Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Gosiu, popatrz na wpis powyżej - nic dodać nic ująć ;:215
Uważam, więc dzień za udany.
No i o to właśnie chodzi. Niby nic, ale często trudno o mijających dniach tak powiedzieć ;:108 Mam znajomego terapeutę, który jak mnie spotyka to pyta "i jak tam?" Ja na to "e tam, nic ciekawego się nie wydarzyło". A on na to: "To powód do radości" :wink: No tak, jak pomyśleć ile może "ciekawych",acz niekoniecznie dobrych, rzeczy zdarzyć, to należy mu przyznać rację ;:108
Pięknie u Ciebie ;:180 Szczególnie ścieżka udekorowana naparstnicami ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu ścieżka stanowczo za wąska, już zarasta wspaniale roślinami. :D Naparstnice na tle żywotników świetnie się prezentują. ;:oj Masz pięknego kolumnowego cisa. wiesz jaka to odmiana?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Mi ta ścieżka bardzo się podoba.
Te naparstnice..piękne. Jarzmianki..ummm
Lubię takie ogrody, jak twój, to moje klimaty ;:167
A co kupujecie w Zielonych Progach?Ja kiedyś stamtąd kupowałam dużo host i trochę żurawek :)
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Gosiu
Podpatrywalam Twoje róże i widzę że są bardzo zdrowe i kwitną obficie. Ja w tym sezonie dokupiłam kilka odmian ale kwitnieniem się nie zachwycam. Mają mało kwiatków a w ten upał nie są trwałe. Ponadto łapią czarną plamistość. Już są po jednym oprysku ale chyba powinnam powtórzyć.
Naparstnice super, moje są powykładane :evil:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Długo mnie nie było, a tu tylu gości
Bardzo mi miło, że mnie odwiedzacie, mimo, że ja zaglądam do Was sporadycznie, ale uwierzcie mi to dla mnie ciężki czas.

Marzenko,fajnie, że mimo, że za różami nie przepadasz moje Ci się podobają.
Buszuj u mnie do woli. Ja też lubię oglądac ogrody zupełnie inne niż mój

Krysiu,
parzydełko rośnie u mnie od strony północnej.
Słońce ma od samego rana do godz. 10.
Może chodzi o podłoże?
Ja dałam swojemu w nóżki ziemi liściowej.

Martuś, jak zwykle masz dla mnie dobre słowo ;:196
Ja mam cały czas nadzieję, ze kiedyś uda mi się zobaczyć na żywo Twój ogród

Jagis, własnie te wiatry są straszne. Nawet jak popada porządnie, to zaraz wszystko wysuszy
Całe szczęście, deszcze do tej pory padały regularnie, ale dzisiaj podlewałam.
Spotkanie było bardzo udane. Mam nadzieję, ze Ty też byłaś zadowolona
A ogród ciągle się zmienia. Mam nadzieję, że ewoluuje w odpowiednim kierunku

Aniu, ta kolorystyka zawsze u mnie dominuje. Mam kilka żółtych roślin, ale czerwonych to już bardzo mało
Przy takiej ilości różnych roślin takie same kolory to podstawa.
W ZP kupujemy wszystko ;:306
Ja w tym roku nastawiłam się na floksy i paprocie.

Kropelko, bardzo się cieszę, że ogród Ci się podoba. Jeszcze jest trochę do zrobienia, ale chyba powoli zaczyna nabierać takiego kształtu jak chcę. No chyba, że mi się zmieni ;:306

Asiu, ja już naprawdę muszę być bardzo rozsądna. Musisz przyjechać i zobaczyć o czym mówię.
Jeszcze nie widać wszystkich roślin, które dopiero co posadziłam. Jak sobie pomyślę, że one za rok będą jeszcze większe.
Ogród Joli ma inny klimat, bo Jola jest bardziej uporządkowana, ja nie mogłabym mieć takiego samego, bo ja to chaos. No, ale podobno co jakiś czas człowiek się zmienia. Może dlatego coraz bardziej podobają mi się takie uporządkowane ogrody?

Ewelinko, Ty masz młody ogród. Ja mam swój 15 lat. Musiałam sporo się nauczyć. Bardzo dużo dało mi forum. Zakładając ogród nie miałam takiej pomocy, dlatego popełniłam tyle błędów
Ale ich wcale nie żałuję. No może jednego. Trochę inaczej rozplanowałabym rabaty, żeby stworzyć warzywnik, o którym kiedyś wcale nie myślałam. Może skrzynie załatwią sprawę

Rikkuu, odgapiaj, będzie mi bardzo miło, że ktoś chce mieć coś podobnego.

Ewo, a u mnie zazwyczaj drugie kwitnienie jest dużo słabsze. Dlatego posadziłam więcej późno letnich bylin, żeby uzupełnić kwitnienie. Jeszcze nie będzie ich widać w tym roku, ale w przyszłym już powinno być lepiej

Marzenko, dziękuję za miłe słowa ;:196

Iza, ale mi tu komplementów naprawiłaś, aż się zaczerwieniłam.
Ziemia naprawde jest zła, ale może w końcu przynosi efekty podlewanie biohumusem.
Melduję, że dostałam już nową komórkę, więc może zdjęcia się poprawią. Chociaz nie ukrywam, że chciałabym iśc na kurs robienia zdjęć.
Czy brak zakupów oznacza, że nie wpadnę? ;:306
Na dokładkę Isia chciała w końcu zobaczyć to miejsce.
Na pewno przyjedziemy.

Elwi, coraz bardziej zaczynam przychylać się do tego zdania Twojego terapeuty. Mnie by sie przydał. ;:306
Codziennie idąc do pracy modlę się, żeby sie nic nie wydarzyło. I niestety moje modły nie zostają wysłuchane
Ale zaciskam zęby i trwam

Soniu, niestety nie znam odmiany. Przez wiele lat rósł minimalnie. Dopiero od 2,3 lat trochę ruszył.
W ogóle ten bok ogrodu jest za wąski. No, ale jak się ma rozłożystą chałupę to nie można chcieć więcej.

Jolu, jeśli róże są młode, czasem mają tak, że trochę chorują. Kwiaty szybciej mdleją. Ale po roku już jest u mnie dużo lepiej. Tak miałam z Garden of Roses. Dziewczyny były zachwycone, a ja narzekałam, że kwiaty opadają po dniu. W tym roku ładnie trzyma kwiaty, nie choruje.

Bardzo dziękuję wszystkim za tak miłe wpisy. ;:196
Nie wyobrażam sobie, że mogłabym Was nieodwiedzać. Wybaczcie mi tak długą nieobecność w Waszych ogrodach. Cały czas próbuję nadgonić i ciągle coś mi przeszkadza.

Tradescant
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stephane Baronin zu Gutenberg
Obrazek

Obrazek

A na koniec Pastella

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu widoczki ogrodowe z przyjemnością obejrzałam..bogate i bujne kwitnienia , super nasadzenia i kompozycje rabatowe ;:63 ;:433

Miłego dnia!
;:97
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Margo2 pisze: Obrazek
Gosia, ta kompozycja jest świetna ;:215 Nie pamiętam, ten bez czarny to Eve czy Black Lace? Cały czas dumam gdzie mojego kolumnowego upakować. Miałyście mi pomóc w planowaniu. Choć przyznam że byłam tak zmęczona ogarnianiem ogrodu po wyjeździe że nawet nie miałam siły z Wami gadać.
To kiedy te zakupy w ZP? Chcę pilnie dokupić jeżówek.
Choć dopiero wczoraj posadziłam ostatnie jeżówki z poprzednich zakupów u Przemka ;:306
No i biegam też z tą rutewką od ciebie żeby znaleźć jej godną miejscówkę. U ciebie jest świetnie wyeksponowana. Chciałabym taki sam efekt osiągnąć u mnie.

Obowiązkowo przy okazji zakupów, przystanek u mnie ;:172
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Mnie podobnie jak Joli , bardzo podoba się ta rabata .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ten czarny bez tam w tle robi świetną robotę. ;:108 Kolorystycznie rabatka super. Widzę, że Twoi Muzykanci nadal mocarni mimo kiepskiej zimy.
A te białe wiechetki z prawej w głębi to co to jest?
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Zdjęcia robiłaś nowym aparatem?
Mi wpadło w oko połączenie goździkowo-dzwonkowo-piwoniowe - majstersztyk. Zresztą na ujęciach widać piękne kompozycje angielskiego, wiejskiego ogrodu. No i Tradescent - śliczny, czy on w rzeczywistości wpada bardziej w purpurę czy czerwień?
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Może masz i rację , za 15 lat to i u mnie będzie busz ;:306 . Oby tylko w pozytywnym tego słowa znaczeniu ;:224 . Ja również podpisuję się pod tym co napisały osoby powyżej , genialna rabata ;:63 . Twój bez świetnie tam wygląda i kolorystycznie pasuje tam wszystko ;:333 . Piwonia z dzwonkami ;:215 . Pozdrawiam i udanego popołudnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maryniu, jak ja dawno u Ciebie nie byłam nacieszyć oczy widokami.
Powoli mi to wszystko idzie.
Faktycznie w tym roku rosliny szaleją. Co to znaczy deszcz.
Chociaż przez niego choroby też się szerzą. I tak źle i tak niedobrze.

Jola, bez to Eva. Przy takiej ilości osób to nie sposób coś doradzać. Nie było czasu. To był jednak niebyt komfortowy termin, bo padałaś na twarz. Ja już raczej zakupów nie zrobię, ale chętnie się spotkam.
Pamiętaj, że masz jeszcze jedną rutewkę do posadzenia. Ona lubi półcień.
Chyba żartujesz z tym przystankiem. Przecież Iza bedzie robiła zakupy przez 3,4 godziny, a gdzie jeszcze do Ciebie? ;:306

Geniu, dziękuję
Jakbyś była w pobliżu, to pamiętam że zapraszam ponownie ;:196

Wandziu
, jakoś nie mamy okazji w tym roku się spotkac.
Muzykanci w tym roku oberwali, ale sie pozbierali. Ale mają tylko 2 gałązki
Nie wiem, czy dokładnie o to CI chodzi, ale to trawka od Marysi mufki
Nie pamiętam oczywiście nazwy

Asiu, nie to stary aparat. A tak naprawdę to nie mam nowego aparatu fotograficznego, ale nowy telefon. Podpatrzyłam u Izy.
Robi faktycznie świetne zdjęcia, ale chyba jeszcze musze się podszkolić. Kolorystyka mi nie odpowiada. Na razie nie wiem gdzie to ustawiać
Moje kompozycje są intuicyjne. Sadzę co mi akurat wpadnie w ręce i stwierdzam że do siebie pasuje.
Wydaje mi się, ze Tradescant wpada bardziej w czerwień, bordo.
Musisz sama zobaczyć ;:306

Ewelinko, dlaczego miało być negatywnie? Przecież coraz więcej się uczysz. Internet naprawdę bardzo nam pomaga. Możesz znaleźć rabaty, które chciałabyś mieć u siebie. Ja chodząc po tylu ogrodach nareszcie znalazłam swój styl.
Nadal popełniam błędy, ale cieszę się z tego
Gdyby nie one już bym nie miała co sadzić :D

Dzisiaj miałam mieć wolny dzień od pracy, bo jutro mam mase gości, ale jak to ostatnio bywa, musiałam jechać. I tak się cieszę, że choć trochę wykorzystałam wolny dzień, bo istniała szansa, że w ogóle nie dostanę. Dzięki temu skosiłam trawnik, posprzątałam, nawet udało mi się troszeczkę poczyscić z uschniętych kwiatów rośliny. Mam masę takiej roboty, o chwastach nie wspomnę. Na oberwanie czekają kwiaty róż, dzwonków, firletki, złocieni. A że tego masa, to i masa roboty. Pogoda ostatnio wcale nie sprzyja pracom ogrodowym.
Mam nadzieję, ze huragan i burze nie wyrządziły Wam żadnych szkód.
U mnie tylko kwiaty lezą, ale myślę, że za jakiś czas się wyprostują.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Margo2 pisze: Obrazek
Gosiu przepiękny ten zakatek ogrodu ;:63 ;:63
Tradescant ma cudny kolorek, ale to taka pokładająca się róza ??Masz tam 1 krzaczek ??Czy więcej ??
Róże wszystkie piękne.I Pastella.Też ją lubię :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu, jak ja dawno u Ciebie nie byłam! A tutaj serwujesz takie cudne widoki, że dech zapiera ;:oj
Twoja Tradescant to cudny okaz ;:215 Ile ma lat? Jest pięknie rozkrzewiona. Mój maluch też bardzo dzielny i nawet ostatnie wichury mu nie straszne. Co prawda kwiatami do złudzenia przypomina mi The Prince, ale i tak się cieszę, że go kupiłam. Gdybym obie te róże posadziła obok siebie, to chyba nikt by się nie zorientował, która jest która? Różnią się tylko pokrojem i pewnie ulistnieniem, ale akurat temu się specjalnie nie przyglądałam.
A co możesz powiedzieć o St. Swithun? Czy długo utrzymuje kwiat? Bo, że jest piękny to już wiem po Twoich fotkach ;:167
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

A ja zwróciłam uwagę na cudne dzwonki - co to? nie mam już co prawda miejsca, ale może coś kiedyś wypadnie, więc robię listę rezerwową ;:223
Z róż chyba się wyleczyłam, brak miejsca, teraz wypadły mi 2 z nasadzeń wiosennych, Princess Ann muszę pilnie przesadzić, bo ma za dużo cienia (sadziłam jak jabłoń nie miała liści) - a nie mam gdzie za bardzo, część towarzystwa po zimie nadal zbiera się i odbudowuje krzew - co oznacza mniej obfite lub żadne kwitnienie...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”