Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 6
Nie ma się co irytować bo skąd pewność, że Twoja gleba jest super? Robiłeś analizę? Znasz chociaż pH? Bawole serca są wyjątkowo kapryśne i moim zdaniem coś im w ziemi nie odpowiada, skoro sąsiad też ma z nimi problemy a nawozicie chyba inaczej. Jeżeli gleba jest słaba, to 5 litrowa doniczka zawierająca 2/3 ziemi rodzimej i 1/3 kompostu to trochę mało na kilka miesięcy uprawy pomidora i pewnie wystarcza tylko na te kilka owoców z pierwszego grona. Piszę ciągle o bawołkach, które ogólnie są słabowite i maja marny system korzeniowy. Odmiany korzeniące się głębiej pewnie lepiej dają sobie radę. Wstaw zdjęcia całych krzaków a nie tylko kawałek liścia. Foto innych pomidorów również mile widziane. Trochę dziwi mnie aktywność kretów , które do wegetarian nie należą, ale nie muszą szukać dżdżownic, które żyją w żyznej ziemi. Może kopią za pędrakami albo turkuciami.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
5 litrowa donica dla pomidora wielkoowocowego to co najmniej niefrasobliwość. Może to nie przenawożenie a przegrzanie, przyduszenie korzeni?
Całe popołudnie po pracy spędziłam w ogródku, bo obrobienie 150 krzaków wymaga czasu.
Obrywanie wilków i liści, podwiązywanie, podpinanie i zapylanie a przy okazji poobserwowałam troche krzaki. Pomidory w takim samym podłożu, zasilone obornikiem w identycznej ilości pod krzak, zachowują się ekstremalnie różnie.
Jedne wiążą pięknie ani nie grymaszą, drugie poszły we wzrost wegetatywny, pokręcone i koślawe o łodygach grubych na dwa palce, trzecie zdechlaki o listkach drobnych i pokręconych jak Twoje. Na pewno nie mają TMV, przypuszczam, że Twoje też nie. Po prostu nie potrafisz zadbać odpowiednio o serca.
Mając kilkadziesiąt odmian trudno jest traktować jakąś inaczej.
Całe popołudnie po pracy spędziłam w ogródku, bo obrobienie 150 krzaków wymaga czasu.
Obrywanie wilków i liści, podwiązywanie, podpinanie i zapylanie a przy okazji poobserwowałam troche krzaki. Pomidory w takim samym podłożu, zasilone obornikiem w identycznej ilości pod krzak, zachowują się ekstremalnie różnie.
Jedne wiążą pięknie ani nie grymaszą, drugie poszły we wzrost wegetatywny, pokręcone i koślawe o łodygach grubych na dwa palce, trzecie zdechlaki o listkach drobnych i pokręconych jak Twoje. Na pewno nie mają TMV, przypuszczam, że Twoje też nie. Po prostu nie potrafisz zadbać odpowiednio o serca.
Mając kilkadziesiąt odmian trudno jest traktować jakąś inaczej.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Beata , te pomidory rosną w 5 l donicach wkopanych w grunt tunelu i mają tyle dobroci co w doniczce + 3x w sezonie dolistny 20:20:20 i mikro. Nie wiadomo nic o ziemi rodzimej.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
whitedame jak zapylasz pomidorki?. Ja próbowałam pędzelkiem ale nie widziałam pyłku na nim 

- whitedame
Jolek Borasolem z mocznikiem wg pomysłu forumowicz. Oprócz podstawowej funkcji świetnie chroni kwiaty pomidora przed Szara Pleśnią.
Pomidor jest samopylny ( no poza przypadkami wady budowy kwiatu) więc jeśli nie używasz wspomagaczy wystarczy potrząsanie krzakami.
Jeśli chcemy krzyżówkę lub hybrydę wtedy potrzebujemy pędzelka.
Pomidor jest samopylny ( no poza przypadkami wady budowy kwiatu) więc jeśli nie używasz wspomagaczy wystarczy potrząsanie krzakami.
Jeśli chcemy krzyżówkę lub hybrydę wtedy potrzebujemy pędzelka.

- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
Ile dojrzewa pomidor? Tak średnio... Bo nie moge sie juz doczekać 

Hanuśka
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Mam w notatkach, że ok. 2 miesiące od kwiatka do dojrzałego owocu, albo inaczej: pierwsze grono dojrzewa, gdy kwitnie 6-7. Ale w praktyce różnie to bywa, raczej to pierwsze się u mnie sprawdza.
Iza
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Jakie macie doświadczenia z pomidorem Aussi z własnych nasion? W tamtym roku miałam kupione nasiona i byłam bardzo zadowolona z tej odmiany. Zebrałam nasiona, w tym roku wysiałam i coś mi się nie bardzo krzaki podobają. Niektóre są niskie, inne wysokie, owoce jakby drobniejące i bardzo dużo kwiatów. Z oryginalnych nasion Aussi były najdorodniejszymi krzakami a teraz należą do mniejszych.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24

Pozdrawiam Eugenia
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Gieniu, to Early Wonder, samokończący, okres wegetacji 55 dni, na tle innych odmian tego typu jak Stupice, Matina, Betalux, ten jest o wiele smaczniejszy.
Pozdrawiam Irena

Pozdrawiam Irena
- whitedame
To zbieraj nasionka Irenko.
U mnie na razie dojrzał tylko Najwcześniejszy ( drugi dojrzewa ). Smak rewelacyjny, ale jaki ma być skoro to pierwszy, wyczekany.
Co ciekawe dojrzewał równocześnie i w folii i w gruncie.
U mnie na razie dojrzał tylko Najwcześniejszy ( drugi dojrzewa ). Smak rewelacyjny, ale jaki ma być skoro to pierwszy, wyczekany.
Co ciekawe dojrzewał równocześnie i w folii i w gruncie.

- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Irenko dajesz po oczach tymi pomidorkami
Takie wczesne to na wagę złota.
Aż mi smutno się zrobiło,bo u mnie jeszcze zielono

Takie wczesne to na wagę złota.
Aż mi smutno się zrobiło,bo u mnie jeszcze zielono

Pozdrawiam Magda 

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Irenko, już go wypatrzyłam w Pomidorland..., od nich go masz?
Pozdrawiam Eugenia