Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Małgosiu biała róża, oliwkowa w pąku przepiękna. ;:oj Dostałam taką NN w ubiegłym roku, ale zima ją wykończyła. To jedyna która padła. ;:174 Naparstnice na tle pięknego iglaka doskonale się prezentują. ;:215 Petunie pachnące masz pod dachem? Piękne. :uszy Kartony to świetny sposób na ograniczanie chwastów, mat wszelakiego typu też nie toleruję, tylko szkodzą roślinom. Dziś mam wizytowy dzień, ale jutro pokażę mojego Leonardo.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Ciekawie zapowiada się ta nowa rabata ;:108 . Zaciekawił mnie ten pomysł z kartonami ;:224 . Rośliny szybko rosną a ja też mam tendencję do zbyt gęstego sadzenia, chociaż nie wszędzie bo czasami udaje mi się podczas sadzenia mieć głowę na karku ;:306 . Twoje naparstnice piękne są ;:333 .Jaka szkoda, że moja jedyna nie wysiała się ;:131 . Ostatnio zastanawiałam się, nad zakupem róży Rhapsody , jeszcze to przemyślę ale pasowała by mi w jedno półcieniste miejsce a ona chyba lubi taki półcień prawda ? Z lexusa ogrodowego to się uśmiałam ;:306 . Brawa z wykonaną pracę ;:63 , ja też mam w jednym miejscu skrzyp ale jeszcze nie jest bardzo natarczywy :lol: . Biała pelargonia i u mnie zawitała tego roku po raz pierwszy ;:333 , cudna jest . Ciuciu rzeczywiście musiał być atrakcją , taki malutki ;:oj . Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

To ci powojnik zrobił piękną niespodziankę. Piękny, niestety nie wiem co to za jegomość... ;:131
Konik rzeczywiście uroczy...
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dorotko- Mam nadzieję, że i moje naparstnice się w ilości hurtowej rozsieją. Bardzo je polubiłam.
Dziękuję za informacje o Leosiu. Czytałam o nim wiele dobrego, ale jakoś zawsze pomijałam podczas zakupów różanych. Musiał do mnie przemówić na żywo.

Aniu - Ładna ta Twoja Veltava. Bardzo mi się podoba ;:333
Ze skarbnicą to lekka przesada, ja po prostu koduję dobre pomysły i praktykuję. Trzeba sobie życie ułatwiać Aniu :lol:
Na poplon to różnie sieję. Lubię siać facelię, bo robi dużo masy zielonej, ładnie kwitnie. Teraz mam mały zagonek posiany zbożem. Tylko to miałam pod ręką. Znajoma mi poleca posiać łubin, ale go nie spotkałam nigdzie.

Basiu - Ja tak zawsze zakombinuję, żeby jak najmniej się narobić :lol:

Soniu - Ta róża to Iceberg. Bardzo ją lubię, ale muszę jesienią przesadzić, bo miejscówkę jej złą wybrałam. Petunie pachnące rosną w donicy przy bramie wjazdowej, ochrony na łepek żadnej nie mają. Pachnące surfinie za to wiszą pod zadaszeniem tarasu, są o wiele bardziej delikatne od petunii.
Czekam na fotki Leonarda :wit

Ewelinko - Rhapsody rosła w półcieniu właśnie i przesadziłam jesienią, bo inna róża na nią wchodziła. Wybrałam miejscówkę w pełnym słońcu i jest to, co widać po jej kondycji, zdecydowanie lepszy wybór. :uszy

Olka - Ja też nie wiem co to za powojnik. Ładniutki jest, tylko nie rozumiem tej mutacji ;:202 Albo taka skleroza? Ale żeby aż taka ;:202

-------------------------------------------------------------------------------------
Podobno od jutra załamanie pogody. Mam nadzieję wobec tego na solidny deszcz, bo suchutko się zrobiło, a ja z lenistwa nie podlałam ogrodu. Za to leniuchowałam na maxa, nawet leżak okupowałam i spaliłam sobie co nieco, a potem dla równowagi pojechałam na wycieczkę rowerową i ....jutro do pracy. Nie dało rady mieć długiego weekendu. Niestety ;:145
Ale to nic, bo piątunio zleci i cały weekend znów leniuchowania.

Gloria Dei

Obrazek

Obrazek

Blue Monn. Róża wybrana przez moją córkę. Ja niekoniecznie przepadam za tym kolorem wśród róż. Ale pachnie obłędnie ;:108

Obrazek

Artemis

Obrazek

Obrazek

Zapomniałam

Obrazek

Obrazek

Rumba

Obrazek :wit
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu z tym powojnikiem to ciekawostka :) hmm może powrócił do jakichś cech pierwotnych ;:224 ogród prezentuje się pięknie :) a konik faktycznie skrada serce ;)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Małgosiu,super mieliście wycieczkę a konika takiego nigdy nie widziałam i na pewno był wielką atrakcją ,Twój ogród zachwyca ,róże cudownie zakwitają i teraz czas naparstnic ,zresztą wszystko naraz kwitnie i ogród przepełniony,teraz jakoś trudno kupić pachnący jaśmin ,ja też mam jeden ,co nic nie pachnie ,ale dostałam 4 szt cudownie pachnącego jaśminu przyjechał z kresów i na pewno ma 100 lat ,uwielbiam go za zapach i za historię ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śmiszny konik. Ja za to w niedzielę idę z rodziną oglądać zawody w skokach, nie żebyśmy byli fanami kuni, ale zawody noszą imię ś.p. szwagra, więc wypada pójść. W zeszłym roku, był starszny upał, i jednemu z koni chyba nie pasował jeździec, bo go zrzucił prosto do rowu z wodą :wink:

