Mały ogródek
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mały ogródek
U mnie nawet łubiny nie chcą rosnąć traktuję je jak jednoroczne, a naparstnice dopiero zaczynają nabierać ciała.No widzisz Jolu rośliny dobrze rosną na mokrym, a moje widocznie mają zbyt sucho i trwa rywalizacja pomimo ,że wciąż podlewam, a u Ciebie masz ten kłopot z głowy .To samo Munstead nie jest taka cudna jak Twoja, a jest o rok młodsza chyba LO kradnie mu wszystko, bo to przecież cudny potworek
.Jednak przesadzone jesienią w inne miejsce Silesia ,Chopin i Rhapsody super czują się na nowej rabacie razem z agrestem i hortensją ogrodową, a ta nawet zakwitnie mi w tym roku, widać dobrze jest nawodniona.Jednak starą wykopałam podzieliłam na młodsze sadzonki i chyba dlatego tak się zebrała do kwitnienia

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
OOOO, ale potężne te Twoje róże. Zresztą nie tylko one, bo pozostałym roślinom też nic nie można zarzucić! Piękne! Jaka duża kolekcja i róż i irysów... Moje naparstnice również sieją się gdzie popadnie, ale bardzo je lubię, pozwalam im się panoszyć po ogrodzie...
-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie i kolorowo w Twoim ogrodzie ...nastał czas róż 

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Joll, serwujesz cudowne widoczki
U mnie nie chce rosnąć i tyle
A takie łany naparstnicowe wyglądają zjawiskowo, szczególnie w zachodzącym słonku
Skoro twierdzisz, że irysy marnie, to Ci wierzę na słowo, aczkolwiek dla mnie wyglądają świetnie - dużo pędów kwiatowych, liście zdrowe
Coraz bardziej irysy podbijają moje
Przychodzi to tym łatwiej, że różom u mnie niezbyt dobrze
Ziemia za ciężka, gliniasta i aby doczekać się róż zdrowo i szybko rosnących, powinnam wymienić ziemię w całym ogrodzie i to na głębokość 70 cm
Róże masz ogromne
3 metry? Oj
Czajkowski wspaniałej urody
Dobrze, że ja już nie łakomię się na wielkokwiatowe
Jak tam moje ulubione zestawienie różane? Szykuje się?

Ile ja bym za to dałanaparstnica rozgościła się bez pytania o pozwolenie

Skoro twierdzisz, że irysy marnie, to Ci wierzę na słowo, aczkolwiek dla mnie wyglądają świetnie - dużo pędów kwiatowych, liście zdrowe

Coraz bardziej irysy podbijają moje

Róże masz ogromne

Czajkowski wspaniałej urody

Jak tam moje ulubione zestawienie różane? Szykuje się?

Jolu, na Twoje kosaćce można patrzeć bez końca. Mam też Crokusa i widzę, że za mało miejsca dla niej przeznaczyłam. Przecież to potwór
, az strach się bać jak tak urośnie. Gdzie ja później znajdę dla niej miejsce 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Ależ u Ciebie różanie się zrobiło
. Bosko
!. Masz mnóstwo pięknych róż, świetnie Ci kwitną
. Crocus Rose zachwycająca
. Połączenie z naparstnicami bardzo udane
. Te dwie rośliny są dla siebie stworzone
. Parzydło z liliowcami
genialnie . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę
.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Jolu, co za obrazki! Przepiękne! A że obejrzałam je tuż przed snem, to pewnie mi się teraz przyśnią róże i irysy
.

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Nie umiem się zdecydować, który okres najbardziej podoba mi się w Twoim ogrodzie.
Z jednej strony - zachwyca mnie wiosenny pokaz cebulowych.
Z drugiej strony - czerwiec ma to ,,coś".
U Ciebie szaleją różowe naparstnice, u mnie - białe.
Również w tym przypadku nie wiem, co ładniejsze.
Z jednej strony - zachwyca mnie wiosenny pokaz cebulowych.
Z drugiej strony - czerwiec ma to ,,coś".
U Ciebie szaleją różowe naparstnice, u mnie - białe.
Również w tym przypadku nie wiem, co ładniejsze.
- Yollanda
- 500p
- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Witajcie,
Nastał czas róż. To najpiękniejszy okres w naszych ogrodach.
Róże zakwitły mi wspaniale. W większości sadzone w 2014 roku, osiągnęły obecnie pełnię krasy i szczyt możliwości.
Niektóre przerosły wszelkie wyobrażenia jak Crocus Rose i ASL , urosły ogromne.
Mam niestety bardzo mało czasu na pracę w ogrodzie. Ścieżki nie skoszone, tulipany nie wykopane, chwasty wszędzie dorodne. Prace modernizacyjne utknęły w martwym punkcie. No trudno. Później będzie lepiej , mam nadzieję.
Crocus Rose, Leonardo da Vinci i ASL

Crocus Rose, Leonardo da Vinci, Chippendale i ASL

Leonardo, Tchaikowsky, Golden Border i Nina Renaissance

Jadziu Jakuch
Moje łubiny też giną po 2 latach, ale rozsiewają się i następne rosną z siewek. Zawsze kilka nowych się pojawia.
Róże kwitną mi wpsaniale. Zachwyt budzą o poranku i z wieczora. 'Munstead Wood' jest cudna. Żałuję,że mam tylko jedną w tak cudnej purpurze.
'Munstead Wood'

kropelko
Naparstnice są przepiękne. Mnóstwo pszczół się koło nich uwiją. Zaglądają do każdego kwiatka, bzyczą jak w ulu.
Róże urosły i dobrze w tym roku się prezentują.
'Nina Renaissance'- pięknie pachnie

Ewo- evastyl
Róże królują to czas na ich występ. 'Tchaikovsky' to moja ulubienica.
'Tchaikovsky'

Elwi
Na gliniastej ziemi irysy rosną bardzo dobrze. Czemu nie powiększać irysowej kolekcji? Możną posadzić odmiany wczesne oraz późne i długo nimi się cieszyć. Nie wszystkie moje róże dobrze się mają. Princessa of Kent jak przewidywałam zapadła na jakąś chorobę. Każdy pęd u podstawy kwiatu czernieje i nie pozwala na rozwój kwiatu. Muszę ją usunąć, nic z nie nie będzie. Zrobi się miejsce na jakąś purpurę.
Chora 'Princess Aleksandra of Kent'

'Eifelzauber' całkiem ładna. a jak Twoja w przedogrodziu , kwitnie?

oraz irysy na zachętę

a także budyniowe zestawy: ASL i Leonardo wraz z Chippendale. St Richard of Chichester jeszcze w pąkach.
St Richard ma 3 pędy, w porównaniu do ASL jest maleństwem.

Pashmino
Uwielbiam irysy. Takich niebieskości, granatów, fioletów i błękitów nie ma żaden inny gatunek roślin.
Róże też zachwycają . 'Crocus Rose' dla Ciebie.

Ewelkacho 88
Róż u mnie co nie miara, chyba za dużo. Nie wiem które podziwiać. Wszystkie są ulubione. Jakieś szaleństwo.
Dla Ciebie 'Mary Rose' i RU.
'Mary Rose'

RU

Madziugos
Każdy okres w ogrodzie przynosi nam coś ładnego. Nie mogę cięgle zapomnieć Twoich cudnych magnolii, dla mnie zupełnie nieosiągalnych.
Naparstnice są faktycznie wspaniałe. Może rozsieją Ci się i różowe też zagoszczą na Twoich rabatach.
Dla Ciebie 'A Shopshire Lad' jedna z ładniejszych róż.
'A Shropshire Lad'

