Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Udanie komponujesz powojniki z różami. Tworzą bardzo udane związki ;:63 Tyle jest pięknych róż i nie tylko w waszych ogrodach, że chciałoby się mieć je wszystkie. A tak się przecież nie da. Ale powojniki pomaleńku do siebie wprowadzam, może uda mi się z nimi zaprzyjaźnić.
Chorować w taki czas, to katorga. Biedna Ty ;:196 Zdrówka życzę :wit
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Ewelinko jestem zachwycony Twoimi różami :D
Zamawiasz w Floribundzie, tylko tam ?
A ten powojnik.... jakiś olbrzym z niego jest ;:oj
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu dziękuję ;:196 . Rzeczywiście Baronesse wygląda jak arystokratka :lol: . Chciałabym dokupić więcej bo jedna to zdecydowanie za mało . Jak na razie radzi sobie świetnie ;:333 . Rzeczywiście zwracam bardziej uwagę na coś czego nie posiadam a potem tworzy się lista chciejstw ;:306 . Paulf F. to bardzo żywotny powojnik ;:333 . Przed nim próbowałam w tym miejscu sadzić inne ale tylko on tak szybko porósł ścianę . Widzę, że wciąż chce wyżej a podpory jeszcze nie ma. Muszę w końcu zmotywować eMa ;:173 .

Comtesse de Bouchaud.

Obrazek

Ewo masz rację ;:108 . Każdy ogród jest inny i ma w sobie coś wyjątkowego ;:108 . Ostróżki i róże to bardzo udane połączenie ;:333 . Naparstnice i dzwonki to także byliny, które świetnie towarzyszą różom. Powojniki chyba mnie lubią a przynajmniej kilka z nich ;:173 .

Obrazek

Iwonko chyba przesadzasz :oops: . Dziękuję za komplementy ;:196 . Z różami w sumie dopiero zaczynam. Nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia i krzaczki mam młodziutkie ale już wiem, że ta miłość potrwa przez najbliższe lata ;:131 . Dziękuję i pozdrawiam :wit .

The Fairy, bakopa i Paul F.

Obrazek

Iwonko-Iwonka1 obłożnie chora nie jestem i w zasadzie już czuję się dobrze ale zażyłam dopiero połowę antybiotyku a chcę wziąć go do końca . Na razie z większymi pracami wstrzymuję się bo na takim słońcu to mi nawet słabo. Wieczorkami coś tam skubnę, coś przytnę i tak na razie obijam się . Mam nadzieję, że od poniedziałku będę mogła sobie użyć bo chwasty zaraz mnie przerosną ;:306 . Co do powojników i róż to zakochałam się w tych duetach u Aneczki i tak powoli tworzę swoje pary. Róż jest mnóstwo i ciężko wybrać ;:oj . Ja cieszę się, że będę miała dodatkowe ary i na pewno wcisnę jeszcze sporo krzaczków. Trzymam kciuki za Twoją przyjaźń z powojnikami ;:215 , musi się udać . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Seba dokładnie tak, róże zamawiałam we Floribundzie ale też na stronie Rozaria. Tam mają tańsze róże ale wybór bardzo marny. W każdym razie skusiłam się na kilka i na razie rosną. Muszę się przyznać, że na samym początku zamówiłam też kilka róż na allegro. Sprzedawcę poleciła mi osoba z forum . Co prawda róże NN ale dało się je rozpoznać np Leonardo da Vinci czy Louise Odier mam za 4,99 :lol: . Mam też kilka marketówek ale zakupy niestety nie trafiły w moje gusta i jesienią lecą do sąsiadki .Na pewno będę wracała do Floribundy ale nie mają wszystkiego co mnie interesuje i skorzystam z oferty Rozarium . Tam jeszcze nie zamawiałam. Co do powojnika to on z takich olbrzymów . Podają , że może dorosnąć do 7 metrów :lol: . Takiego właśnie potrzebowałam na ścianę stodoły. Polecam bo jest świetny, rośnie jak na drożdżach a wiele nie potrzebuje .

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę .
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelka, dzięki serdecznie za rady ;:196 To już wiem gdzie tkwi sekret. Powojniki bylinowe :D O tym przyznam szczerze nie pomyślałam :wink:

Piękne u Ciebie te białe ostróżki, też mam, ale jakieś zaspane są, bo jeszcze w pąkach.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko, pędzisz z wątkiem nawet nie zauważyłam, że już kolejny się pisze :oops:
Nic nowego nie wymyślę. Pięknie jest u Ciebie. Całe łany kwiatów, róże i powojniki to jest właśnie to :lol:
Fajnie, że wzięło Cię na różyczkę. :lol: Przybył kolejny piękny ogród do podziwiania :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, ależ cudny ten biały powojnik! ;:138
Biała ostróżka też urzekająca w swoim dostojeństwie! ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, nie wiedziałam, że masz już nowy wątek :oops: Zaglądam do starego, a tu kłódka.
Zmień podpis w stopce, bo teraz trudno Cię znaleźć. Trzeba wracać do III części do ostatniej strony albo przeszukiwać dział ;:196 Jutro na spokojnie zajrzę, bo róże u Ciebie szaleją, a na takie widoki serce się raduje. Dzisiaj już późno a ja chcę się trochę podelektować ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Ewelinko ! muszę pochwalić Cię za rozsądek ;:168 Rzeczywiście angina miewa wpływ na nasze serce, ale i ścina z nóg. Raz miałam i pamiętam do dzisiaj jak się fatalnie czułam. Ładny powojnik! warto o nim pamiętać przy okazji zakupów powojnikowych, bo często dostaję ofertę na emaila. Lilia u Ciebie już kwitnie, a moje mają jeszcze zielone pąki. Zakupione jesienią jako super okazja niestety nie wyszły i pewnie już nie wyjdą. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia i formy ;:168
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Zakwitły kolejne róże ;:138 . Zostało jeszcze kilka debiutantek na które czekam z niecierpliwością . Różany spektakl trwa a ja zakochuję się coraz bardziej. Większość moich róż to jeszcze maluchy ale te kwiaty ;:167 . Na razie giną w bylinach i ich po prostu na pierwszy rzut oka nie widać . Liczę, że z czasem podrosną i będą widoczne . Zaplanowałam sobie kilka przeróbek i mam nadzieję, że jesienią uporam się z pracą. Nie chcę już ściągać cegły ale kto wie czy znowu nie poszerzę jednej rabaty ;:306 . Różany zakupy także planuję ale chyba dopiero na wiosnę bo w październiku jadę z Weroniką na turnus więc nie będę miała czasu.

Błękitny Anioł & Comtesse de Bouchaud. Jak na pomyloną odmianę duecik całkiem ładny .

Obrazek

Dominiko nie ma za co ;:196 . Ostróżki na pewno Ci zakwitną, może z lekkim poślizgiem ale jednak .

Eden jest niesamowity, już marzę o krzaku pełnym kwiatów ;:173 .

Obrazek

Wiolu dziękuję za dobre słowo ;:196 .Zaczynam bać się tej różyczki ;:306 , tym bardziej, że dojdzie mi 10 arów ;:173 . W każdym razie mam nadzieję, że ogarnę wszystko i będę miała kawałek swojego różano- bylinowego raju ( kiedyś ). Pozdrawiam :wit .

Swany i okrywowa NN.

Obrazek

Lucynko mówiłam Ci, że biały to tez kolor :lol: . Dziękuję za pochwały w imieniu moich podopiecznych ;:196 . Pozdrawiam i udanego weekendu Ci życzę :wit .

Świeżynka - Mariatheresia w pąku.

Obrazek

Dorotko witaj ;:196 . Już wszystko zmieniłam . Dobrze,że mi przypomniałaś bo miałam to zrobić i po prostu wyleciało mi z głowy :oops: . Moje róże to maluszki ale kwiaty mają piękne. Zakochuję się coraz mocniej a to między innymi Twoja zasługa, zaczęłam interesować się różami . Pozdrawiam :wit .

Kristall.

Obrazek

Marysiu fajny awatarek ;:333 . Taki letni ;:138 . Bardzo dziękuję, pilnuję się bo zdrowie mamy tylko jedno . Paul Farges to genialny powojnik. Tempo wzrostu ma nieprawdopodobnie szybkie . Na pokrywanie ścian, brzydkich miejsc jest świetny, polecam Ci go . Ja też sadziłam lilie z okazji i wyszły mi chociaż chyba nie wszystkie. Dziękuję za życzenia a Tobie przesyłam pozdrowienia i udanego weekendu ;:196 .

Kurfurstin Sophie.

Obrazek

Baronesse.

Obrazek

Lody waniliowe czyli cudny Artemis.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat cudownej Giardiny
.
Obrazek

Aspiryn Rose.

Obrazek

Leonardo da Vinci.

Obrazek

Garden of Roses, kolejny debiutant.

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie i spektakularnych kwitnie Wam życzę :wit .
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ewelinko, piękne debiutanki ;:215 Jak powiększy Ci się działka, to dopiero będziesz mogła zaszaleć i powiększyć swój bylinowo-różany raj :D
Te lawendowe ostróżki są super, przyciągają wzrok! Chętnie widziałabym takie u siebie, pasowałyby mi :wink:
Porównanie Artemisa do lodów waniliowych bardzo trafne ;:215 Tez mam takie skojarzenie.
Moje róże, to wszystkie są debiutanki, tak mi się strasznie podobają, że różyczka się pogłębia, no ale co zrobić, chociaż w ogrodzie będę miała pięknie ;:173

Miłego dnia ;:196 ;:3
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Ewelina- nieustannie jestem pod wrażeniem Twojego cudnego ogrodu. Wspaniały efekt, trudno uwierzyć, ze dopiero właściwie niedawno zaczęłaś. Zachwycają mnie Twoje róże i powojniki! Taka obfitość kwitnienia. Coś pięknego!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kurczę ależ piękności moje ulubione. Cudne róże. Lilie jakie bogate . A ostrozki jakie piękne ,wysokie. U mnie takie wysokie nie rosną. :( A może coś nie tak z nimi postępuje?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Piękne róże Ewelinko... piękne! ;:215
Ciekawe czy też biegasz co rano i robisz przegląd różany? Rankiem robię szybki obchód czy już coś nowego zakwitło ;:306 oczywiście wieczorem też... :;230
Wiem, że takie przestawianie cegieł nie jest fajne, ale wiesz... skro natura domaga się od Ciebie powiększenia rabat, to nie można jej się sprzeciwiać ;:333 ...powolutku sobie ogarniesz i tak jest cudnie już! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie dzisiaj burzowo ;:108 . Co chwilkę na horyzoncie pojawiają się takie widoki :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę przyznać się, że uwielbiam obserwować takie widoki a najbardziej w nocy, kiedy pioruny rozświetlają niebo ;:oj . Wiem, że burze niosą zniszczenie itd ale nic nie poradzę na to, że pioruny są dla mnie takie interesujące :roll: . Chciałabym potrafić robić im zdjęcia ale moim aparatem to nieosiągalne ;:185 . Oho , na horyzoncie kolejna chmura . Oby tylko szkód nie narobiła . Poprzednia chmura przeszła bokiem i tylko lekko zwilżyła trawę.

Dominiko lawendową ostróżkę kupiłam w zeszłym roku na ryneczku w doniczce. Miała tylko dwa kwiaty a tego roku ładnie przyrosła. Mnie również bardzo się podoba ;:108 . Róże są przepiękne i trudno im się oprzeć . Ja już od teraz zastanawiam się nad kolejnymi ;:306 . Zapowiada się zimowa "burza mózgów " i doradzanie co do odmian :lol: . Mam kilka na oku ale zobaczymy co i jak ;:131 . Ja trochę obawiam się tej sąsiedniej działki, na razie straszy widokiem . Pewnie pierwsze rabaty zacznę tam tworzyć dopiero jesienią przyszłego roku . Ważne, że perspektywa jest ;:138 . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

LO z Arabellą.

Obrazek

Mariolu bardzo dziękuję za szereg komplementów ;:196 . Ziemię mam całkiem dobrą i pewnie dlatego rośliny tak dobrze sobie radzą. Oczywiście są i wyjątki ale myślę, że z roku na rok będzie coraz lepiej. Wciąż czekam aż tuje, krzewy i drzewka trochę podrosną bo brakuje mi u mnie objętości . W zasadzie tak jak napisałaś można by rzec , że niedawno zaczęłam więc jeszcze wszystko przede mną ;:108 . Pozdrawiam :wit .

Moje powojnikowe drzewko :wink: .

Obrazek

Aniu ostróżki w tym roku tak ładnie mi urosły. W zeszłym były malutkie. Może po prostu u Ciebie potrzebują więcej czasu ?? A może masz te niższe odmiany bo nie każda ostróżka jest wielka. Ja swoje nawożę wczesną wiosną i jeszcze później bo one głodomory są :wink: .

Garden of Roses.

Obrazek

Basiu Twoje róże również są piękne. Robię dokładnie tak samo ;:306 . Jak tylko wyprawię dzieci do przedszkola to lecę oglądać co i jak :lol: . Wieczorem też robię przeglądam bo a nuż coś zakwitło . Takie zboczenie mamy chyba wszystkie ;:306 . Co do poszerzeni rabaty to jeszcze się okażę ale prawdopodobnie trochę ją powiększę i zrobię łagodniejszy łuk bo zrobiłam taki trochę kąt prosty :roll: . Przesunę obwódkę z kocimiętki i znajdzie się miejsce na kilka nowych roślin.

Obrazek

Obrazek

PS powoli zaczyna.

Obrazek

Schneewittchen

Obrazek

Old Port.

Obrazek

Uciekam bo znowu grzmi :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

U mnie już burza była, to pewnie poszła do Ciebie... nawet nie było źle, tylko mocny ten deszcz, rabaty podlane.
Wiesz, co do tych ostrych kątów, to ja też mam jedną rabatę, która jest w prostokąt i muszę jej boki zrobić na półokrągło, bo nie chcę ostrych krawędzi w ogrodzie, takie łuki, zaokrąglenia bardziej mi się podobają ;:333
Scinałaś już po pierwszym kwitnieniu kocimiętkę? Ja zgarnęłam ją i warto, zaczyna drugi raz i ładnie się zagęściła ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”