Ebabka- oj mnie też czosnek zmartwił, ale przypuszczam, że problem tkwi w materiale sadzeniowym, oraz zemczenie gleby, u mnie jest bardzo intensywna uprawa, i jak pamitam czasy dzieciństwa tata mój zbierał czosnek wiadrami, a teraz wszędzie ten sam problem, nie ma sąsiada, który ma zdrowy czosnek
Co do ogórków, w uprawie pod osłonami zaleca się odmiany partenokarpiczne, z tego względu ze zawiązują one owoce bez zapylenia, Ogórek jest rośliną rozdzielnopłciową, jedopienną, tłumacząc na polski na jednej roślinie są kwiaty męskie i żeńskie, pod osłonami zapylenie przez owady jest utrudnione, a co za tym idzie plon mniejszy, dlatego by w tunelu uzyskać jak największy plon pleca się odmiany partenokarpiczne. Jest ich dużo na naszym rynku nasiennym, np. Zuzanna F1, Partner F1 i wiele innych nie wiem przypadkiem czy któryś z tych co uprawiasz nie jest właśnie partenokarpiczny? musisz zobaczyć na opakowaniu. Oczywiście inne ogórki tez dadzą plon, ale nie tak duży. To myślę , że Ci trochę rozjaśniłam.
Ja w gruncie mam zarówno partenokarpiczne, jak i stare odmiany ustalone jak Winsconsin czy Monastyrsky
halinkab- ja Zuzanne F1 mam pierwszy raz, nasiona nie powiem nie były tanie, ale chciałam ją wytestować, a w opakowaniu nasion na 2 sezony wiec będę szaleć z Zuzią

a powiedz jak w smaku, nie mają goryczki ? u mnie w tunelu pojawiły się pierwsze małe ogóreczki, wiec myślę, że w niedługim czasie będą pierwsze do konsumpcji

pogoda ciepła idealna dla dyniowatych
seba1999- cieszę się że Ci się podoba moje znakowanie pomidorów, tata mój zadowolony a i mi łatwiej nie muszę się schylać czy szukać etykiet, a widzę wszystko jak "chłop krowie na rowie"

Super, że ogórki ode mnie pięknie ci wykiełkowały, ogólnie ogórek ma długą zdolność kiełkowania, w takim razie nasiona musiały być stare i kombinowane