Od wiosny Artemisa mam i ja - fajna róża, widać że ma potencjał.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Małgosiu, ale super, że tak kombinujesz... przecież jakby nam przyszło wszystko plewić, to... ja codziennie wiadro chwastów, albo trzy i tak nic nie ma efektu, one (chwasty), to pewnie się śmieją "i tak ci jutro wyrośniemy" ;:306
Artemis piękny! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu a to nie jest Maria Theresia?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

I ja podziwiam Artemis ;:215
I wszystkie róze, dorodne piękne.
Ja na weekend pielę i zawsze też pełno chwastów wynoszę :roll:
Koni , jaki fajniusi.Jeszcze takiego nie widziałam ;:oj :D
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Gosiu, kartony wyłożyłam tak samo u siebie na różaną ścieżkę i wysypałam zrębki. Piękne naparstnice, te koleżanki to Ci pomagają w ogrodzie,czy tylko przeszkadzają ? ;:167 Blue Monn boska jest, nie mogę już oglądać róż :roll:
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Przy jednym ze zdjęć fajna nazwa róży.....zapomniałam. ;:306 :;230
Dobre Małgosiu, dobre....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Mariusz - Pojęcia nie mam co tam dziwnego się porobiło z powojnikiem. Nawet miałam chęć popytać fachowców, ale na razie machnęłam ręką. Ważne, że mam kwiatka co ładnie rośnie. Tylko ciekawe, co za rok będzie? :lol:

Martuś - Widziałam pachnący jaśmin, a nawet go poczułam z daleka, jak byłam kilka dni temu na wycieczce rowerowej. Jaki to był zapach, aż się zatrzymałam i poczułam, że cofam się do lat dzieciństwa. Tak pachniało u babci w ogrodzie, jak przywozili mnie moi zapracowani rodzice na wakacje. :D

Sylwia - Ja za koniami też niekoniecznie, ale córka ma fioła. Sama jeździ i to coraz lepiej, więc pomagam rozwijać pasję. W przyszłą sobotę ma zawody w skokach właśnie i już czuję nerwowy żołądek. ;:131 Ona kocha skakać, a ja zaraz mam czarne myśli. Jak widzę spadającego jeźdźca, to mnie wszystko boli. Wczoraj Zuza też podczas treningu prawie zaliczyła upadek, ale jakoś fajnie z fantazją sobie poradziła. A ja mam zawsze zawał w takich momentach ;:202
Z Artemisa będziesz zadowolona ;:333

Basiu - Rabata okorowana, więc jedna z głowy. Teraz muszę pokombinować coś na kolejne. :uszy

Aniu - A wiesz, że to możliwe ;:215 Kilka róż pogubiło znaczniki podczas przesadzania ( porządki na rabacie robiłam jesienią ) i nie mają nazw, a ja niektóre tylko potrafię rozpoznać po kwiatkach. Może jakoś dopasuję wszystkie.

Aniu Anabuko- Ja wolę w weekend robić ciekawsze rzeczy :lol: ale i z tym różnie bywa. Mam podzielony ogród na rewiry do sprzątania :wink: W poniedziałek zaczynam od warzywnika.

Violka - Koleżanki to mi asystują non stop. Łażą za mną wszędzie, tylko do warzywnika nie wchodzą. Tak nauczyłam i one się słuchają.
Zrębki własne mam od wiosny, bo kupiliśmy rębak, ale tą rabatę wolałam okorować, bo ona taka miała być alegancka.
Róże o tej porze zachwycają, to dobry czas dla nich.

Olka - Bo serio zapomniałam, albo inaczej...znacznik się zapodział. :oops:

-----------------------------------------------------------------------------

Miało popadać i pogrzmieć, ale cieńko się aura postarała. Takie siąpienie to dobre dla kondycji moich chwastów, ale co robić, cieszę się i z tego daru niebios. ;:219

Rabata wyłożona kartonami i okorowana

Obrazek

Róża Helena Semiplena posadzona zeszłej wiosny daje niezły popis. Wiosną musiałam ją znacznie uszczuplić, a ona i tak chce zawładnąć całą okolicą. A jak pachnie, obłędnie mówię Wam.

Obrazek

Obrazek

Crown Princes Margareta ....czyli moja Małgorzatka

Obrazek

Najbardziej lubię ogród otulony wieczornym, zachodzącym słońcem. Wycisza się wszystko, uspokaja, przygotowuje do snu.

Obrazek

Dobrej Nocy :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu machniemy! tylko ja Ci wyślę rośliny które dopiero wyjdą, bo te stare rozety to chyba by się nie przyjęły, nie wiem. Poczekamy! tym bardziej że kaczki co dzisiaj przyjechały niech zrobią porządek ze ślimakami. Petunie w ogóle pachną ja to odkryłam rok temu, teraz też miałam posadzone, ale chadry ślimaki chyba zjadły ;:124 bo nie widzę. Ten konik to jakaś hybryda? mnie się kojarzy jak baba w wąsami pokazywana kiedyś w cyrku...szkoda mi go :D
Przybyło Ci dużo pięknych róż!
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - OK ;:333
Konik słodki, ale masz rację, coś w jego wyglądzie niepokoi. ;:131

-------------------------------------------------------------------------------------
Czerwiec nadal czaruje. A od dzisiaj lato mamy, więc letnie foteczki zapodaję, bo nie mogę się napatrzeć na czerwcowy ogród, w którym róże i ostróżki popisują się na zmianę. Kocham ten czas. Niech trwa jak najdłużej :uszy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam takie okazy biedronek w ogrodzie :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek