Mój tajemny ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój tajemny ogród.

Post »

Izabelo Cudownie jest w Twoim ogrodzie, zwłaszcza w upalne dni taki błogi cień to się fajnie odpoczywa. ;:333 Kolorowo i radośnie jest od Twoich cudownych róż i pewnie przepełnia go moc różnych zapachów, kwitnąca lipa to dopiero zapach ;:108 ;:138
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marusiu, w moim 147 - letnim domu jest wręcz zimno. Latem zimno, zimą ciepło. To zasługa zacienienia oraz wyjątkowej konstrukcji domu. Chwała konstruktorom i budowniczym II polowy XIX wieku.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Drzewostan w Twoim ogrodzie i okolicy jest niesamowity ;:333 . Jaśminowca faktycznie mocno potraktowałaś sekatorem ale pewnie odbuduje się ;:108 . Ja tego roku mocno wycięłam lilaka koło balkonu bo wielki się zrobił. Powoli wypuszcza młode ;:333 . Róże wspaniale Ci kwitną i masz ich całe mnóstwo ;:333 . Kolejna miłość czyli hosty to świetny wybór. To bardzo wdzięczne byliny ;:108 . Masz sporo półcienia więc będą się u Ciebie świetnie czuły ;:333 . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

IzabelaS pisze:[

Obrazek
Izo, jak nazywa się ta róża? Bardzo mi się podoba ;:167

Piękne są takie wiekowe drzewa, też bym się nie zdecydowała na wycięcie takich, tym bardziej, że mają swoją historię. ;:108

Chociaż z drugiej strony, u mnie blisko domu rośnie dąb, nie jest mały, ale nie jest też duży. Nie zdecydwałam się na wycięcie go przed budową domu, bo myślałam, że będzie pięknie wyglądał rosnąc obok, jak parasol będzie nas osłaniał. Po latach widzę niestety same minusy :( Wydaje mi się, że jest za blisko domu jednak, on ciągle rośnie przecież, a jeśli uderzy w niego piorun? Ściana domu pod nim jest ten non stop obrośnięta mchem, bo słońce tam nie dochodzi, trochę żałuję, że go nie wycięliśmy jak był mały jeszcze. Na szczęscie dębów u nas pod dostatkiem :)
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Iza mieszkasz w pięknym domu z duszą... ;:215 Podobają mi się tego typu parterowe (dworkowe) zabudowy. Osobiście mieszkam w nieco młodszym bo 60 letnim domku, ale ma tę samą zaletę w zimie ciepło w lecie chłodno ;:333 Drzewostan super ... nie wycinaj ;:173, a krzewom kwitnącym przydaje się cięcie odmładzające ;:215 Sama w jesieni tak potraktowałam starego lilaka ( po przesadzeniu ) i ładnie się odbudowuje ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Dominiko,, właśnie nie wiem, jak ta biała róża ma na imię. Mam ją od dawna, udało mi się ją ukorzenić, ale młoda słabo rośnie. Wygląda na krzewiastą formę Iceberg, ale pewna nie jestem.
Dziewczyny, dziękuję za pochwalne słowa, dotyczące mojego domu i otoczenia. Staramy się, bardzo się staramy, ale agresywna przyroda coraz częściej skacze nam do gardła, żeby zagryźć.
Wracając jeszcze do drzew wokół mojego domu - od bardzo dawna, aż do ostatnich lat w narożnikach domu rosły 5 potężne akacje. Wyglądało to niesamowicie, jednak zaczęły one zagrażać fundamentom, ponieważ wrastały wewnątrz. Posadzono je za blisko, a nikt 100 lat temu nie pomyślał., że osiągną takie rozmiary. Musieliśmy je usunąć , takie kolosy. Dzięki temu można było wyremontować dach. Po akacjach pozostały ogromne pnie, na których można sobie przysiąść.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Iza, Twój dom wygląda jak z obrazka, parterowy z pięknym gankiem i stromym dachem. Wielkie, stare drzewa nadają mu zabytkowy i sielankowy charakter. Twój ogród pełen kwiatów bardzo mi się podoba. Biała róża sliczna.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Witam Izo,odpowiadam na zaproszenie i jestem w w Twym ogrodzie ,tylko spacerować ...mój ma dopiero 8 lat od podstaw zakładany na tym nowym miejscu, odnoszę wrażenie ,że znasz moje miejsce?Może tylko tak odczuwam ,bo troszkę się rozmarzyłaś pisząc u mnie .Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Bożenko, ja zaglądałam już kiedyś do Twojego ogródka, ale pisząc, ze czuję się tu swojsko, mam na myśli widok ogólny, układ roślin, brak wyznaczonych wyraźnie rabatek, ścieżek, te tulipany, kaliny, goździki, szczeniaka pomiędzy roślinami - takie znane mi od dziecka klimaty. Podobają mi się wszystkie ogrody, ale ten typ, jakim jest Twój ogród i jego otoczenie, jest mi najbliższy.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Stary drzewostan, to dla mnie normalka, tylko, że już wolałabym chyba lipy niż tuje. Ich korzenie nie pozwalają żyć mniejszym roślinkom.
Róż i wszelakiego dobra masz mnóstwo i to cieszy oko ;:63 . Ostróżki uwielbiam, chociaż się łamią i trzeba podpierać. Stare domy, jak piszesz, są ciepłe zimą, a chłodne latem. To fakt, mój ma ponad 50 lat i pewnie też był budowany inaczej. Żadnych styropianów w nim nie ma ;:224 . Cóż, to już inny świat i wszystko się zmienia ;:108 .
Dobrze, że mamy takie ogrody, które dają ciszę i spokój, a jednocześnie są kolorowe i wesołe.
Masz piękny, stary ogród ;:215 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Nadal chwalę się różami.

Klasyczna New Dawn:

Obrazek

Obrazek

Urocza Mary Anne:

Obrazek

Barbara?

Obrazek

Ethiuda:

Obrazek

Nostalgia:

Obrazek

Obrazek

Ingrid Bergman:

Obrazek

Barcarolle:

Obrazek

NN:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit Chwal się różami, chwal bo masz czym ;:63 . Na poprzedniej stronie Dominika pytała o białą różę. Wydaje mi się, że to jest Schnewittchen czyli krzaczasta forma Iceberg Climbinga ;:108 . Też ją mam w jednej i drugiej formie. Kwiat się zgadza, kolor liści także. Pozostałe róże cudne, zwłaszcza Mary Anne ;:167 . Ta ostatnia nn też urzekająca ;:138 . Oj masz sporo różanych królewien ;:333 . Wspaniale Ci rosną :tan . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Izo - patrzę na Twoją cudną New Dawn i myślę o swoim szkaradztwie, raz przypalanym słońcem a raz siekanym deszczem. W tym kwitnieniu nie pokazał innych kwiatów niż bylejakie. Mam pytanie do Igrid - czy ona ma falbanki na płatkach? Moja Irena ich nie ma.
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Ewo, Ingrid za każdym razem inaczej na zdjęciach wychodzi. To piękna, idealna w kształcie i kolorze róża, a jednak nie mogę jej idealnie sfotografować. Pierwsze kwiaty miały strzępiaste płatki, ale to chyba jakiś feler był, kolejne są normalne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

New Dawn dopiero na trzecim z kolei miejscu ukazała swoje możliwości. Ona ma około 7 lat i zawsze rosła gdzieś po kątach, a ja miałam ją niejako w pogardzie. - bo chuda, wybiegnięta, słabo kwitła itp. Były 3 sztuki, dwie sprzedałam, jedną posadziłam w pełnym słońcu, w zaciszu i samotności, i oto jest - przepiękna, ogromna, ma morze kwiatów i dalej ma zamiar je mieć. Tylko pergolę ma za niską, ponieważ ona ma pędy wiotkie i zaczynają się zwieszać.
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Izo no taki właśnie tu klimat panuje u mnie ,bo to przecież podwórko jak ogródek! Miło mi ,że się w nim dobrze czujesz!;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”