Witam wszystkich po dość długiej przerwie. Podczas tego sezonu wegetacyjnego nie miałem za wiele czasu na opiekę nad roślinami i sporą część z nich (głównie tzw. 'kundelki' i bardziej pospolite gatunki oraz kultywary) byłem zmuszony sprzedać lub oddać. Niestety, z pewnych przyczyn prawdopodobnie będę zmuszony jeszcze bardziej ograniczyć hodowlę tylko do roślin 'kolekcjonerskich'..
Black Rose Dziękuję:) A nie myślałaś by założyć wątek właśnie z tymi zdjęciami jako swojego rodzaju 'powrót do przeszłości'

? Jestem ciekaw (i zapewne nie jestem w tym osamotniony

) jakie rośliny miałaś
Ewa miło mi:). Słyszałem o tym że na terenach gdzie występuje rosolistnik stosowano go jako lep na muchy ale o takim stosowaniu dzbaneczników słyszę pierwszy raz

. Za to słyszałem o pewnej ekspedycji która miała miejsce gdzieś w Indonezji na początku XX wieku, zabrakło im wody i przeżyli czerpiąc wodę między innymi z lian i nieotwartych pułapek dzbaneczników.
Katiusza Jeżeli chcesz stworzyć kompozycję musisz zadbać o najważniejszą rzecz - wodę. Opis procesu tworzenia takich tworów został poruszany na wielu forach, w wielu wątkach, dlatego po prostu wkleję linki do kilku (moim zdaniem) najlepiej napisanych poradników (administrację proszę o nie usuwanie tego postu i nie banowanie mnie za niego - nie chcę reklamować innych forów tylko pomóc innym użytkownikom

)
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... oda+uprawy
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... torfowisko
Każdą kompozycję z roślinami owadożernymi buduje się w podobny sposób, tutaj to skala i gatunki roślin są jedynymi 'zmiennymi'

.
Dziękuję wszystkim za miłe słowa
Młoda Sarracenia leucophylla
Wyhodowane z marketowych papryczek Capsicum chinense - czyli papryczki habanero

. Niestety zanim zdążyły dojrzeć zostały zjedzone przez ślimaki
Nepenthes x (ventricosa × alata)
Kwitnąca Orbea variegata
'Odmłodzona'

Drosera adelae
A teraz zdjęcia tego, co uważam za swój największy sukces w uprawie roślin drapieżnych. Jakiś czas temu udało mi się 'przyzwyczaić' Heliamphora x 'Midoxa' do warunków panujących na zachodnim parapecie. Roślina rosła, nawet się dość ładnie wybarwiła.. aż w końcu, pod koniec sierpnia zaczęła wypuszczać pęd kwiatowy

a dwa miesiące później otworzyła pierwszy kwiat

(Wiem że jest to jedna z najłatwiejszych w uprawie helek, jednak to że zakwitła mimo braku doświetlania, stosunkowo niskiej wilgotności powietrza i wysokiej temperatury jest dla mnie czymś niezwykłym

)
Początkowy stan rozwoju pędu..
..ciąg dalszy wzrostu..
Największa muchołówka jaką udało mi się wyhodować - Dionaea muscipula 'Purple giant' - pułapki są długie na trochę ponad 4 cm a sama roślina ma 25 cm średnicy
Sarracenia purpurea
Sarracenia minor
Sarracenia flava var. rubricorpora, Milton, Florida
Młoda Helka 'w szkle'
Misa z Darlingtonia californica i Drosera anglica
Cephalotus follicularis w promieniach słońca..
cdn...