Tolinka i róże cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tolinka i róże cz.II

Post »

Tolinko, pomyśl, że Kapitan zrobił sobie urlop, możne gdzieś wyjechali razem z moja Empress Josephiną :;230
przez poprzednie lata miała burze kwiatów a w tym roku pergola łysa, ale za to od dołu wyrasta 7 nowych pędówi za rok będzie
ślicznie. :tan Róża Morden Blush, skradła mi serce , jest sliczna ;:167
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandzia masz rację Capitan zaprosił Józefinę ma wakacje sam na sam, ale wrócą! gdzie im będzie tak dobrze jak w naszych ogródkach.
U mnie Kapitan po przejściach to go usprawiedliwiam ale Józefina w tym roku dała popis.
Przepiękna ta Rogownica z Naparstnicami, wsadziłam mała jeszcze sadzonkę Rogownicy bo jakoś wykopałam ją z ogrodu dlaczego nie rozumiem.
Czosnki bombowe.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tolinka pisze: Alexia ja ogólnie bardzo lubię ciąć ;:306 ;:306 tylko mi sekator dać a tnę jak leci....wszystko :pogon tak mi zresztą powiedziała moja zaprzyjaźniona ogrodniczka ciąć,podlewać i ciąć ,wtedy rośliny się nie starzeją i coś w tym jest ;:108
To, jak Tolinko, zakładamy "klub miłośników sekatora"... ;:306
Podziwiam u Ciebie róże (w innych ogrodach też), jedna piękniejsza od drugiej ;:224 , u mnie praktycznie już po "ptokach".
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tolinko, jakie piękne ogólne plenery ;:oj Ławeczka romantyczna, nawet nie spodziewałam się, że towarzystwo srebrnej rogownicy może być tak niesamowite ;:215
Bardzo współczuję strat ;:168 U Ciebie najbardziej to widać na Kapitanie, u mnie ta sytuacja dotyczy Sympathie i Florentiny :( Z pnących zrobiły się rabatowe, w rezultacie brzydki płot z siatki jest w pełni widoczny. Ta zima była okropna, a najbardziej ucierpiały róże pnące ;:222
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ups, Kapitan faktycznie się nie postarał... ja podobnie mam w tym roku z Veilchenblau. Obydwie sztuki mizerne, a już bałam się o świerki że zostaną przez ramblery uduszone. Nic takiego się nie zdarzy. Równowaga w przyrodzie wróciła.
Odpocznie w tym roku to w przyszłym znów da ci niezapomniany pokaz.
Bardzo podoba mi się rogownica z różą ;:333 Właśnie w sobotę rozmyślałam nad takim połączeniem pod fioletowymi różami, bo posadzona lobelia niebieska gryzie się z fioletem niemiłosiernie...
Rogownica nie dusi róży? Dawno masz ten duet?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Iwonka mnie też zachwyciły te niziutkie kuleczki ,mam je na kamieniach i bardzo ładnie się prezentują.Witaj w " klubie miłośników sekatora" ;:306
To co pokazuję Iwonko to dopiero pierwsze kwiaty tylko niektóre już się rozbujały ,ale sporo jeszcze przed nami :wink: Kapitan jeszcze będzie cięty ,ale już nadrabia ,da radę to terminator.

Jadziu mój Charls A. też zdecydowanie ładniej wygląda po wiosennym fryzjerze :lol: Wygląda na to że i u ciebie cięcie wyszło tylko na dobre różanym krzaczkom.Kapitan jak się rozbuja to się zachwycisz ,to cudowna róża z wielkimi pachnącymi kwiatami ;:167

Basiu no ubyło ,ubyło ,ale cóż mówi się trudno...poczekam za rok mam nadzieję że pokażę wam znów ten cudowny widok z przed roku.

Wandziu no może i masz rację po takich kwitnieniach urlop w takim towarzystwie nawet by mu się należał , a że on niezły czaruś ,to pewnie poderwał tą twoją śliczną dziewczynę i poszli razem w tango ;:306 Morden B. bardzo lubię choć jest kontrowersyjna ,bo ona taka lekka ,zwiewna,jak porcelanowa figurka nie każdemu się podoba.

Aniu masz rację róże zrobiły sobie urlop,a co im też się kiedyś należy :lol: Rogownica jest wszechobecna w moim ogrodzie ,sadzę ją gdzie tylko wolny i pusty kawałek ,to roślinka to zadań specjalnych ,jak się za bardzo rozpanoszy to ją usuwam.Czosnków jeszcze na pewno dokupię ;:108
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alexia
To, jak Tolinko, zakładamy "klub miłośników sekatora"... ;:306
mówisz i masz ;:306 zobacz ile dziewczyn chętnych do cięcia ;:306
Tak sobie myślę że ta przyroda to na prawdę taka mądra jest ,ja bym się nie odważyła ciąć tak króciutko ,bo zwyczajnie byłoby mi szkoda i bałabym się że zniszczę krzew, ale skoro byłam zmuszona...płakałam i cięłam i śnił mi się po nocach pusty ogród ,a tu.... Zonk!!!Gąszcz jak diabli ,krzaki aż miło popatrzeć ,no może przy niektórych jest problem z wyłamywaniem pędów ,ale rosną następne ;:oj No i patrz Alexia człowiek całe życie się uczy ;:173

Elwi rogownica już dość dawno mnie zauroczyła i jakoś tak przypasowała do mojego ogrodu ,sadzę ją wszędzie na słońcu i w cieniu w ziemi i w kamieniach ,a ona rośnie wszędzie i nie jest specjalnie wymagająca ,a dodatkowo nie rosną pod nią chwasty ;:333 Piszesz że Florentina u ciebie ucierpiała ,u mnie młodziczek ale nawet ładnie przezimowała i ma pąki,no cóż u każdego coś ;:219 i mas rację najbardziej dostało się pnącym.

Aprilku mojej Veilchenblau w tym roku połowę nie ma...ale odbija długimi pędziskami szybko odrobi ,szkoda tylko że już nie zakwitnie.
Rogownicę z Lavender Ice mam od zeszłego roku ,ale z innymi różami od jakiegoś czasu ,Grahamowi nie przeszkadza absolutnie ,kosmos też nie narzeka ,ani Glamis c.ale to wyższe róże ,rogownica jest mocno rosnąca i chętnie się panoszy na rabacie ,ale wystarczy ją troszkę podskubać i jest ok,za to jak kwitnie jest cudna,a ten jej srebrny kolor pasuje do wszystkiego i dlatego mam ją wszędzie ;:306 po kwitnieniu obcinam ją dość mocno jest wtedy niziutka i różom nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz szybciutko foteczki ,bo jest ich coraz więcej i się pogubię :lol:

William Moris pierwsze pąki ;:167

Obrazek

Lavender flower Circus

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Queen of Sweden chowa się w listkach nie wie wstydzi się czy co?? ;:209

Obrazek

Afrodyta

Obrazek

Eden Rose

Obrazek

Obrazek

Dolce Vita młodziaczek ;:86

Obrazek

Charlotte

Obrazek

Louis Odier

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn. :wit
x-ja-a

Post »

Tolinko, no bardzo jestem ciekawa jak zachowa się Twoja First Lady po zmianie miejscówki. Jak osiągnie te 1,5m to poproszę o dokładny opis miejsca, temperaturę i wilgotność powietrza i próbkę gleby. Będę próbowała odtworzyć Twój sukces. Bo moja... no cóż, przeżyła zimę, dostała dużo jeść i.... żyje. I nawet ma jeden dłuższy pęd taki na całe... siedzisz?... 40cm ;:oj I może nawet tak się postarać, że zakwitnie czymś. Co jak co, ale First Lady dostarcza emocji ;:306
Ja mogę za to służyć za przykład, że słabe, późne, oszczędne cięcie róż jest do d... Rosną jednym, dwoma pędami do góry, przez to mają po dwa, trzy kwiaty i tyle. W przyszłym roku będę cięła wszystko w odpowiednim terminie i mocno jak leci. Muszę sobie kupić nowy sekator i się zapiszę do Waszego sekatorowego klubu.
Lavender FC też cudny! Ja sobie dokupiłam drugiego, bo pierwszy gęsty, piękny, przezimował koncertowo. Twoja Dolce Vita to jeszcze dzidzia, ale zobaczysz jaka to cudna róża. Obficie kwitnie a kwiaty trzyma tygodniami. Ja dokupiłam jeszcze dwie, bo jestem nią zachwycona ;:167
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Tolinko piękności pokazałaś, Afrodyta mnie powala na kolana, nawet ostatnio musiałam jej pokłon zrobić, żeby sprawdzić czy pachnie ;:306 Przepiękna róża...
Zresztą każda cudna! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

To świetna wiadomość o tej rogownicy. Do tej pory miałam ją tylko pod iglaczkami i niemal nie zauważałam. Robiła jako tło. Pod różami też będzie tłem ale bardziej wyeksponowanym. Nie zaszaleje bo to duża, murowana donica, nigdzie mi więc nie zwieje ;:306
;:cm Ty wiesz za co :wink:
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie takie straszne widoki pokazujesz :D (Capitan H.) - żebym ja ci nie pokazała moich - wszystkie pnące poszły pod nożyce!
Odbiły, ale to jeszcze nie to...
Za to superowskie masz naparstnice - te białe czy kremowe.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

W tym roku Louise Odier zastrajkowała. Co prawda pięknie zakwitła, ale liście już chore. Nie chciałam jej pryskać i nie będę, bo obetnę przekwitnięte kwiaty i liczę na kolejne kwitnienie, żebym jeszcze zrobiła kilka słoiczków konfitury.
William Moris piękna!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dolce Vita w cudnym kolorze .Róże powoli odbijają i mam nadzieje ,ze jeszcze pokażą na co je stać. Moja Phyllis Bide kwitnie tylko raz, a musiałam ją ciąć bardzo nisko, widzę ,że już wlazła na pergolkę i ma pąki :heja .Jednak zakwitnie oczywiście nie taką burzą kwiatów jak w ubiegłym roku lecz kto wie ;:224 Maruderzy powoli się zbierają i jeszcze dadzą pokaz jestem tego pewna patrząc na te wszystkie róże które cięłam do ziemi .Wyszło im to na dobre wiec tak jak ktoś pisał sekatory w dłoń ;:306 Dzisiaj tez Doktorkowi ścięłam najstarsze pędy a on juz wypuszcza sporo młodziaków ktore jeszcze w tym roku zaszczycą mnie kwiatami .Teraz trzeba jednak wleźć na drabinę i skosić LO ;:oj
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit troszkę mnie nie było ,ale byłam u córci i mam dobre wieści ,jetem taka szczęśliwa ;:1 bo...... będę babcią ;:86 No i teraz wszystko inne schodzi na plan dalszy ,a tu w ogrodzie pracy moc i róże przekwitają i podlewać trzeba,zasilać ehhh! A chwastów to jakby ktoś je siał specjalnie ;:219 Pogoda piękna ,ciepło ,miło popracować i po odpoczywać tylko komarów jest u nas plaga,u was też?No normalnie do krzaków to dojść się nie da.Róże kwitną na potęgę i powiem szczerze że wiosną nie wyglądało to najlepiej ,ale teraz...no szał! ;:oj
Kwiaty są duże,krzewy tłuściutkie ,no na prawdę poszło im to wiosenne cięcie na dobre.

Jagna no chyba nie posłużę ci radą co do pierwszej damy ,moja zabrała się ładnie i ...na tym koniec ma jeden słownie jeden! dłuższy pęd i jeden kwiat ,to chyba bliźniacza siostra twojej ;:306 Ale nie tracę nadziei na różanego potwora ,dzisiaj dostała konewkę "złotka " do jesieni ma czas jak się nie zbierze to pa!pa! szkoda mi miejsca na marudę i wolę emocje jakie dostarcza choćby taka Stefcia.Lavender F.C też mam dwa faaaajne
są różyce ;:215 Dolce Vita maluszek mam je trzy i liczę na piękny widok ,bo posadziłam je przy ścieżce zaraz na wejściu do ogrodu.

Basiu Afrodyta to królowa rabaty ,kwiat cudo!oogromny ;:oj Ale w tym roku sporo róż ma kwiaty nad wyraz wielkie ;:108

Aprilku cała przyjemność po mojej stronie ;:196 Rogownicę bardzo lubię ;:333 A do donicy spokojnie możesz ją wsadzić faktycznie nie zwieje ;:306
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”