Nastał czas róż. To najpiękniejszy okres w naszych ogrodach.
Róże zakwitły mi wspaniale. W większości sadzone w 2014 roku, osiągnęły obecnie pełnię krasy i szczyt możliwości.
Niektóre przerosły wszelkie wyobrażenia jak Crocus Rose i ASL , urosły ogromne.
Mam niestety bardzo mało czasu na pracę w ogrodzie. Ścieżki nie skoszone, tulipany nie wykopane, chwasty wszędzie dorodne. Prace modernizacyjne utknęły w martwym punkcie. No trudno. Później będzie lepiej , mam nadzieję.
Crocus Rose, Leonardo da Vinci i ASL

Crocus Rose, Leonardo da Vinci, Chippendale i ASL

Leonardo, Tchaikowsky, Golden Border i Nina Renaissance

Jadziu Jakuch
Moje łubiny też giną po 2 latach, ale rozsiewają się i następne rosną z siewek. Zawsze kilka nowych się pojawia.
Róże kwitną mi wpsaniale. Zachwyt budzą o poranku i z wieczora. 'Munstead Wood' jest cudna. Żałuję,że mam tylko jedną w tak cudnej purpurze.
'Munstead Wood'

kropelko
Naparstnice są przepiękne. Mnóstwo pszczół się koło nich uwiją. Zaglądają do każdego kwiatka, bzyczą jak w ulu.
Róże urosły i dobrze w tym roku się prezentują.
'Nina Renaissance'- pięknie pachnie

Ewo- evastyl
Róże królują to czas na ich występ. 'Tchaikovsky' to moja ulubienica.
'Tchaikovsky'

Elwi
Na gliniastej ziemi irysy rosną bardzo dobrze. Czemu nie powiększać irysowej kolekcji? Możną posadzić odmiany wczesne oraz późne i długo nimi się cieszyć. Nie wszystkie moje róże dobrze się mają. Princessa of Kent jak przewidywałam zapadła na jakąś chorobę. Każdy pęd u podstawy kwiatu czernieje i nie pozwala na rozwój kwiatu. Muszę ją usunąć, nic z nie nie będzie. Zrobi się miejsce na jakąś purpurę.
Chora 'Princess Aleksandra of Kent'

'Eifelzauber' całkiem ładna. a jak Twoja w przedogrodziu , kwitnie?

oraz irysy na zachętę

a także budyniowe zestawy: ASL i Leonardo wraz z Chippendale. St Richard of Chichester jeszcze w pąkach.
St Richard ma 3 pędy, w porównaniu do ASL jest maleństwem.

Pashmino
Uwielbiam irysy. Takich niebieskości, granatów, fioletów i błękitów nie ma żaden inny gatunek roślin.
Róże też zachwycają . 'Crocus Rose' dla Ciebie.

Ewelkacho 88
Róż u mnie co nie miara, chyba za dużo. Nie wiem które podziwiać. Wszystkie są ulubione. Jakieś szaleństwo.
Dla Ciebie 'Mary Rose' i RU.
'Mary Rose'

RU

Madziugos
Każdy okres w ogrodzie przynosi nam coś ładnego. Nie mogę cięgle zapomnieć Twoich cudnych magnolii, dla mnie zupełnie nieosiągalnych.
Naparstnice są faktycznie wspaniałe. Może rozsieją Ci się i różowe też zagoszczą na Twoich rabatach.
Dla Ciebie 'A Shopshire Lad' jedna z ładniejszych róż.
'A Shropshire Lad'

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Yoll!
Trudno, ale muszę to powiedzieć. Takich ogródków powinno się zakazać! Albo zabronić tu zaglądać. Niby trudny, niewdzięczny, buty grzęzną, ale jak zakwitnie
to klękajcie narody. I to o każdej porze wiosny, lata i jesieni. W dodatku nie wymaga najbardziej ogłupiającej czynności - włóczenia węża
. No, po prostu ideał! Mnie niezmiennie dołuje i zapędza w najgłębsze kompleksy. Chociaż zdjęcia mogłabyś robić brzydsze...
Chyba jednak Filozof ma rację. Do d..y ze mnie ogrodnik
.
Buziaki dla Ciebie, całuski dla Maluszków - Jagi
Trudno, ale muszę to powiedzieć. Takich ogródków powinno się zakazać! Albo zabronić tu zaglądać. Niby trudny, niewdzięczny, buty grzęzną, ale jak zakwitnie

Chyba jednak Filozof ma rację. Do d..y ze mnie ogrodnik

Buziaki dla Ciebie, całuski dla Maluszków - Jagi
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Róż nigdy za wiele
. Obłędnie Ci kwitną
. W dodatku połączone z naparstnicami tworzą idealne duety
. Fioletowe irysy śliczne i w takiej ładnej, okazałej kępie
. Krokus Rose coraz bardziej mi się podoba
. Niebezpiecznie jest Ciebie odwiedzać bo lista chciejstw gwałtownie rośnie
. Tchaikovsky to róża o której nigdy nie słyszałam
. Muszę poczytać bo ładna Ci ona
. Pozdrawiam i udanego dnia życzę
.

- Yollanda
- 500p
- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Jagódko,
cóż za brednie opowiadasz
. Twój ogród jest wzorcowy
, ma wszelkie elementy niezbędne dla relaksu
. U mnie busz i dżungla. Wiesz że zdjęcia robię sprytnie, żeby nie było widać tyczek od fasoli, nieskoszonej trawy, chwastów.
Nie mam ani trawniczka, ani stolika z krzesełkami. Ogólnie gąszcz panuje i samowolka
. Wszystko rośnie jak chce, a ja tylko ręce załamuję
.
Zrobię dla Ciebie, na poprawę humoru, fotograficzną anty sesję, abyś zobaczyła także brzydką stronę mojego ogrodu, np kwitnący podagrycznik
Ale później, bo za chwilę biegną do Leosia.
cóż za brednie opowiadasz

Nie mam ani trawniczka, ani stolika z krzesełkami. Ogólnie gąszcz panuje i samowolka

Zrobię dla Ciebie, na poprawę humoru, fotograficzną anty sesję, abyś zobaczyła także brzydką stronę mojego ogrodu, np kwitnący podagrycznik

Ale później, bo za chwilę biegną do Leosia.
- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
Jolu,
Istny szał!
Twój ogródek to absolutny fenomen, fantastyczny w każdej odsłonie
.
Wszystko wygląda przepięknie, a niektóre rozy nawet aż za bardzo
Mam np. Crocus Rose i już się jej boję! W swoim ogrodzie chciałabym zaprowadzić niemal pruską dyscyplinę, a tu taki potwór!
Musimy obgadać różne sprawy na naszym zlocie. Bardzo się cieszę z tego spotkania!
Dalia Rocco przejechała z Kaszub do Pruszcza i z powrotem. Będzie teraz na Ciebie czekała w ogrodzie kaszubskim.
P.S. Rozy purpurowe są tak piękne, że ja się nimi zapakowałam aż w nadmiarze. A Ty przecież masz jeszcze Szekspira, zapchniętego gdzieś w róg ogrodu. Może trzeba go wydobyć na bardziej poczesne miejsce.
Istny szał!
Twój ogródek to absolutny fenomen, fantastyczny w każdej odsłonie

Wszystko wygląda przepięknie, a niektóre rozy nawet aż za bardzo

Mam np. Crocus Rose i już się jej boję! W swoim ogrodzie chciałabym zaprowadzić niemal pruską dyscyplinę, a tu taki potwór!
Musimy obgadać różne sprawy na naszym zlocie. Bardzo się cieszę z tego spotkania!
Dalia Rocco przejechała z Kaszub do Pruszcza i z powrotem. Będzie teraz na Ciebie czekała w ogrodzie kaszubskim.
P.S. Rozy purpurowe są tak piękne, że ja się nimi zapakowałam aż w nadmiarze. A Ty przecież masz jeszcze Szekspira, zapchniętego gdzieś w róg ogrodu. Może trzeba go wydobyć na bardziej poczesne miejsce.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Jola zakochałem się w Twoim połączeniu róż i naparstnic
ale to wygląda niesamowicie
coś przepięknego
róże oczywiście kwitną zachwycająco