Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agnieszka1234
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

Kasiu ja też mam korale dostałam od Eli i rosną pięknie, zresztą to co od Ciebie dostałam też super rośnie, nie mogę doczekać się ogórków uwielbiam je ;:333
Awatar użytkownika
Agnieszka1234
200p
200p

Post »

Kasiu jak często mogę podlewać gnojówką z żywokostu, jak na razie podlałam raz i tak myślę, że co dwa tygodnie, czy może częściej.

Rzeczywiście kwiatków więcej jak w ubiegłym roku i ładniej też zawiązują - jestem fanką żywokostu. ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu, dziękuję za wskazówki. Już dzisiaj obejrzałam te dwie cebulki ze "świńskimi "ogonkami, ale żadnego szkodnika nie zlokalizowałam. Może to jest przenawożenie. Wsadziłam rozsadę cebuli na grządkę, gdzie jesienią był dany obornik. Ale tylko dwie sztuki były inne. Reszta rośnie normalnie, aczkolwiek powoli.
Korale Morango mam 4 lub 5 sztuk. Poszły na żywioł, ale to dlatego, że przegapiłam wilki i nie wiedziałam, że one mają taki wigor. Dzisiaj było radykalne obrywanie liści i wilków. Część trafiła do słoika z wodą i jeśli puszczą korzonki, to powędrują na grządkę. Zawiązały się już pierwsze owocki i melduję, że są podłużne.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Agnieszka1234- Aguś cieszę się, że rosną Ci pięknie pomidoraski :) Co do podlewania gnojówką z żywokostu, ja podlewam przy każdym podlewaniu, 1l nabierkę na 10l wiadro, podlewam tak aż do momentu wybarwienia się pierwszych owoców, potem w beczkach moczę przekompostowany obornik, najlepiej taki który sobie odleżał przynajmniej 1 rok, wówczas w beczce moczę taki obornik i tak samo podlewam ale wówczas daję 2 nabierki 1l na wiadro wody. Taki sobie system opracowałam, i jak do tej pory od kilku lat moje pomidory nigdy nie cierpią na żadne niedobory. Co do żywokostu, to genialny nawóz, krzaki są obwieszone owocami :)

rebeko- proszę bardzo, u mnie na cebuli zdecydowanie są nicienie, będę musiała pousuwać zainfekowane rośliny :( Super że Korale MORANGO są jajowate, mam nadzieję, że ta odmiana się ustabilizuje, jest rzeczywiście bardzo żywotna, dlatego ja zawsze prowadzę je na 1 pęd, wówczas grona są dłuższe :)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twój wątek, to skarbnica wiedzy, dziękuję, że chcesz się nią dzielić :)
A wiesz Kasiu, gdzieś czytałam, że cukier jest dobry na nicienie. To znaczy, on karmi inne organizmy, które niszczą nicienie. W cebuli nie mam, szczypiorki prościutkie, ale zauważyłam truskawki zdeformowane, to może być robota nicieni? W tym sezonie już nie pomoże, ale parę krzaczków podsypię, zaznaczę i zobaczymy za rok. Żywokostówkę też zrobiłam, ale na wiązanie na podfoliowe, to chyba musztarda po obiedzie, mają już trzecie i czwarte piętro i co się miało zawiązać, to zawiązało. Do gruntowych będzie w sam raz. A przekompostowany obornik jaki masz? Ja mam bydlęcy, też roczny, moczyć go długo nie ma konieczności?
:wit
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Agnieszka1234
200p
200p

Post »

Dzięki Kasiu ;:167
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gieniu napisze wieczorem, teraz siedze w foliaku deszczyk kropi wiec posiedze z pomidorami, musze im zrobic pielegnacje pousuwac pedy, lisci troche, tydzien mnie nie bylo a pomidory oszalaly hi hi
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Kasiu tak podpisanych krzaków pomidorów jeszcze nie widziałam. :)
Na pewno piesko Ci ich nie porwie tak jak się to u mnie dzieje. ;:306
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I na wysokości oczu, wchodzisz i wiesz ;:oj A ja mam plan na kartce, a kartkę w koszulce foliowej, bo często jest w użyciu ;:306
A ogórki? Jak uprawiasz i wyściełasz trawą /sianem ?
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Kasieńko czy gnojówkę z żywokostu robisz tak jak z pokrzyw?Reasumując czytałam trochę w Twoim wątku ,po posadzeniu pomidorów podlewasz je rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw dla wzmocnienia potem gnojówką z żywokostu dla dobrego kwitnienia a potem w namoczonym oborniku aż do ostatnich zbiorów?Ja mam obornik z gołębi zalewam go wodą i po kilku godzinach podlewam nim warzywa :D Na jakie warzywa jeszcze jest dobra gnojówka z żywokostu a jakie powinny unikać?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
Agnieszka1234
200p
200p

Post »

Kasiu,
a ogórki też podlewasz żywokostem?
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Muszę koniecznie się zaopatrzyć w żywokost,Kasiu czy może być w ostateczności suszony,mam pozbierane placki od krów ale z tego roku to chyba już je namoczę.Z maseczki pomidorowej chętnie bym skorzystała,może mi odejmie kilka lat ;:306 ,pomidorki robią wrażenie ;:215 .Ja dzisiaj miałam tylko wyplewić foliak ale przestało padać doszła pomoc i podgoniłam prace ogrodowe,wróciłam zmęczona ale szczęśliwa :tan Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ela151- Elżuniu krzaki rzeczywiście podpisane tak co by ślepota zobaczyła, ale ja te etykiety zrobiłam z myślą o tacie, co by nie musiał okularów wkładać przy podziwianiu krzaków ;:306 a piesio już z wiekiem coraz spokojniejszy, i o dziwo nawet do foliaka wchodzi, i pięknie zawraca, ale gonie ją bo tam temperatura jak w Egipcie :;230

Ebabka- Ja swoje etykiety drukowałam na komputerze a potem w koszulki i żelazkiem, może to niezbyt profesjonalne, ale wyszły całkiem całkiem :tan Ogórki są z rozsady, te w tunelu to odmiana partenokarpicza, bo tylko taka do tunelu się nadaje, te na zdjęciu to akurat odmiana rosyjska Królewskie Palcziki, testuję ją pierwszy raz zobaczymy czy będą smaczne, wczoraj w tunelu po czosnku, który kolejny raz okazał się porażką wysiałam na późniejszy tunelowy zbiór odmianę Zuzanna F1, będzie na sierpniowo-wrześniowe zbiory. Co do ściółkowania, w tym roku postanowiłam ściółkować ogórki w tunelu koszoną trawą, to zapobiega nadmiernej transpiracji wody, ogranicza zachwaszczenie jednym słowem mniej pracy dla mnie.
A w gruncie to już bez ściółkowania, bo wysiałam rzutowo koper od Agnieszka 1234, może wreszcie doczekam się pięknego kopru do kiszeniaków :)

iwek- dokładnie w takiej kolejności stosuję nawożenie, a gnojówkę z żywokostu tak samo jak z pokrzywy robię, obornik używam bydlęcy 1-2 letni, który swoje odleży, z gąłębim bym uważała, wszystkie ptasie są bardzo mocne, i łatwo popalić rośliny, najlepiej wcześniej go przekompostować, chyba że masz opracowane dawkowanie ;:108
Gnojówka z żywokostu nadaję się do roślin, które aby wydać owoce muszą zawiązać kwiaty, czyli pomidory, papryka, ogórki, bakłażany, etc.. Gnojówka ta bowiem zawiera duże pokłady potasu, a potas w roślinie stymuluje inicjacje kwitnienia, czyli im więcej kwiatów tym więcej owoców. A pomidor w szczególności uwielbia żywokostówkę :) bo jest bardzo żarłoczną rośliną ;:108 Jeśli masz w nadmiarze, to też super nawóz do kwiatów, lepszy niż burza kwiatów i inne dostępne w sklepach. Ja generalnie używam go pod pomidory, paprykę i ogórki, ale i róże podlewam oraz surfinie.

Agnieszka1234- w tym roku po raz pierwszy podlewam żywokostem ogórki, zobaczymy efekty :)

tencia- suszony raczej się nie nadaje, chyba że podwiędniety, co do placków krowich kiedyś niedaleko mojego ogródka były krówki, i jako dzieciak chodziłam z tatą zbierać placki, to super nawóz, bez domieszek czysta "kupa" gdybym teraz tak mogła pochodzić na łace wśród krówek ;:173 i te kupki pozbierać, a tak muszę obornik kupować :) A co do żywokostu z w lipcu będę musiała się wybrać na żniwa żywokostowe, aby była gnojóweczka na przyszły sezon :)
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zmartwił mnie ten czosnek, a na foto z początku czerwca jest ładny, zielony, grube łodygi, to co się stało? Mój jary nieźle wygląda, ale zimowy to kompletna porażka, co piąty, szósty zdrowy, pozostałe biała pleśń, niestety, wiosna u mnie była strasznie mokra i chyba z zimowego zrezygnuję. A materiał miałam własny, zdrowy i taki niefart.
Ciekawe z ogórkami, do tunelu sadzę jak leci: Julian, Andrus, Hermes i zawsze mam je długo i do kwaszenia się nadają. Nie wiedziałam, że to niewskazane i z jakiego względu?
:wit
Pozdrawiam Eugenia
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Piękne i zadbane warzywka Kasiu ;:196 Ja też mam ogórek Zuzanna F1 jedną sadzonkę co prawda zakupioną, ale już zbieram pojedyncze ogórki :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”