Rajsko, wiejsko, sielsko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rajsko, wiejsko, sielsko...

Post »

Lucynko, Ewciu, Soniu ;:168 dziękuję za ciepłe słowa ... o to mi chodziło by mieć możność być razem, u siebie w miejscu gdzie jest cisza i spokój ;:173
Iza W lutym dostałam od Soni hortensjowe patyczki zanurzyłam w ukorzeniaczu następnie wsadziłam do wiaderka z ziemią pomieszaną z piaskiem 3:1 ( przed wsadzeniem górną cześć patyczka zanurzyłam w roztopionym wosku, żeby nie wysychały i najlepiej sadzić bliżej brzegu... te się prawie wszystkie przyjęły :) ) Tak sobie stały w chłodnym miejscu podlewane tak by była wilgotna ziemia ... w kwietniu wystawiłam wiaderka do mojego foliaczka i dalej podlewałam ... patyczki pokazały listki i tak sobie stały ( jak było za zimno to świeciłam w foliaczku znicze) w czerwcu stwierdziłam, ze maja dość i po poluźnieniu ziemi, wysypałam je z wiaderka...( nie wyciągałam bo bałam się ze się poobrywają korzonki ) Przygotowałam poletko i tam sobie rosną ... jesienią przejdą na stałe miejsce ... Trzeba dodać, że straty zdarzają się na każdym etapie... więc z pewnością nie ukorzenią się wszystkie patyczki... dlaczego ? nie wiem :oops:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu, muszę w przyszłym roku powalczyć trochę z patyczkami hortensji, w tym prawie się udało, ale potem ktoś podeptał mi je (w gruncie były posadzone).
Nadal w oczekiwaniu na deszcz.... :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu próbuj zawsze warto poeksperymentować ... czas i cierpliwość bywa nagrodzona ;:333
U mnie pokazały się kolejne różyczki miała być Maizner Fastnacht, ale chyb tylko koło niej rosła ;:306

Obrazek

Kolejna miała być Rhapsody in blue ... a jest...

Obrazek

no i zaczynają Floksy

Obrazek

Malwy... zaczęła czarna

Obrazek

Tojeść skromnie , ale kwitnie ...

Obrazek

Płaskie kwiaty nieznanej mi hortensji lekko różowe ;:333

Obrazek Obrazek

Delikatna Gaura ...

Obrazek

i Driakiew ma pierwszy kwiatek ;:333 Tak więc jak mówi Basia nie samymi różami człowiek żyje ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O, a moim floksom jeszcze daleko do kwitnienia, bardzo lubię floksy ;:215
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ewuniu obie różyce zrobiły psikusa, ale znajdą swoje imionka. "Tojeść skromnie , ale kwitnie ..." sorki ale tak mnie rozśmieszył wpis b o u mnie pełza nawet tam gdzie jej nie zapraszają, widać jeszcze młoda zobaczysz na drugi rok.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewciu ale Wam dobrze ;:167 po to właśnie człowiek ma emeryturę, żeby robić to na co ma ochotę :D
Kwiatki rosną, kwitną i cieszą oko, stoliczek i każdy ma swój laptop i swój parasol :D Floksy już Ci kwitną i malwa, jakoś cieplej u Ciebie :uszy Dobrej nocy Ewuniu ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewa, dwa lata temu dostałam hortensję bukietową od Reniu / Reniak, z patyczków.
Potem dostałam od kogoś tę smą hortensję ale ze szkółki / takie małe podziękowanie za coś tam.
I obie są w prowadzeniu na razie tak różne jak niebo i ziemia, wiadomo na korzyść której.... Oczywiście, że tej z patyczka. Więc na pewno te Twoje też Cię szybko ucieszą.
U mnie tojeść też skromnie i tak z roku na rok, ale celowo dałam jej trudne warunki co by się zbytnio nie panoszyła.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę eksperymentować, one są łatwe do ukorzenienie... a marzy mi się taki szpaler hortensjowy... ;:167
No i deszczu nie było ;:306
Pozdrawiam, Basia.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No nie da się nie pochwalić idyllicznego widoku z parasolami :D Pomyłki denerwują, ale ta zamiast Rapsody śliczna ;:108 Urzekła mnie również biała driakiew ;:173
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Ewuś - Twoja "Rhapsody..." nie jest czasem Augustą Louisą? Jeśli tak, to strzesz jej jak oka w głowie! Ale zamiana ! Czyli czeka Cię jeszcze zakup Rhapsody, nie rezygnuj z nie! Floksy u mnie jeszcze nie kwitną, a to ich raczej ostatni sezon, zresztą nie mam jakiś wyjątkowych odmian, więc nie żal mi się z nimi żegnać. Podobnie zresztą stanie się z hortencją. Jest duża i mi przeszkadza, ale nazwy jej też nie znam.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziewczynki kwiaty, kwiatki, kwiatuszki ;:215 i ja dziękujemy za pochwały ;:4 Ogrodnicy i działkowicze stworzeni sa do eksperymentów.... przesadzanie, rozsadzanie, sianie, pikowanie, ukorzenianie, plewienie ... to jeden wielki eksperyment ;:173 A ja dzisiaj jem obiadek ze swojej grządki ... fioletowa fasolka, i cukinia (fasolka z masełkiem i warzywne leczo z cukinii )

Obrazek

A tak mnie się udało zatrzymać w kadrze niebo po burzy...

Obrazek

A to dla Marysi - Maska ... co mi się ukorzeniło ? ... jest jeszcze kilka patyczków, ale mniej bujne :wink:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewciu pierwszy to chyba bez koralowy, drugi pęcherznica ciemna, trzeci też wygląda na bez (albo pęcherznica złota), czwarty pęcherznica tzw zwykła, kolejny wygląda na to samo co wyżej. Kolejne dwa to krzewuszki, a ostatnie to nie wiem czy nie budleja, ale nie pamiętam czy Ci wysyłałam. Nie spisałaś sobie nazw? Widzę, że amorfy nie wysłałam czyli cdn!
Obiadek pycha ja przez moje wojaże jeszcze trochę poczekam, a fasolka w ogóle nie chce wykiełkować...dlaczego to nie wiem. Jak na razie groszek mam do zebrania, a bób wkrótce :D
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Ewo, , dziękuję za informację o ukorzenianiu hortensji. Ja od kilku lat namiętnie oddaję się ukorzenianiu różnych roślin w celach, hmmm... dochodowych, jednak z hortensją bukietową miałam do czynienia po raz pierwszy. Udało mi sie zdobyć kilkaset patyków hortensji różnych odmian, posadziłam w marcu w doniczki, pięknie się zazieleniły, wypuściły pączki, listki i powoli zaczęły padać. Nic dziwnego - te listki wyeksploatowały patyczki, którym zabrakło sił na wydanie korzonków. Zostało mi około 80 sztuk ukorzenionych i rosnących, głownie Vanilla Frise i Limelight. Teraz zaczęłam z sadzonkami zielnymi, ale trochę mi szkoda pociąć duże rośliny w rozkwicie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dobrą rękę masz do ukorzeniania roślin. ;:63 ;:63
A róże wszystkie śliczne.Nawet ta pomyłkowa Maizner Fastnacht ( oczywiście nią nie jest. tą mam ) ładna taka różówiasta :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Apetyczny obiadek, w sumie to bez problemu byśmy się wyżywili w sezonie dzięki naszym działkom i to takimi pysznościami! ;:333
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”