Witajcie!
Dzisiaj pomimo pięknej słonecznej pogody czas spędzam w domu, czasami tak trzeba.
Jutro po południu na pewno wybędę na działkę i to mnie pociesza, choć nie mam powodu do narzekania. Jest dobrze, tylko za kwiatuchami tęskno.
Beatko - moje maki też stanowią w tym roku niespodziankę, bo siałam nasiona zebrane w ubiegłym roku i nie wszystkie powtarzają cechy rośliny matecznej, np., takich czerwonych pojedynczych nie miałam.
Sieję bezpośrednio do gruntu, rozsypując nasiona po rabatach tak
pi razy drzwi. W niektórych miejscach powschodziły tak gęsto, że musiałam porządnie poprzerywać i jeszcze od czasu do czasu jakiegoś wyrzucam z rabaty, choć takich zapączkowanych bardziej żal się pozbyć. Jednak inne roślinki też chcą światło słoneczne ujrzeć, by się dobrze rozwijać.

"Ach, te róże"!
Krysiu [leszczyna] - kochana jesteś.
Zdrówka Ci życzę.

Lilia ananasowa 'Eukomis Autumnalis'.
Marysiu [Maska] - Rozgryzłaś mnie, kochana.
Pięknie dziękuję za fluidy, kciuki i dobre życzenia. Wzajemnie samego dobra życzę.

Dzwonek ogrodowy 'Pink Octopus'- pierwszy kwiatek.
Ewuniu [ewarost] - maki to ja sieję jak bądź, a później przerzedzam. One nie przepadają za pikowaniem.
Dziękuję ślicznie za kciuki, ślą dobre fluidy i na dzień dzisiejszy jest całkiem dobrze.

Przetacznik kłosowy niebieski.
Basiu [apus] - planuj, planuj, a będzie co podziwiać.
Różyczki dziękują.

- Wielosił błękitny variegata.
Ewelinko - niech kwitną, bo tylko one potrafią sprawić, że o mniej przyjemnych sprawach się zapomina. Dziękuję.

Ogórecznik - samosiewka.
Danusiu [danuta z] - róże dziękują za pochwały, a te maki to mają raczej duńską flagę przypominać zgodnie z nazwą odmianową: 'Danish Flag', tylko środeczek kwiatów jakoś wyblakł.
Dziękuję i wzajemnie zdróweczka życzę.

Dębik ośmiopłatkowy. Niziutka bylinka.
Mariolko [kropelka] - jesteś bardzo łaskawa dla moich różyczek, pięknie dziękuję.

Heliotrop.