i liliowców. Masz szczęście, że róż nie da się dzielić, bo ogród byłby mocno ogołocony tak jak kępy liliowców :;230 Całość dopełniło pyszne jedzenie ;:215 , a w moim ogrodzie stoi trzy duże wiadra roślin i moczą nóżki przed posadzeniem :D
A że było miło i sympatycznie świadczy o tym to, że mój M nie marudził i siedział tyle czasu :shock:
Bardzo dziękuję jeszcze raz za wszystko ;:196 ;:196 i serdecznie zapraszam w sierpniu ;:180
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj u mnie było spotkanie forumowe, pogoda nas nie rozpieszczała na zmianę przeplatał deszcz, słońce ta kapryśna aura nam nie przeszkodziła. Miłym ogrodnikom nie jest w stanie nic przeszkodzić. Czas płynął zbyt szybko, miałam tyle pytań do koleżanek bardziej ogrodniczo doświadczonych i zabrakło czasu.
Mój ogród wzbogacił się o dekoracje i piękną różyczkę.
Marysiu, Marto, Dario, Mirku, Marku za pomoc w przygotowaniach i organizacji wielkie dzięki ;:180 ;:180 ;:180 bez Was nie dałabym rady.
Dziękuję bardzo za miłe spotkanie ;:196

Kasiu szkoda, że Was nie było, może następnym razem się uda. Zresztą masz tak do mnie blisko, zapraszam w każdej chwili. Co do zdjęć będzie marnie ja jak zawsze zaaferowana zapomniałam, że mam coś takiego jak aparat, dziewczyny pstrykały, mam nadzieję, że pokażą.

Marysiu przy tak miłych gościach ;:215 wszystko musi się udać, atmosferę stworzyliśmy sami, nawet nasi mężowie wspięli się na wyżyny dali radę :;230
Swoją obecnością sprawiliście mi dużą przyjemność, najważniejsze że nikt nie chciał uciekać.
Cieszę się, że jakieś roślinki wywieźliście ze sobą, bo nad tym myślałam co ja Wam dam, udało się i liliowce będą wspomnieniem mojego ogrodu. Postanowiłam, że różyczkom okrywowym przysypię gałązki, na pewno niektóre się ukorzenią, więc za rok wiosną zobaczymy, będziemy kopać.
Co do kulinariów każdy z nas miał wkład na zapełnienie stołu ;:180 ;:180 na pewno Wasze przepisy wykorzystam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Fajnie tak się spotkać i pogadać o tym co nas interesuje... szkoda że nie masz zdjęć...
Piękna kolekcja liliowców, no i lilie Ci zaczynają kwitnąć.. u mnie tak powolutku się rozkręcają...
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dorotko trafiłam tu za Marysią -Maska ... Obejrzałam Twoje włości i bardzo mi się podoba ;:215 ... liliowce bardzo ładnie ci już kwitną i lilie... mam kilka jednych i drugich ale u mnie tak sucho, że jeszcze chyba troszkę potrwa nim się rozkręcą... Jeszcze głaski dla kocurka ... też mam czarnego urwisa ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu bardzo fajnie znaleźć się w towarzystwie zielono zakręconych, rozmowom nie ma końca.
Zdjęć nie mam, nawet nie pomyślałam o aparacie taka byłam szczęśliwa.

ewarost witam nowego gościa, Marysia ma dar przyciągania ludzi. Liliowce zaczęły kwitnąć na całego, dla mnie to rośliny super mocne nie straszna im susza. Co do lilii to właśnie wczoraj pokazywałam dziewczynom jakiegoś grzyba podłapały, zakupione tego roku nowości usychają, nie zakwitną.
Kotka wygłaskana, mam dwa tygryski czarną Pusię i popielatą pręgowaną Misię.

Dzisiejszy dzień przywitał nas deszczem, myślałam dobrze bo podleje, po południu chodziłam z konewkami podlewałam hortensje. Piaski tak wysuszone, że nie widać dwudniowego kapania.

Liliowce pięknie się rozwinęły, nawet nie ma na nich śladu wczorajszego kopania i dzielenia ;:306 robili to fachowcy ;:138

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko niektóre chyba schowałaś przed nami, albo już mi się w głowie miesza ;:306 Cudne masz te liliowce ;:63
Parę już posadziłam, ale jak mówiłaś! chodzę po ogrodzie i szukam stosownego miejsca ;:65

Daria_Eliza przysłała nam kilka zdjęć i pozwoliła wstać więc dla Odwiedzających wątek Dorotki i Gabi dwie fotki!

Obrazek

a tak wyglądałyśmy wszystkie trzy z ogromnymi pudłami liliowców!

Obrazek

Na pierwszym zdjęciu widać, że Marta też robi zdjęcia więc będą i inne! Ja chyba po raz pierwszy zapomniałam aparatu :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Liliowce rzeczywiście piękne. ;:167 ;:173 Tym bardziej żałuję, że nie mogłam ich zobaczyć na żywo.
Co do spotkania, to jestem pewna, że jeszcze nieraz będzie okazja. Jak nie u Ciebie, to może u mnie? Planuję, że jesienią zorganizuję u siebie jakieś w szerszym gronie, więc czuj się od razu zaproszona. ;:108
Marta musiała coś niezwykle ciekawego fotografować, bo ma nadzwyczaj skupioną minę. :wink: :lol:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,dziękuję bardzo za urokliwy dzień, za wspaniałe przyjęcie ,za dary którymi nas obdarzyłaś ,za wielką gościnę ,ja czułam się jak u siebie a to wielka zasługa miłych ,szczerych i gościnnych gospodarzy,dziewczynki Wam też dziękuję ,że przyjechałyście i razem znowu spędziliśmy cudowny czas.Mnie też się wydaje ,że nie wszystkie mamy te liliowce co pokazujesz ;:306

Kasiu,minę mam nadzwyczaj skupioną i wręcz złą,bo właśnie w aparacie napisało mi,że mam rozładowaną baterię ;:306 i to cały powód ,zawsze coś musi zepsuć człowiekowi humor ,a nie wiedziałam ,że w tym momencie Daria robi mi zdjęcie ,ale nie patrzcie na moją minę :uszy ,pozdrawiam Was wszystkie ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O,, widzę fajne spotkanko miałyście .Suuper!
Różyczki prześliczne.
I te liliowce , które też kocham.
U ciebie już mocno dużo kwitnie.U mnie jeszcze tyle nie :(
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko super spotkanie miałyście. To super okazja do wymiany roślinek i pogadania :D
Liliowce masz piękne. teraz zdecydowanie nadchodzi ich czas. Będą nas cieszyć cały lipiec :wink:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Dorotko internet internetem ... ale spotkania twarzą w twarz to coś co daje dużą satysfakcję, można pogadać, pooglądać w realu... a jak widzę takie piękności to wiem, że zachwytom nie było końca :) Fajnie że są fotki z takiego spotkania, bo ci co w nim nie uczestniczyli mają namiastkę tej atmosfery... Mam kilka liliowców (młodziutkie, pierwszy sezon u mnie ) i... mimo suszy biorą się do kwitnienia Twoje to ogromne kępy ;:333
Ten jest piękny
Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko swoim trzmielinom pstryknę zdjęcia i porównam.
Zazdroszczę forumowego spotkania, na nich nigdy nie brakuje tematu do rozmowy, życzliwości i poczucia wspólnoty.
Czytając o podkopywaniu się do kęp kwitnących liliowców byłam zszokowana ... no ale faktycznie fachowcy skoro pozostałe nie ucierpiały na tym.
U nas też często pada i dobrze bo mam w planie sadzenie truskawek i przez gapiostwo nie posiałam kilku bylin więc teraz ostateczny termin . Pada a mimo wszystko też z konewką biegam bo pod krzewami sucho, gęstwina liści nie przepuszcza wody więc biegamy ... :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu masz rację część liliowców przysłonięta była innymi kwiatami, zapomniałam o rabatce wzdłuż wjazdu tam właśnie niektóre rosły. Musicie przyjechać do poprawki.
A to liliowiec, który dziś pokazał swoje piękno, nad nim najdłużej stałyście z Martą bo był w pąkach i pytałyście jak kwitnie, czy warto kopać. Dla rozwiania wątpliwości proszę, ja bym się nie wahała, chyba dobrze, że go w końcu macie, ma ogromne kwiaty, na zdjęciu tego nie widać.

Obrazek

Na stole coś marnie zastawione ;:306 to tylko przerwa przed następnym jedzonkiem.
Nawet mój pies się załapał na zdjęcie.

Kasiu nic straconego, zapraszam. Ja też tak myślę, że jeszcze nie raz będzie okazja do spotkania. Marta właśnie w tym momencie zorientowała się, że żadnego zdjęcia nie zrobi, bo bateria w aparacie rozładowana. a ja jak zwykle nie pomyślałam, aby swój przynieść.

Marto i ja miło spędziłam dzień, to mi było potrzebne. O to chodziło, aby goście dobrze się czuli, bardzo się cieszę że coś z mojego ogrodu wywiozłyście, bo zastanawiałam się co ja Wam ukopię jak macie wszystko. A tu zaskoczenie miałam liliowce, do tego przy kopaniu samoobsługa :;230
Wczoraj różyczkę wkopałam, chodziłam w niedzielę z doniczką i przymierzałam, znalazłam dla niej dobre miejsce, trochę przeniosłam beczkę i proszę

Obrazek

Aniu, Wiolu było super ;:215 rozmowom nie było końca.
Liliowce teraz królują, jeszcze kilka kęp nie zakwitło, może i dobrze że nie wszystkie odmiany równocześnie dają popis.

ewarost masz rację, a jeszcze jak osoby nadają na tych samych falach i mają tę samą pasję to zadowolenie ogromne, rozmowom nie ma końca. Żeby nie było nie tylko o kwiatach mówiłyśmy, wymieniałyśmy się również doświadczeniami kulinarnymi, na pewno część przepisów wykorzystam.
Liliowce są wytrzymałe na suszę, kwitną bez problemu, aby urosły większe kępki potrzeba tak ze trzech lat, to też zależy od odmiany.

Krysiu porównuj bardzo proszę.
Spotkanie było super, atmosfera niezapomniana.
Liliowce były kopane sprawną ręką nic nie ucierpiały, kwitną nadal pięknie, nie widać po nich straty części rośliny.
U nas padało jak na złość z przerwami w sobotę, co widać na zdjęciu jak siedzimy pod parasolami, ale stwierdziłyśmy, że już któryś raz nie uciekamy, zaraz przejdzie.
Dalej sucho, nie da się plewić, podlewam, dziś do zera wypompowałam wodę ze studni, beczka pusta, pojemniki na deszczówkę ledwo ciurkają.

aby nie było, że tylko liliowce kwitną, pokażę lilijki

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota