Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

kaLo pisze:Bologno wiem co to osadka liściowa i potrafię sobie wyobrazić wilki wyrastające w kątach listków bocznych, ale wstaw fotkę, bo takiego cudeńka jeszcze nie widziałem. :D . Co do pomysłów to nie mam żadnego, pewnie można zgonić na pogodę.
Właśnie wstawiłbym zdjęcie ale zdążyłem już z rana oberwać te dziwaczne wilczury. Ale jak tylko się pojawią nowe to wstawię fotkę :wit
Pozdrawiam Janek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

akacjowa
Dokładnie odwrotnie, to że tak wyglądaja to znaczy, że mają ful składników. Gruba łodyga, krótkie międzywęźla, ciemnozielone, duże liście to wszystko wskazuje na mocny wzrost wegetatywny czyli nawozu pod dostatkiem. Obserwuj uważnie , jak łodyga zacznie się wydłużać i jednocześnie będzie ciensza, liście jasnozielone to znaczy, że trzeba juz zasilać
Awatar użytkownika
KornelkowaMama
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pojechałam na zakupy po Infinito, ale z racji niedzieli mój ogrodniczy niestety zamknięty, a tam pewnie bym dostała to po co pojechałam.
Udało mi się kupić RIDOMIL GOLD MZ PEPITE i mam nadzieję, że zadziała.
Pomidory już po oprysku. Na razie te pod zadaszeniem i w gruncie. Szklarnia na razie czysta i w innej części ogrodu, więc póki nic niepokojącego nie zauważyłam, to nie pryskałam, ale zaopatrzę się w więcej preparatów.

Czym teraz po 10-14 dniach powinnam opryskać? też Ridomilem? Czy może być Revus?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jeżeli będzie zimno i mokro to nawet wcześniej niż za 10 dni. Jeżeli sucho i gorąco to 14 wystarczy. Revus jak najbardziej może być
Awatar użytkownika
KornelkowaMama
50p
50p
Od: 29 maja 2015, o 07:40
Kontakt:

Post »

Dzięki kaLo :-)
Zapowiadają u mnie teraz parę cieplejszych dni, ale jutro pojadę zaopatrzyć się w stosowne preparaty, aby za tydzień być już w gotowości :-)
O-Connor
50p
50p
Od: 25 kwie 2009, o 20:46

Post »

Kupiłem 1kg Mildexu, 1 kg Curzate Top.Dobra kompozycja do oprysków przemiennych. Dla mnie ilość ogromna jednak cena opakowań małych jest zupełnie nieekonomiczna . Da mnie i rodziny wystarczy na 3 lata, i jeszcze zostanie znajomych. Ktoś chętny? szczegóły na priv.
" To nie Ziemia należy do nas, tylko my do niej"
marcin-artur
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2017, o 14:12

Post »

Mam pytanie. 5 dni temu opryskałem profilaktycznie pomidory pod folią miedzianem. Teraz wkryłem ogniska brunatnej plamistści. Czy mogę je opryskać już teraz Topsinem czy czekać do pełnych 7 dni? Dzięki za informacje.
pavelwhitecky
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sie 2013, o 16:50

Post »

Witam.
Mam problem z pomidorami w folii. Wietrzone. Poniżej zdjęcia.Problem z pomkami. Plamy na liściach starych, brak nalotów pleśni. W młodych brzegi liści brązowieją. Stożki wzrostów na razie zdrowe. Dzięki z góry
ObrazekObrazekObrazek
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

Widać brunatną plamistość i być może poparzenia. Podlewaj bardziej bo stożek wzrostu jest oklapnięty.
zuza8976
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2017, o 21:04

Post »

Cześć, kolejny raz wracam do Was z Olą Polką( upierdliwy pomidor, nie powiem ;:222 ). Nie było mnie kilka dni i znów pojawiły się nieciekawe plamy na liściach. Może komuś coś świta?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Edit: czy to może być niedobór magnezu?
solaris37
500p
500p
Od: 10 kwie 2014, o 20:11

Post »

Jolek pisze:kaLo, dziękuję za link. Trochę pogrzebałam w necie na ten temat.
Zaryzykowałam i opryskałam 3 pomidory Revusem pod folią :wink: Teraz jest po burzy i poszłam zobaczyć na stan. Jak na razie 1 b/z, drugi gdzie nie gdzie ma przebłysk na liściu (jak po przejściu ślimaka). Jedynie na wątłej Opałce wystąpiła piękna gutacja.Obecnie temp pod dachem 23*C. Ciekawe jak jutro przedstawią się te spryskane pomidory.
Jolek jak się mają Twoje pomidory spryskane Revusem pod folią? Ja pryskając krzaki na dworze i prysknołem też pod folią. Minęło 2 dni i na razie OK
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

U mnie też okej. Na drugi dzień opryskałam wszystkie. Po pryskaniu przez 2 dni była w miarę względna pogoda i temperatura w miarę optymalna. Jak na razie nie obserwuję nic niepokojącego. Jedynie dziś na foliak zarzuciłam starą firanę, temp już rano była 29*C, tak to spadło do 26C ;:333 Aż strach co będzie do końca dnia.
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58

Post »

Czy stężenie Infinito 687,5 SC w ilości 5ml/l przeciwko ZZ będzie właściwe? W etykiecie brak info o pomidorach.
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Post »

zuza8976
Jeśli ten pomidor rośnie w takich warunkach jak na zdjęciu to wygląda całkiem dobrze, uprawa w doniczce jest dość trudna, jeżeli to dolne liście to zerwij i zlekceważ a kompleksowe nawożenie musisz im podawać cały czas łacznie z magnezem
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Halski!

Na pewno za dużo 5 ml na 1 litr wody.

Poczytaj tutaj:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4046850